Deze kruimelrepen met havermout en blauwe bessen stonden al zo lang
op mijn lijstje om te maken en eindelijk is het er van gekomen.
En ja, deze zijn echt lekker, veel te lekker. Ik moest echt moeite doen om ze niet gewoon allemaal direct op te eten. Echt een super lekker tussendoortje om mee te nemen naar je werk of voor na ja workout, een echt snack momentje om naar uit te kijken.
Ik hou van tussendoortjes, vaak is dat een stuk fruit, een kom soep of een maiswafel met pindakaas en honing. Af en toe komt daarbij een gezond baksel zoals m’n Havermoutbrood met peer en veenbessen, havermout wafels en nu deze kruimelrepen … een nieuw toppertje dat nog vaak uit m’n oven gaat komen.
Ook weer een receptje waarbij je zelf naar smaak de vulling kan bepalen.
Ik koos voor blauwe bessen, maar ja kan even goed een mix van bessen gebruiken of abrikozen of pruimen … keuze ten overvloed!
Ingrediënten deeg
- 120gr boter (op kamertemperatuur)
- 100gr rietsuiker (of gewone suiker)
- 60gr bruine suiker
- 1 ei
- vanille essence
- 170gr speltbloem
- 1/2tl baking soda
- 2tl gemberpoeder
- 90gr havermout
Ingrediënten blauwe bessen laagje
- 50gr rietsuiker/suiker
- 300gr blauwe bessen (vers op diepvries)
- 1el citroensap
- 2el maizena
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor 175 graden.
Beleg de bodem van een bakschaal/ovenschotel met bakpapier en vet de zijkanten een beetje in.
*
Begin met het blauwe bessen laagje
Meng alle ingredienten in een kom en zet even opzij.
*
Voor het deeg
Meng de speltboem met baking soda, gemberpoeder en havermout. Zet even opzij.
Doe de zachte boter samen met beide suikers in een mengkom (van je keukenmachine bijvoorbeeld)
en klop los en luchtig.
Voeg het ei en vanille essence toe en meng goed.
Voeg het mengsel van droge ingrediënten hieraan toe en meng goed tot een stevig deeg.
Verdeel ongeveer 2/3 van je deeg gelijkmatig over de bodem van je bakschaal.
Druk stevig aan.
Schep hierop het mengsel van blauwe bessen.
De rest van het deeg verspreid je over de blauwe bessen.
Bak ongeveer 30 a 40min de oven tot het deeg mooi gaar is.
Haal uit de oven en laat volledig afkoelen (zo worden zo ook steviger)
Bewaar ze luchtdicht.
Smakelijk!