Pilaf rijst met kip … geen klassieke rijst met kip wel pilaf (of pilav) rijst. Pilaf is afkomstig uit het Midden-Oosten en is vergelijkbaar met de Italiaanse risotto. Net zoals bij een risotto wordt ui en rijst gebakken in olijfolie of boter en vervolgens in bouillon en kruiden gegaard. Het zit hem allemaal in de kruiden en smaakmakers die met de rijst garen. Er is geen standaard receptuur van pilaf dus je kan volop gaan spelen met die smaakmakers. In deze versie gaat een kaneelstokje, kardemom en laurier.
Een echt smaakbommetje dus met al die smaakmakers. Een smaakbommetje dat echt niet veel werk, tijd of moeite vraagt dus een ideaal receptje om gewoon doordeweeks op tafel te toveren. De kip die ik erbij serveerde, maakte ik gewoon in de oven dus daar hoef je niet naar om te kijken en ondertussen kan je de pilaf maken. Een maaltje dat perfect op 45min op tafel kan staan.
Ingrediënten kip (4 personen)
- 4 kipdijfilets
- 2 el za’atar
- 2 uien
- 2 teentjes look
- Peper en zout
- Olijfolie
Ingrediënten Pilaf
- 1 ui
- 1 kaneelstok
- 2 kardemompeulen
- 1 laurierblaadje
- 300gr rijst
- 600ml bouillon (kip of groente)
- 1 klontje margarine/boter
- 1tl zeste van citroen
- 40gr pistachenoten
- 40gr geroosterde pijnboompitten
- Granaatappelpitjes
- Peterselie
- Olijfolie
- Peper en zout
- Optioneel > yoghurt om erbij te serveren
Bereidingswijze
Begin met de kip
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Pel de ui, snij in plakjes en doe in een ovenschaal.
Pel de look en hak heel fijn.
Wrijf de kipdijfilets in met de fijngehakte look, de za’atar en wat peper en zout. Leg bij in de ovenschaal bovenop de ui en overgiet met wat olijfolie.
Bak de kip mooi goudbruin en gaar in de oven voor ongeveer 30min. De laatste 5min kan je nog even de ovengrill opzetten zodat de kip bovenaan lekker krokant wordt.
Terwijl de kip in de oven staat, kan je de pilaf maken.
Pel de ui en hak fijn.
Verhit een stoofpot met een kontje margarine/boter en 1el olijfolie. Stoof hierin de fijngehakte ui, kaneelstok, kardemompeulen en laurierblad tot de ui mooi glazig wordt. Voeg dan de rijst toe en laat 1min meebakken. Blus met de bouillon en laat zo’n 15min garen tot de rijst alle bouillon heeft opgenomen en mooi gaar is. Haal van het vuur en verwijder de kaneelstok, kardemompeul en laurierblad. Breng op smaak met de zeste van citroen en eventueel nog wat peper en zout.
Werk de pilaf af met grof gehakte pistachenoten, pijnboompitten, granaatappelpitten en wat peterselie serveer met de kip.
Smakelijk!