Ik heb deze zomer al heel wat lekkere simpele salades gedeeld met jullie. De ene op basis van pasta, de andere met couscous, of met patatjes … keuze genoeg om de zomer mee door te komen. Vandaag doe ik er nog eentje bij namelijk deze rijstsalade met spek en ananas. Super makkelijk om te maken, snel klaar, de nodige groentjes, zoete ananas, het zoute van het spek … gewoon heerlijk. Je kan deze salade het hele jaar door serveren zowel als doordeweekse maaltijd of als bijgerecht bij een barbecue. En de restjes die kan je de volgende dag meenemen als lunch.
TIP! Serveer je deze als doordeweekse maaltijd dan kan je er bijvoorbeeld nog een stukje kip bij serveren. Wat heerlijk gaat zien bij de ananas.
Hoe maken we deze Rijstsalade met spek en ananas?
Begin met de rijst af te koken zoals vermeld op de verpakking. Giet dan af, spoel onder koud water, laat uitlekken en afkoelen.
Ondertussen kan je het spek bakken, dit doen we in de oven. Leg de dunne sneetjes spek op een beklede bakplaat, laat ze niet overlappen en bak ze voor zo’n 10min. Haal dan uit de oven en laat afkoelen.
Vervolgens gaan we komkommer, paprika’s, rode ui, lente-ui, peterselie en ananas fijnsnijden. Ook het afgekoelde spek gaan we kleinere snijden. Dit alles gaan we mengen met de afgekoelde rijst.
TIP! Eventueel kan je de ananas tijdens de zomer vervangen door perzik of nectarine.
Nu hoeven we enkel nog het sausje te maken. Hiervoor mengen we sojasaus met limoensap en optioneel wat sweet chili saus. Giet dit over de rijstsalade, meng nog even goed. Dek af en bewaar in de koelkast.
Rijstsalade met spek en ananas
Ingrediënten
- 300 gr rijst (ik gebruikte basmati)
- 15 sneetjes gerookt spek (dunne sneetjes)
- 1/2 komkommer
- 2 paprika's
- 1 kleine rode ui
- 2 lente-uitjes
- 2 el peterselie (fijngehakt)
- 300 gr ananas
- 2 el sojasaus
- 1 limoen
- 2 el sweet chili saus (optioneel
Instructies
- Begin met de rijst af te koken zoals vermeld op de verpakking. Giet dan af, spoel goed onder koud water, laat uitlekken en afkoelen.
- Ondertussen kan je het spek bakken. Verwarm de oven voor op 200 graden.Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de plakjes spek op de bakplaat, laat niet overlappen. Bak deze mooi goudbruin in de oven voor zo'n 10min. Hou goed in de gaten, haal dan uit de oven en laat afkoelen.
- Snij de komkommer in kleine blokjesVerwijder de zaadjes en zaadlijsten van de paprika's en hak ook fijn.Pel de rode ui en hak fijn. Hak de lente-uitjes fijn. Hak de peterselie fijnVerwijder de schil van de ananas en snij in kleine blokjes. Hak de plakje spek in kleine stukjes.
- Meng de afgekoelde rijst met de groentjes, peterselie, ananas en spek. Meng nog even de sojasaus met het sap van de limoen en optioneel wat sweet chili saus. Giet dit over de rijstsalade en meng nog even goed. Bewaar in de koelkast.