Nog een maand en het is bijna Kerstmis! Wat vliegt die tijd toch, dit jaar is echt voorbij gevlogen niet normaal! Maar of we nu willen of niet de feestdagen staan nu echt voor de deur. Oké, het is nog een maandje maar je kan niet vroeg genoeg beginnen plannen en uittesten. Ik ben er zelf extra vroeg aan begonnen dit jaar, ik zat met zo veel ideeen in mijn hoofd dat het er eind september gewoon uit moest! Dus ik zit echt te poppelen om de feest receptjes op jullie los te laten.
Om toch al een beetje in de sfeer te komen dit lekker zoete taartje met granaatappel! En voor mij hoeft het nog geen feestdagen te zijn om dit taartje op tafel te zetten, gewoon vieren dat het weekend is, dat is toch het perfecte excuus!
Ingrediënten korst
- 70gr amandelmeel
- 125gr havermeel*
- 50gr suiker
- 85g (koude) boter/margarine
- vanille essence
- snuifje zout
Extra > taartvorm (+/- 23cm)
Ingrediënten vulling
- 115gr (koude) boter/margarine
- 240ml granaatappelsap
- 200gr suiker
- 80ml citroensap
- 3 eieren
- 2 eigelen
- zeste van 1/2 citroen
- vanille essence
Ingrediënten siroop
- 200ml granaatappelsap
- 200gr suiker
- 1/2 citroen
Bereidingswijze
Voor de korst,
Meng het amandelmeel met de havermout en suiker. Voeg kleine blokjes boter toe samen met de vanille essence en een snuifje zout. Voeg ongeveer 2 a 3el koud water toe tijdens het kneden zodat je een mooi stevig deeg krijgt.
Dit is geen deeg om uit te rollen. Leg de deegbal in de taartvorm en duw met je vingers goed aan op de bodem en randen zodat de taarvorm helemaal bekleedt is met deeg.
Laat dit ongeveer 15min opstijven in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175 graden, bak de bodem ongeveer 20 a 30min in de oven tot de korst mooi goudbruin is. Haal dan uit de oven en zet even opzij.
Voor de vulling,
Doe het granaatappelsap in een kookpotje samen met het citroensap, zeste van citroen, de 3 eieren, 2 eigelen, suiker, vanille essence en granaatappelsap. Roer goed los en zet op een middelhoog vuur. Blijf contant roeren zodat de suiker kan smelten het mengsel kan indikken. Haal van het vuur wanneer het mengsel is ingedikt (+/- 5 a 10min), het moet de dikte hebben van een pudding.
Giet dit mengsel in de taarvorm.
Verwarm de oven voor op 165 graden.
Bak de taart ongeveer 40 a 45min in de oven. De vulling mag niet meer nat aanvoelen, de vulling zal ietwat opgesteven zijn maar voelt nog een beetje Haal uit de oven en laat volledig afkoelen. Tijdens het afkoelen zal de vulling steviger worden.
Voor de siroop,
Doe het granaatappelsap in een kookpotje samen met het citroensap en de suiker. Zet op een middelhoog vuur. Roer goed zodat de suiker kan smelten en laat zachtjes inkoken tot je een mooie siroop hebt. De vloeistof moet bijna met de helft verminderd zijn. Haal van het vuur en laat volledig afkoelen. TIjdens het afkoelen zal de siroop ook nog dikker worden.
Serveer de taart met de siroop en eventueel nog wat extra granaatappelpitjes.
Ziet er lekker uit Elien!
Kleine variant voor wie geen vanille-essence wil gebruiken: je kan ook een kaneelstokje meekoken in de vulling en in siroop.
Warme groeten,