Als jullie ooit van plan zijn om Bryce Canyon National Park in Amerika te bezoeken, ga dan zeker iets eten bij het Ruby’s Inn dat vlakbij de ingang van het park ligt. Om eerlijk te zijn, ik had er eerst geen goed oog in … een “all you can eat” cowboy buffet voor nog geen 15USD … “daar moesten we geen al te hoge verwachtingen van hebben” dacht ik toen nog …
Oh boy … het was het beste eten van die hele maand op onze reis … verse groentjes, 101 aardappelgerechten, de typische Mac ‘n’ Cheese, heel veel vlees en het “heavenly” maisbrood ofwel cornbread.
Ik had al wel eens van “cornbread” gehoord maar ik had geen idee wat ik mij hierbij moest voorstellen qua smaak.
Maisbrood is vooral niet te vergelijken met een brood dat wij kennen, het uitzicht en de smaak is vergelijkbaar met cake maar met een hartig kantje. Het wordt ook niet als cake bij de koffie gegeten, cornbread is een bijgerecht bij een BBQ of een vervanger voor aardappelen.
Normaal ben ik geen grote fan van mais, maar na één hap was ik verkocht en dat in combinatie met al dat heerlijke gegrild vlees … we hebben gesmuld hoor 🙂
Het voorbije weekend stond er het debuut van mijn Big Green Egg op het programma met sticky ribbetjes en daarbij wilde ik ook “cornbread” serveren ipv aardappelen.
Maisbrood stond nu eenmaal al sinds vorig jaar op mijn “kook bucketlist” dus het ideale moment om ook de ovenfunctie van mijn nieuwe tool uit te testen.
Het maken van het deeg is heel heel simpel, gewoon alles mengen, in de muffinvormpjes gieten en afbakken.
Het recept voor dit “cornbread” had ik trouwens gevonden in de Delicious van deze maand dat gewijd was aan grillen en barbecue.
Ingrediënten (+/- 12 muffins)
- 180gr bloem
- 150gr polenta
- 80gr bruine suiker
- 10gr bakpoeder
- 4gr baking soda
- 4gr zout
- 240gr zoete maïskorrels (uit blik)
- 240ml karnemelk
- 2 eieren
- 125gr boter (gesmolten)
Extra > muffinvorm
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Vet de muffinvorm.
Meng de bloem met de polenta, bruine suiker, bakpoeder, baking soda en zout.
Doe de maïskorrels, karnemelk en eieren in een mengkom en roer even kort los.
Voeg hierbij het mengsel van bloem en polenta en meng kort.
Giet hierbij de de gesmolten boter en meng nog even.
Schep het deeg (dit gaat gemakkelijk met een ijsschepper) in de muffinvormpjes.
Bak de muffins ongeveer 15 a 20min in de oven. Check met een sateprikker of de muffins gaar zijn.
Laat de muffins volledig afkoelen in de vormpjes dan zullen ze makkelijker te ontvormen zijn.
Serveer ze lauw of afgekoeld.