Wortelgazpacho met kurkuma crème

wortelgazpacho met kurkuma creme

Eindelijk terug wat zonniger en warmer weer, ik heb mij vorige week moeten inhouden om niet de chauffage op te zetten. Mijn fleece dekentje, warme “sloefkes” en een warm kommetje soep heb ik mij niet ontzegd. Deze week heb ik mijn badhanddoek, teenslippers, zonnecreme en zonnebril terug bovengehaald maar ook mijn mijn kommetje soep is van de partij. Niet in een warme versie maar wel in een frisse gazpacho versie.

wortelgazpacho met kurkuma creme

En als ik het woord gazpacho nog maar hoor dan zit ik mijn gedachten direct terug in Andalucia. Het is bijna drie jaar geleden dat we onze beste reis ooit hebben gemaakt (ja zelfs nog beter dan onze reis doorheen West-USA) naar het zuiden van Spanje … lekker warm, waanzinnige mooie omgeving, leuke hippe steden en “the best food ever” … 10 dagen lang zijn ze we van het ene terrasje naar het andere geslenterd om tapas te kunnen eten 🙂
Iets wat er elke keer op de menu staat in deze streek is gazpacho ofwel koude soep en meestal gemaakt van tomaat. Ik ga even die traditie breken en maakte een gazpacho op basis van wortel die afgewerkt wordt met een kurkuma crème.

wortelgazpacho met kurkuma creme

Ja hoor, een gazpacho kan gemakkelijk met een andere groente dan tomaat worden gemaakt. Bij deze wortelgazpacho, heb ik de blokjes wortel even geblancheerd en daarna samen met bouillon, melk en ui gemixt tot een gladde soep en in de koelkast gezet om af te koelen.
De gazpacho zelf bevat niet veel ingredienten maar is toch heel smaakvol zeker met de topping van kurkuma crème. Deze creme word niet gemaakt op basis van room maar wel met geweekte cashewnoten.

wortelgazpacho met kurkuma creme

Ingrediënten wortelgazpacho

 • 400gr wortelen
 • 1 ui (gepeld en grof gesneden)
 • 480ml kipbouillon
 • 200ml melk (ik gebruikte amandelmelk)
 • Peper en zout
 • Optioneel > lente-ui om af te werken

Ingrediënten Kurkuma crème

 • 75gr cashewnoten (geweekt in water voor een nacht)
 • 150ml melk (ik gebruikte amandelmelk)
 • 1/2tl kurkuma
 • 1 teentje look
 • Peper en zout

Bereidingswijze

Schil de wortelen en snij in kleine blokjes.
Blancheer de wortelblokjes even in gezouten water. Ik heb deze ongeveer 7 a 8min geblancheerd zodat de stukjes wortel gaar waren, geen moes.
Giet af en doe de blokjes wortel in een blender samen met de ui, kipbouillon en melk. Mix tot een gladde soep. Kruid met peper en zout.
Laat de soep helemaal afkoelen in de ijskast.

Voor de kurkuma crème, doe alle ingredienten in de blender en mix glad. Is de crème iets te vast, voeg dan nog een beetje melk toe.

Serveer de soep lekker fris en werk af met een beetje van de kurkuma crème en eventueel fijngesneden lente-ui.

Smakelijk !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.