Begin dit jaar heb ik het receptje gepost voor ballekes in tomatensaus, een typisch Belgisch gerechtje dat hier thuis een echte favoriet is. Omdat ik toch probeer om minstens 1x per week vis op tafel te zetten, heb ik de gehaktballetjes eens vervangen door vis en ook deze versie werd enthousiast onthaald.
Heb je thuis kindjes of pubers rondlopen die niet zot zijn van vis, dan zijn deze visballetjes ideaal omdat ze geen uitgesproken vissmaak hebben.
Ik heb voor deze visballetjes pangasiusfilets gebruikt. Je hoeft geen te dure vis hiervoor te gebruiken. Maar je zou ze natuurlijk ook met kabeljauw of een andere witte vis kunnen maken.
Ingrediënten visballetjes (4 personen)
- 800gr witte vis filets (kabeljauw, pangasius)
- 1 ei
- 6el paneermeel
- 1kl verse gember (geraspt)
- Peterselie (fijn gesneden)
- Bloem
- Peper en zout
- Olijfolie
Ingrediënten tomatensaus
- 4 tomaten (gepeld)
- 2 teentjes look
- 1el tomatenpuree
- 1kl suiker
- 150ml groentebouillon
- Olijfolie
Bereidingswijze tomatensaus
Begin met de tomatensaus omdat deze nog 30min dient te sudderen.
Pel de look en snij fijn.
Snij de gepelde tomaten in blokjes.
Verhit een stoofpot met daarin een scheutje olijfolie.
Voeg de fijngesneden look toe. Laat even meebakken maar zorg dat de look niet aanbakt.
Voeg dan de eetlepel tomatenpuree, roer goed en laat even meebakken.
Doe dan de tomatenstukjes bij in de stoofpot en laat nog even meebakken.
Voeg als laatste de suiker en groentebouillon toe.
Laat de saus 30min zachtjes sudderen. Probeer regelmatig te roeren.
Bereidingswijze visballetjes
Hak de visfilets in iets kleinere stukken en doe in een blender.
Mix de vis fijn maar het mag geen papje worden.
Doe de fijn gehakte vis in een mengkom. Voeg hierbij het ei, paneermeel, geraspte gember, peterselie, peper en zout. Meng goed. Als het mengsel nog te nat zou zijn, voeg dan nog een beetje paneermeel toe.
Rol balletjes / burgers van dit mengsel.
Doe een beetje bloem in een schaal. Rol de balletjes/ burgers door de bloem.
Verhit een ruime pan op het vuur met een scheutje olijfolie.
Bak hierin de balletjes, aan beide kanten, goud bruin aan. Als de balletjes aan beide kanten een mooi korstje hebben, zet het vuur dan iets lager en laat nog even zachtjes garen.
Ondertussen is de tomatensaus ook klaar dus kan je direct serveren met de visballetjes.
Serveer met pasta, rijst of puree.
Laat het smaken
Oh ja, heb je nog wat tomatensaus over … doe ze dan niet weg maar hou ze bij tot morgen!!! Dan heb ik een leuk en snel te maken receptje voor Naanpizza om het einde van de eerste schoolweek te vieren.