Tajine met stoofvlees, pastinaak en abrikozen

Tajine met stoofvlees, pastinaak en abrikozen

“Heb ik echt een tajine nodig om dit receptje van tajine met stoofvlees, pastinaak en abrikozen te kunnen klaarmaken” hoor ik jullie al zeggen. Wel daar heb ik een vlug antwoord op nl. NEE, je kan hiervoor perfect je oervlaamse stoofpot bovenhalen. Ik had dit recept ook even goed Marrokaans stoofpotje kunnen noemen, maar zo nu en dan eens een andere term insmijten moet ook kunnen.
Op het eerste zicht ziet dit er een gewoon stoofpotje uit, maar dat is het zeker niet dankzij de ras el hanout.

Tajine met stoofvlees, pastinaak en abrikozen

Ras el hanout is een typisch Marrokaanse kruidenmengsel en betekent eigenlijk “het beste van de winkel” . Daarmee wordt bedoelt het beste wat de handelaar op dat moment in zijn winkel heeft. Dus de samenstelling van Ras el Hanout kan verschillen. Meestal zijn volgende standaard ingredienten wel aanwezig : nootmuskaat, zwarte peper, kardemom, kaneel, kurkuma, kruidnagel, gember en piment. Al die kruiden geven de Ras el hanout een sterke geur en smaak dus gebruik met mate.
Je kan deze kruidenmengeling tegenwoordig in de de meeste supermarkten terugvinden en kan je gebruiken om vis, vlees, kip, couscous en rijst op smaak te brengen.

Tajine met stoofvlees, pastinaak en abrikozen

Ingrediënten (ongeveer 4 personen)

  • 800gr stoofvlees
  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • 2tl fijngeraspte gember
  • 3tl ras el hanout
  • 200gr gedroogde abrikozen
  • 300ml kippenbouillon
  • 200ml abrikozensap*
  • 3 pastinaken
  • 500gr wortelen
  • Peper en zout
  • Olijfolie of boter/margarine

*Abrikozensap hebben ze bij AH. Vind je dit nu niet, gebruik dan 3el abrikozenconfituur en voeg 200ml extra bouillon toe.

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Pel de ui en de look en hak fijn.
Verhit een stoofpot (die ook in de oven kan) met een scheut olijfolie of boter/margarine.
Bak hierin het vlees (best in porties) mooi rondom bruin, schep dan uit de pot (het vlees hoeft nog niet binnenin gaar te zijn).
Stoof in dezelfde pan de fijngehakte ui mooi glazig, je kan eventueel terug wat olijfolie of boter in de stoofpot doen eerst.
Als de ui mooi glazig is, voeg dan de fijngehakte look, gember, ras el hanout en wat peper en zout toe. Laat 1min meebakken, roer goed.
Voeg het vlees terug toe in de stoofpot samen met de abrikozen, bouillon en abrikozensap. Meng goed, zet het deksel op de stoofpot en gaar dit alvast 1h in de oven.

Ondertussen schil de pastinaken en wortelen en snij in blokjes (dit hoeft niet super fijn te zijn). Haal de stoofpot na een uur uit de hoeven, voeg de groenten toe en laat nog eens 1h garen in de oven (opnieuw met deksel op de pot).

Haal uit de oven en serveer (of laat nog een nachtje staan dan smaakt dit nog ietsje beter). Serveer met rijst of couscous.

Je kan dit receptje natuurlijk ook maken in een tajine als je deze hebt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.