Whoop Whoop! Daar zijn die heerlijke aardbeien weer … en daar word ik instant gelukkig van! Ten eerste omdat aardbeien voor mij symbool staan voor de lente en de eerste vooruitzichten naar de zomer (yes!). En omdat ik gewoon een aardbeien freak ben, zodra ze in het seizoen zijn dan moet ik gewoon mijn dagelijks portie “fraisekes” hebben voor bij het ontbijt, als snack of om ze te gebruiken in één van mijn baksels. En met Pasen dat voor de deur staat, is dit het perfecte moment om deze heerlijke aardbeiencake met kokos en slagroom op tafel te toveren. Dat is echt uitpakken met Pasen hoor!
Het ziet er misschien een werkje uit om deze cake te maken, wel dat is het niet! Ik geef je maar al te graag de tips en tricks 😁
Je hebt de cake gemaakt op basis van geroosterde aardbeien en kokosmelk. En tussen de fluffy cake vind je heerlijke slagroom met de nodige portie vanille en een laagje aardbeienconfituur.
Room en aardbeien, een klassieke combi maar wat een heerlijke combi!
Een cake waar echt niets moeilijk aan is, met heerlijke smaakcombinaties en gewoon een eye-catcher voor Pasen.
Ingrediënten
- 450gr aardbeien (+extra)
- 400gr + 3el suiker
- 400gr zelfrijzend bakmeel
- 140gr margarine/boter (op kamertemperatuur)
- 6 eiwitten
- vanille essence
- 180ml kokosmelk
- 250ml room
- 30gr poedersuiker
- 1 vanilleboon
- Aardbeienconfituur
Extra : 2 springvormen (van +/- 22cm) of 1 grote springvorm +spuitzak
Bereidingswijze
Begin met het roosteren van de aardbeien
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Verwijder het steeltje van de aardbeien en halveer ze.
Doe de aardbeien in een ovenschaal samen met 3el suiker. Meng even en rooster de aardbeien 15min in de oven tot ze mooi zacht zijn en het sap is vrijgekomen. Laat even afkoelen.
Doe dan de aardbeien en het sap in een blender en mix tot een glad papje. Laat dit volledig afkoelen alvorens aan het deeg van de cake te beginnen.
Voor de cake.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Beleg de bodem van de springvorm(en) met bakpapier. Vet de randen goed in.
Doe de zachte boter en 400gr suiker in een mengkom (van je keukenmachine bijvoorbeeld) en mix mooi licht en luchtig. Schraap tijdens het mixen even de zijkanten los.
In een andere kom meng de eiwitten, kokosmelk, 180ml van het aardbeienpapje en wat vanille essence. Gewoon even mengen tot een egaal papje.
Voeg nu in porties deels wat van dit papje en deels wat van het zelfrijzend bakmeel toe aan het botermengsel. Mix tot een mooi glad deeg.
Verdeel het deeg over de 2 bakvormen (of over de ene bakvorm).
Bak de cakes ongeveer 60min (als je één bakvorm gebruikt dan zal hij iets langer moeten bakken) in de oven.
Check met een satéprikker of de cake(s) gaar zijn binnenin. Haal uit de oven en laat volledig afkoelen.
Voor de samenstelling.
Klop de room stevig op samen met de poedersuiker en de zaadjes van de vanilleboon.
Snij de bovenkant van de cake(s) een beetje bij zodat ze mooi recht,egaal zijn. Heb je gekozen voor slechts 1 cake, snij de cake dan mooi in het midden door.
Neem een eerste cake en smeer in het midden (blijf ongeveer 1 a 2cm weg van de rand) een royaal laagje aardbeienconfituur.
Doe wat van de room in een spuitzak en spuit toefjes room langs de rand.
Leg hierop voorzichtig de tweede cake.
Je kan nu de hele cake insmeren met de resterende room of doe zoals ik, spuit bovenaan weer gewoon toefjes room langs de rand en eventueel in het midden nog een laagje room.
Werk af met verse aardbeien en eventueel wat paaseitjes.
Bewaar de cake koel maar niet in de koelkast.
Smakelijk