Van dit gerechtje word ik nu eens happy … het kan aan de kleur liggen maar zeker en vast ook aan de smaak want die was fantastisch.
Een heerlijk dikke pizzabodem belegd met lekkere verse groentjes, pesto en dan die verrukkelijke gesmolten geitenkaas. Tot op het kruimeltje hebben we de pizza’s opgesmuld.
Hoe we die pizzabodem roze krijgen? Heel simpel door een gepureerde biet bij het pizzadeeg te mengen. Mijn bedoeling was om een nog iets donkerdere kleur te verkrijgen (bordeaux achtig) maar ik durfde geen extra biet meer te gebruiken met de vrees voor een te slap deeg. De inspiratie kwam van een Amerikaanse gezonde foodblogster en haar pizzabodem had echt een prachtige “bietenrood-paarse” kleur.
Het enige wat je moet hebben bij dit gerechtje is een beetje geduld :-), iets wat ik normaal niet heb maar het resultaat mag er wel wezen. Met geduld hebben, bedoel ik natuurlijk de rijstijd van de bodem. Eenmaal het deeg genoeg is gerezen dan is de pizza klaar in 1-2-3.
Ingrediënten bodem (voor 2 grote pizza’s)
- 230ml lauwwarm water
- 7gr instant gist
- 480gr bloem (ik gebruikte gewone tarwebloem) + extra
- 2el honing
- 1 (voorgekookte) rode biet + 4el van het sap
- snuifje zout
- Olie
Ingrediënten topping
- 150gr geitenkaas (ik gebruikte de buche van Chavroux)
- 1 a 2 (voorgekookte) rode bietjes
- 100gr groene asperges
- kerstomaatjes
- Pesto
Bereidingswijze bodem
Mix de rode biet tot een gladde puree
Doe de bloem, honing, gist, water en de gepureerde rode biet in een mengkom (van je keukenrobot/foodprocessor). Meng al even. Voeg dan een snuitje zout toe.
Laat je keukenmachine ongeveer 15min het deeg kneden tot een stevig elastisch deeg. Het is normaal dat het deeg nog iets plakt.
Doe het deeg in een ruime ingevette kom, bedek met een handdoek en laat ongeveer 2h rijzen op kamertemperatuur.
Verwarm alvast de oven voor op 250 graden en schuif ook de bakplaat in de oven zodat deze goed heet is zodra waarop de pizza’s moeten bakken.
Na 2h rijzen is het deeg bijna verdubbeld. Verdeel het deeg in 2 porties.
Strooi een beetje bloem op je werkoppervlak en kneed beide bolletjes deeg nog even
Leg het eerste bolletje deeg op een vel bakpapier en rol iets uit met een deegrol of duw plat met je handen.
Doe hetzelfde met het tweede bolletje deeg.
Nu kan je de pizza beleggen.
Bereidingswijze
Blancheer de groene asperges enkele minuten in gezouten water. Giet af en spoel onder koud water.
Snij de geitenkaas en rode biet in dunne plakjes.
Halveer de kerstomaatjes.
Smeer de pizza in met pesto, maar hou enkele centimeters van de rand vrij.
Beleg met de plakjes rode biet, geitenkaas, kerstomaatjes en de asperges.
Haal voorzichtig de hete bakplaat uit de oven, leg hierop de belegde pizza’s met het bakpapier.
Bak de pizza’s ongeveer 8min in de oven.
Haal uit de oven en serveer direct
Smullen maar!