Hier in de Kempen zeggen we poepgelei maar de officiële naam is Luikse siroop. Van waar die naam “poepgelei” komt, is mij nog altijd een raadsel maar 1 ding is wel zeker … ik ben er verzot op. Als kind moest ik er niks van weten maar tegenwoordig kan ik zo’n hele pot gewoon uitlepelen en dan nog even dippen in een pot pindakaas … rare combinatie maar wel kei lekker.
Meestal wordt luikse siroop gewoon tussen de boterham gegeten maar je kan er zo veel meer mee doen … serveer het bij een kaasschotel, verwerk het in een stoofpotje of stoofvlees, lekker in marinades of sauzen, verwerk het in een appel- of perentaart of doe zoals mij neem een lepeltje “poepgelei” en dip dit in je pot pindakaas 🙂
In onderstaand recept dat ik in Jamie Magazine had gevonden, wordt de Luikse siroop gebruikt als marinade voor geroosterde kippenbouten. De marinade is een perfecte combinatie van zoete siroop, zure mosterd en de pikante rode peper.
En het is heel simpel om te maken, gewoon even de uien en peren in kwartjes snijden, samen met de kippenbouten in een ovenschaal leggen, de kip met de marinade insmeren en dan ongeveer 1h in de oven. Ondertussen kan je heel wat werk verzetten of gewoon lekker lui in de zetel hangen 😉
Komende week zal ik ook een receptje posten waarin ik “poepgelei” gebruik in de bereiding van gestoofd witloof.
Mijn vriend eet heel graag witloof maar ik ben er niet zo zot van omwille van de bitterheid. Door het witloof te stoven met de luikse siroop wordt het veel zoeter zonder dat al de bitterheid wegvalt. Zowel ik als mijn vriend waren er dol op dus iedereen blij 🙂
Ingrediënten (4 personen)
- 4 kippenbouten
- 2 rode uien
- 2 harde peren (ik gebruikte conference peren)
- 1/2 of 1 chilipeper
- 3el mosterd
- 3el luikse stroop (of appel-perenstroop)
- 3el olijfolie
- 1tl gedroogde salie (optioneel)
- citroensap
- Peper en zout
Bereidingswijze soep
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Pel de ui en snij in kwarten.
Pel de peren, snij in kwarten en verwijder het klokhuis. Druppel een beetje citroensap over de peren om niet te verkleuren.
Verwijder de zaadjes en zaadlijsten van de peper en hak fijn. Hou je niet van pikant, gebruik dan maar een halve peper.
Meng de fijngehakte rode peper met de moster, stroop, salie (optioneel) en olijfolie tot een gladde marinade
Leg de kippenbouten in een ruime braadslede of ovenschaal. Kruid met peper en zout.
Leg de kwarten ui en peer tussen de stukken kip.
Verdeel de marinade over de stukken kip.
Zet de ovenschaal in de oven en bak ongeveer 1h in de oven.
Tijdens het bakken heb ik 2x wat van het braadsap over de kip gelepeld.
Haal de gare kip uit de oven en serveer direct.
Lekker met een salade of kroketjes
Laat het smaken!