Geroosterde kippenbouten met peer en luikse siroop

Geroosterde kipbouten met peer en luikse siroop

Hier in de Kempen zeggen we poepgelei maar de officiële naam is Luikse siroop. Van waar die naam “poepgelei” komt, is mij nog altijd een raadsel maar 1 ding is wel zeker … ik ben er verzot op. Als kind moest ik er niks van weten maar tegenwoordig kan ik zo’n hele pot gewoon uitlepelen en dan nog even dippen in een pot pindakaas … rare combinatie maar wel kei lekker.

luikse siroop

Meestal wordt luikse siroop gewoon tussen de boterham gegeten maar je kan er zo veel meer mee doen … serveer het bij een kaasschotel, verwerk het in een stoofpotje of stoofvlees, lekker in marinades of sauzen, verwerk het in een appel- of perentaart of doe zoals mij neem een lepeltje “poepgelei” en dip dit in je pot pindakaas 🙂

In onderstaand recept dat ik in Jamie Magazine had gevonden, wordt de Luikse siroop gebruikt als marinade voor geroosterde kippenbouten. De marinade is een perfecte combinatie van zoete siroop, zure mosterd en de pikante rode peper.
En het is heel simpel om te maken, gewoon even de uien en peren in kwartjes snijden, samen met de kippenbouten in een ovenschaal leggen, de kip met de marinade insmeren en dan ongeveer 1h in de oven. Ondertussen kan je heel wat werk verzetten of gewoon lekker lui in de zetel hangen 😉

Geroosterde kipbouten met peer en luikse siroop

Ingrediënten (4 personen)

  • 4 kippenbouten
  • 2 rode uien
  • 2 harde peren (ik gebruikte conference peren)
  • 1/2 of 1 chilipeper
  • 3el mosterd
  • 3el luikse stroop (of appel-perenstroop)
  • 3el olijfolie
  • 1tl gedroogde salie (optioneel)
  • citroensap
  • Peper en zout

Bereidingswijze soep

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Pel de ui en snij in kwarten.
Pel de peren, snij in kwarten en verwijder het klokhuis. Druppel een beetje citroensap over de peren om niet te verkleuren.

Verwijder de zaadjes en zaadlijsten van de peper en hak fijn. Hou je niet van pikant, gebruik dan maar een halve peper.
Meng de fijngehakte rode peper met de moster, stroop, salie (optioneel) en olijfolie tot een gladde marinade

Leg de kippenbouten in een ruime braadslede of ovenschaal. Kruid met peper en zout.
Leg de kwarten ui en peer tussen de stukken kip.
Verdeel de marinade over de stukken kip.

Zet de ovenschaal in de oven en bak ongeveer 1h in de oven.
Tijdens het bakken heb ik 2x wat van het braadsap over de kip gelepeld.

Haal de gare kip uit de oven en serveer direct.
Lekker met een salade of kroketjes

Laat het smaken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.