Appelmoes

Appelmoes

Als ik aan appelmoes denk, dan denk ik direct aan kip met appelmoes of hete bliksem. Je kan natuurlijk een potje appelmoes van de winkel meebrengen. Maar dat is te gemakkelijk voor mij. Ik maak mijn appelmoes liever zelf. Ik geef toe het is wel een werkje om al die appels te schillen en te snijden. Maar wanneer die heerlijke aroma’s vrijkomen van gebakken appel, dan neem je dat snijwerk er graag bij.

Appelmoes
Appelmoes

Nog een voordeel om de moes zelf te maken is dat je zelf beslist hoeveel suiker je toevoegt. Ik voegde slechts 3 kleine koffielepels rietsuiker toe. Maar je kan hier ook gewone suiker voor gebruiken of kokosbloesemsuiker als je echt “gezond’ wilt gaan of als je appels al zoet genoeg zijn helemaal geen suiker.

Ik heb ineens een grote portie gemaakt met 5 kilo moesappelen. Je kan na het afkoelen van de moes, alles in kleine porties verdelen en invriezen. Als je dan zin hebt in kip met appelmoes of hete bliksem, dan hoef je deze gewoon maar uit de vriezer te halen en ontdooien.

moesappelen
moesappelen

Ingrediënten (4l appelmoes)

  • 5kg moesappelen (Jonagold of Elstar)
  • 2 a 3 eetlepels suiker naar smaak (rietsuiker, gewone suiker, kokosbloesemsuiker, geen suiker …)
  • 1 EL kaneel (optioneel)
  • Kokosolie (of een klontje boter)

Bereidingswijze

Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij in blokjes. Dit hoeft niet superfijn gesneden zijn.Neem een hoge kookpot en zet op het vuur, laat hierin een klein beetje kokosolie (of boter) smelten.Doe de appelstukjes in de kookpot en laat zachtjes garen met het deksel op de pot. Roer regelmatig.Voeg op het laatste de suiker en kaneel toe. Meng goed.

De kooktijd hangt af of je nog graag stukjes appel in je moes wenst.

Als je de appelmoes wenst in te vriezen, laat deze dan eerst afkoelen, verdeel in porties en steek in de diepvries.

Tip !! 5 kilo appelen schillen en in stukken snijden is veel om in 1 keer te doen. Dus wat heb ik gedaan. Schil 4 a 5 appels, verwijder het klokhuis, snij de appel grof en doe deze in de kookpot. En neem dan terug 5 appels en herhaal. Terwijl je dan aan het snijden bent, kunnen de eerder gesneden appels als rustig garen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.