Cheesecake met speculaas en krieken

Met deze cheesecake met speculaas en krieken ga je iedereen zo gelukkig maken! Lekker makkelijk en snel om te maken en je hebt er geen oven voor nodig. De bodem bestaat uit speculaaskoekjes, de vulling is een mix van roomkaas en mascarpone. Helemaal in het midden vind je een lekker laagje kriekjes en als afwerking is er speculaaspasta
Naar recept gaan

Cheesecake met speculaas en krieken, een lekker makkelijk receptje waarmee je bij iedereen gaat scoren. Een bodem van speculaas koekjes, een heerlijke cheesecake vulling op basis van roomkaas en mascarpone, klinkt al goed he! En het wordt nog beter want in het midden zit er een zalig laagje krieken. Met kriekjes scoor je nu eenmaal altijd en al zeker als daar ook nog de nodige speculaas bij komt kijken. Mijn 2 absolute favoriete ingrediënten om te verwerken in dessertjes.

We zijn inderdaad niet in het krieken/kersen seizoen, maar we gebruiken hier kriekjes/kersen op sap in een bokaaltje. Het sap gaan we wat laten indikken met maizena/puddingpoeder.

Nog meer lekkere cheesecake receptjes? Check dan zeker deze receptjes

Met deze cheesecake met speculaas en krieken ga je iedereen zo gelukkig maken! Lekker makkelijk en snel om te maken en je hebt er geen oven voor nodig. De bodem bestaat uit speculaaskoekjes, de vulling is een mix van roomkaas en mascarpone. Helemaal in het midden vind je een lekker laagje kriekjes en als afwerking is er speculaaspasta

Hoe maken we deze Cheesecake met speculaas en krieken?

  • Kriekjes/kersen op sap : uit een bokaaltje
  • Vanillesuiker & suiker
  • Maizena of puddingpoeder
  • Boter
  • Speculaas koekjes
  • Gelatine
  • Macarpone
  • Roomkaas
  • Poedersuiker
  • Vanille
  • Room
  • Speculaaspasta

Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Cheesecake met speculaas en krieken?

Begin met het maken van kriekjes/kersen. Doe de inhoud van een bokaal kersen of krieken op sap in een kookpotje. Schep wat van het sap apart in een kommetje. Voeg suiker en vanillesuiker toe aan het kookpotje en breng zachtjes aan de kook. Voeg vanille puddingpoeder toe aan het sap in het kommetje en roer los tot een glad papje. Giet dit al roerend bij in het kookpotje. Laat zachtjes koken en blijf roeren tot dit begint in te dikken. Haal van het vuur en laat volledig afkoelen. 


TIP! Je kan dit makkelijk de dag voordien al maken. Tijdens het afkoelen zal dit vrij vast worden maar dat hebben we nodig zodat dit laagje mooi in het midden van de cheesecake blijft liggen.

Voor de bodem gaan we boter smelten en speculaas koekjes fijnmalen. Meng beide en stort dit op de bodem van een beklede springvorm. Duw goed aan tot de bodem mooi egaal bedekt is. Laat dit opstijven in de koelkast terwijl je de vulling maakt.

Voor de vulling, beginnen we alvast met het weken van de gelatine blaadjes. Breng een deel van de room in een kookpotje tot net onder het kookpunt. Haal van het vuur en voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Roer goed zodat deze oplossen en zet even opzij.

Doe de roomkaas, mascarpone, poedersuiker en vanille in een mengkom. Mix dit alvast tot een gladde crème. Giet er het room-gelatine mengsel en room bij en mix opnieuw tot een stevige mousse. Schep de helft van deze crème bovenop de opgesteven koekjeskorst. Verdeel hierover de afgekoelde kriekjes/kersen en spreid mooi uit. Schep hierop de resterende mousse en spreid mooi uit. Zet dit voor enkele uren (of nachtje) of nachtje om op te stijven.

Afwerken doen we met wat gesmolten speculaaspasta zodat er bovenop een mooi laagje komt. Laat nog even opstijven in de koelkast

Met deze cheesecake met speculaas en krieken ga je iedereen zo gelukkig maken! Lekker makkelijk en snel om te maken en je hebt er geen oven voor nodig. De bodem bestaat uit speculaaskoekjes, de vulling is een mix van roomkaas en mascarpone. Helemaal in het midden vind je een lekker laagje kriekjes en als afwerking is er speculaaspasta
Met deze cheesecake met speculaas en krieken ga je iedereen zo gelukkig maken! Lekker makkelijk en snel om te maken en je hebt er geen oven voor nodig. De bodem bestaat uit speculaaskoekjes, de vulling is een mix van roomkaas en mascarpone. Helemaal in het midden vind je een lekker laagje kriekjes en als afwerking is er speculaaspasta

cheesecake met speculaas en krieken

Met deze cheesecake met speculaas en krieken ga je iedereen zo gelukkig maken! Lekker makkelijk en snel om te maken en je hebt er geen oven voor nodig. De bodem bestaat uit speculaaskoekjes, de vulling is een mix van roomkaas en mascarpone. Helemaal in het midden vind je een lekker laagje kriekjes en als afwerking is er speculaaspasta
Totale tijd 40 minuten
Gang dessert
Porties 8

Equipment

  • 1 Springvorm (22 a 24cm)

Ingrediënten
  

Kriekjes laagje

  • 700 gr krieken of kersen op sap (in een bokaaltje)
  • 10 gr vanillesuiker
  • 1 el suiker
  • 2 el maizena of vanille puddingpoeder

Cheesecake

  • 80 gr boter
  • 150 gr speculaas koekjes
  • 2 blaadjes gelatine Dr. Oetker
  • 300 gr mascarpone
  • 200 gr roomkaas
  • 50 gr poedersuiker
  • 1 tl vanille extract
  • 375 ml room
  • 4 el speculaaspasta

Instructies
 

  • Omdat de kriekjes volledig afgekoeld dient te zijn, begin je best hiermee. Of je kan deze ook al makkelijk de dag voordien maken. 
    Doe de krieken/kersen en het sap in een kookpotje. Schep zo'n 5el van het sap in een kommetje apart. Voeg ook de vanille suiker en suiker toe aan het kookpotje en breng dit zachtjes aan de kook. Roer af en toe zodat de suiker kan oplossen.
    Roer het puddingpoeder of maizena los in kommetje met het sap. Voeg vervolgens al roerend toe aan het kookpotje. Laat zachtjes koken en blijf roeren tot dit begint in te dikken. Haal dan van het vuur en laat volledig afkoelen.
    Door het afkoelen, zal dit een vrij vaste massa worden. Dat is oke omdat dit laagje mooi in het midden van de cheesecake moet blijven liggen.
  • Bekleed de bodem en zijkanten van een springvorm met bakpapier
  • Voor de koekjes bodem, beginnen we met de boter te smelten en de speculaas koekjes fijn te malen.
    Meng de gesmolten boter met de fijngemalen koekjes. Stort dit op de bodem van je springvorm, spreid mooi egaal uit en duw goed aan. Je moet een mooi egaal vlak krijgen. Zet in de koelkast om op te stijven en ondertussen kan je de vulling maken.
  • Voor de vulling. 
    Week de blaadjes gelatine in koud water
    Doe 75ml van de room in een kookpotje en breng dit tot net onder het kookpunt. Haal dan van het vuur en voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Roer goed zodat deze kunnen oplossen. Laat dit ook ietwat afkoelen.
  • Doe de roomkaas, mascarpone, poedersuiker en vanille in een mengkom. Mix dit tot een gladde crème.
    Voeg het  room-gelatine mengsel en 300ml aan toe. Mix opnieuw tot je een mooie stevige mousse hebt.
  • Schep de helft van de cheesecake mousse op de koekjesbodem. Spreid mooi egaal.
    Roer de afgekoelde kriekjes los. Schep dit op de cheesecake mousse en spreid ook weer mooi egaal uit. Schep er de resterende mousse op en spreid ook mooi uit.
    Zet dit minstens 4h (of langer) in de koelkast om op te stijven.
  • Als de mousse mooi is opgesteven. Smelt je de speculaaspasta au bain-marie. Zorg ervoor dat er geen water of vocht bij de pasta kan komen.
    Giet de gesmolten speculaaspasta over de taart (laat de taart nog in z'n springvorm zitten). Zorg dat de hele bovenkant bedekt is met speculaaspasta. Zet nog voor zo'n 15min in de koelkast
    Serveer dan
Trefwoord cheesecake, dessert, kaastaart, kriekjes, mascarpone, roomkaas, snel klaar, speculaas, speculaaspasta

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.