Havermout sandwich cookies met pompoenvulling

havermoutkoekjes met pompoenvulling

Iets wat al lang op mijn “to cook lijstje” stond, was de cookie sandwich ofwel 2 koekjes met daartussen een vulling. Het soort koekje was snel beslist nl. simpele havermoutkoekjes omdat ik nu eenmaal een havermout freak ben :-).
De vulling wilde ik net iets specialer maken en daarvoor heb ik mij laten inspireren door Halloween … vooral door de typische groente die daar bijhoort nl. pompoen.
havermoutkoekjes met pompoenvullingIn Amerika maken ze echt alles met pompoen … van hartige maaltijden tot taarten en koffies. Bij ons wordt deze groente gewoon in een puree gedraaid of in een soepje, maar in een dessert verwerken wordt hier nog niet echt gedaan.

Toen ik 2 weken geleden voor de eerste maal had geëxperimenteerd met pompoen door deze te verwerken in een koffie nl. de Pumpkin Spice Latte, was ik wel zeer aangenaam verrast. Het was veel werk maar wel superlekker en kruidig, met dat idee ben ik ook aan de vulling van deze koekjes begonnen.
Het resultaat mocht er echt wel wezen en ik moest mij inhouden om niet alles direct naar binnen te spelen. De koekjes zijn lekker zacht en de romige kruidige vulling maken deze koekjes onweerstaanbaar.

havermoutkoekjes met pompoenvulling

Ingrediënten havermout sandwich cookies (+/- 14 a 15 koekjes)

  • 100gr havermout
  • 90gr havermoutmeel * (patisseriebloem is ook mogelijk maar dan is het niet meer glutenvrij)
  • 1 ei
  • 30gr boter
  • 50gr rietsuiker (of gewone suiker)
  • 1/2tl kaneel
  • 1/2 tl baksoda
  • vanille essence
  • zout

Ingrediënten pompoenvulling

  • 170gr (verse pompoen)
  • 100gr roomkaas (type Philadelphia)
  • 2el honing
  • 2el boter (op kamertemperatuur)
  • 3el amandelmeel
  • snuifje kaneel, gemberpoeder, nootmuskaat, kruidnagelpoeder (en optioneel pimentpoeder)

Bereidingswijze pompoenvulling

Begin best eerst met de pompoenpuree. Verwarm hiervoor de oven voor op 200 graden.
Schil het stuk pompoen, snij in kleine blokjes, doe in een overschaal en rooster ongeveer 40 a 45min in de oven.
Hussel regelmatig door de ovenschaal.
Terwijl de pompoen in de oven staat, kan je al aan het deeg van de koekjes beginnen.

**
Zodra de pompoen gaar is, haal uit de oven en laat even afkoelen (5min)
Doe de warme blokjes pompoen in de blender samen met ongeveer 4el water en mix glad. Dit kan je ook met een staafmixer doen.
Duw dit pompoenmengsel door een zeef en zo krijg je een gladde puree. Je hebt ongeveer 30 a 40gr puree over.

**

Doe deze pompoenpuree (ongeveer 30 a 40gr) samen met de roomkaas, boter, honing, amandelmeel en de kruiden in een mengkom. Mix tot een glad. Je kan dit laten kloppen met een keukenrobot of met een handmixer.
Zet deze vulling 20 a 30min in de koelkast zodat ze kan opstijven.

Bereidingswijze Havermout Sandwich cookies

Verwarm de oven voor op 170 graden.
Beleg een bakplaat met een vel bakpapier

Doe de havermout, havermoutmeel, snuifje zout, kaneel en baksoda in een kom en roer even goed door.

Smelt de boter op een zacht vuurtje

Doe het ei, suiker en enkele druppeltjes vanille essence in een mengkom en mix tot een wit schuimige massa.

havermoutkoekjes met pompoenvulling

Giet hier rustig de gesmolten boter bij en mix nog enkele seconden goed door.
Voeg nu lepel per lepel het havermoutmengsel toe en laat nog even goed mengen tot een stevig plakkerig deeg.

Rol nu kleine balletjes (ongeveer 1el deeg voor 1 balletje)  van het deeg, leg op het bakpier en duw plat in de vorm van een rond koekje. Doe hetzelfde voor de rest van het deeg.

havermoutkoekjes met pompoenvulling

Bak de koekjes ongeveer 15min in de oven.
De koekjes blijven vrij bleek na het bakken. Maar na 15min zijn ze gaar maar nog lekker mals.

Laat de koekjes volledig afkoelen alvorens te vullen.

Tip > vul de koekjes pas vlak voor te serveren, anders worden de koekjes slap en loopt de vulling er helemaal uit.
Je kan eventueel de vulling 20min in de diepvries steken zodat dit steviger is om de koekjes te vullen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.