Met deze salade van geplette aardappelen, sperziebonen en yoghurtsaus zet ik mijn wandeling doorheen de BIO wereld verder. In juni ben ik aan deze tocht begonnen omdat ik echt wilde weten wat een BIO product nu juist inhoudt. Zo weet ik ondertussen wat de concrete definitie is van BIO namelijk “eerlijke kwaliteitsvoeding die mens, dier, plant en milieu respecteert”. BIO werkt namelijk zo veel mogelijk samen met de natuur en dat geeft bioproducten hun puurheid. Zo wordt er bij het telen alleen natuurlijke mest of compost gebruikt en bij verwerkte bioproducten alleen natuurlijke additieven.
Check zeker even deze blogpost waar ook enkele BIO misverstanden worden rechtgezet/opgehelderd. Deze keer neem ik jullie mee in de wereld van BIO aardappelen en BIO yoghurt. Zoals jullie misschien wel weten mag je de benaming niet zomaar gebruiken. Ik ging er vanuit dat onze aardappelen uit de moestuin zeker biologisch zouden zijn. Aangezien ik zeker wist dat we geen pesticiden of kunstmest hadden gebruikt. Maar daar zat ik dus helemaal verkeerd.
BIO aardappelen
Voor de teelt van BIO aardappelen worden geen chemische gewasbeschermingsproducten, geen herbiciden of kunstmest gebruikt. Er wordt gebruik gemaakt van robuuste sterke aardappelrassen die worden geteeld op een gezonde levende bodem. De resistentie van deze robuuste rassen is een belangrijk instrument van een biologische aardappelteler tegen schimmelziekte. Aardappelteelt heeft namelijk vaak te kampen met schimmels. De telers zullen ook iets vroeger in het jaar beginnen planten of meer ruimte tussen de planten laten om schimmels te voorkomen.
Daarnaast is teeltrotatie ook heel belangrijk in de biologische landbouw. Zo blijft de bodem in vorm en raakt ie niet uitgeput. Ieder jaar zet de boer een andere teelt op het akker. Aardappelen zijn trouwens zeer nuttig bij teeltrotatie omdat ze een soort van bodemontsmettende plant zijn.
Je ziet er is heel wat nodig om de benaming BIO aardappelen te krijgen. Mijn zelf geteelde patatjes krijgen dus helaas niet automatisch het BIO label. Het ideale excuus om er op uit te trekken en in mijn buurt een biologische aardappelteler of bioboerderij op te zoeken. Ik moest naar mijn grote verbazing niet ver zoeken, er zijn er verrassend veel in de buurt. Uiteindelijk ben ik beland op de prachtige bioboerderij van De Kijfelaar. Zij werken volledig volgens de principe van bio-landbouw. Zij hebben zowel dieren, akkergewassen en groenten. Dit zorgt telkens voor een mooi aanbod van lekkere producten die ze verkopen in hun eigen hoevewinkeltje. Wanneer je er binnengaat en je ziet al die prachtige zelfgeteelde groentjes liggen, ja dan stroomt de inspiratie gewoon binnen. Courgettes die niet perfect recht zijn, worteltjes waar nog een klein laagje zand over zit, tomaten in alle kleuren van de regenboog. Ja, daar kan je toch alleen maar van houden.
BIO Yoghurt
Oke, de biologische aardappeltjes voor deze salade hebben we alvast ingeslagen. Nu de biologische yoghurt nog, iets wat je tegenwoordig ook makkelijk in de supermarkt kan terugvinden, zowel gewone natuuryoghurt als fruityoghurt. Wat houdt BIO yoghurt nu juist in? Wel eigenlijk is het heel simpel voor biologische yoghurt wordt biologische melk gebruikt, meestal gepasteuriseerd. Ga je voor een biologische fruityoghurt dan moet ook het fruit, suiker en aroma’s van biologische afkomst zijn. Daarnaast vind je in BIO yoghurt geen verdikkingsmiddel dat is namelijk niet toegestaan. Wat wel wordt gebruik is melkpoeder, om de yoghurt iets dikker te maken. Ook dit is weer van biologische afkomst
Om yoghurt te maken is er dus melk nodig, in dit geval biomelk afkomstig van een biokoe. Ja dat lees je goed 😃. Zij krijgen ook weer enkel en alleen biologisch voeder. Daarnaast grazen zij vanaf het voorjaar tot het najaar in de wei, ze zijn eigenlijk bijna continu buiten. Biokoeien krijgen meer ruimte zowel in de wei als in de stal, dit verhoogt het welzijn van het dier.
Oke, we hebben onze BIO yoghurt en onze biologische patatjes. Daarnaast heb ik nog heel wat lekkers (boontjes, radijsjes, lente-ui, sla, eitjes en kruiden) in mijn mandje gelegd op de bioboerderij. Dus ik kan aan de slag om deze heerlijke salade in mekaar te gaan steken.
Hoe maken we deze Salade met geplette aardappelen, sperziebonen en yoghurtsaus
Begin met de aardappelen in vieren te snijden. Schil ze niet en leg ze in water. Breng ze vervolgens aan de kook met een snuifje zout in het water. Check of de aardappelen gaar zijn door er in te prikken met een vork. Giet dan af en laat ietwat afkoelen. Je kan dit perfect de dag voordien al doen.
TIP! Ik gebruikte een vastkokende biologische aardappelen (Vitabella). Je zou ook krieltjes kunnen gebruiken. Kleine krieltjes hoef je niet te halveren.
Terwijl de patatjes staan te koken, kan je de sperziebonen gaan garen. Was ze eerst en snij vervolgens de puntjes eraf. Kook ze gaar in kokend water of stoom ze. Eenmaal gaar, giet af en spoel goed onder koud water zo blijven ze mooi groen.
Ondertussen kan je ook de eitjes koken. Voor mij persoonlijk mag de dooier nog wat smeuïg zijn. Reken daarvoor op een kooktijd van zo’n 7 a 8min. Leg ze daarna in koud water om af te koelen.
Dan gaan we verder met onze aardappeltjes. Beleg één of twee bakplaten met bakpapier. Neem een stukje aardappel en leg dit op de bakplaat met de schil naar boven. Druk ze nu plat met een glas (vind ik het makkelijkste) of kan ook met een vork. Doe hetzelfde met de rest. Wrijf ze allemaal goed in met olijfolie en kruid met wat zout. Bak ze nu mooi goudbruin in de oven.
TIP! Je kan de geplette aardappeltjes zowel warm, lauw als koud serveren.
Terwijl de patatjes in de oven staan, kan je de rest van de salade voorbereiden. Was een kropsla, snij lente-ui fijn, snij radijsjes fijn en pel de eitjes.
Voor het yoghurtsausje hoef je enkel de yoghurt te mengen met wat mosterd en een koffielepeltje mayonaise. Dit kan je ook weer makkelijk op voorhand al maken.
Salade met geplette aardappelen, sperziebonen en yoghurtsaus
Ingrediënten
- 800 gr vastkokende aardappelen
- 350 gr sperziebonen
- 4 eieren
- 1 lente-ui
- 1/2 bussel radijsjes
- 1 kropsla
- Olijfolie
- Peper en zout
- 5 el natuuryoghurt
- 1 kl mayonaise
- 1 kl mosterd
Instructies
- Begin met de aardappelen in vieren te snijden. Schil ze vooral niet en leg ze in water. Breng ze vervolgens aan de kook met een snuifje zout in het water. Check of de aardappelen gaar zijn door er in te prikken met een vork. Giet dan af en laat ietwat of volledig afkoelen. TIP! Je kan dit perfect de dag voordien al doen.
- Terwijl de patatjes staan te koken, kan je de sperziebonen gaan garen. Was ze eerst en snij vervolgens de puntjes eraf. Kook ze gaar in kokend water of je kan ze ook stomen. Eenmaal gaar, giet af en spoel goed onder koud water zo blijven ze mooi groen.
- Kook ondertussen ook de eieren. Ik hou er van dat de dooier nog een beetje smeuig is binnenin, niet te lopend niet te hard. Reken op zo'n 7 a 8min koken. Leg ze vervolgens in een kom met koud water om af te koelen.
- Vervolgens gaan we de aardappeltjes bakken in de oven. Verwarm hiervoor de oven voor op 200 graden en beleg 1 of 2 bakplaten met bakpapier. Neem een stukje aardappel en leg dit op de bakplaat met de schil naar boven. Druk ze nu plat met een glas (vind ik het makkelijkste) of kan ook met een vork of pureestamper. Doe dit met de rest van de patatjes. Zorg dat ze allemaal mooi naast elkaar liggen (niet overlappen). Wrijf ze allemaal goed in met olijfolie en kruid met wat zout. Bak ze nu mooi goudbruinTIP! Je kan de gebakken geplette aardappelen zowel warm, lauw als koud serveren
- Ondertussen kan je de lente-ui fijnsnijden.Snij de radijsjes in dunne plakjes.Was de kropsla. Pel de eieren en halveer ze
- Maak ook nog snel het yoghurtsausje. Meng hiervoor de yoghurt met de mayonaise en mosterd.
- Serveer de geplette gebakken aardappeltjes met de sperziebonen, sla, radijsjes, eitjes en lente-ui. Serveer het sausje er apart bij. Smakelijk