Ga terug
Met deze cheesecake met speculaas en krieken ga je iedereen zo gelukkig maken! Lekker makkelijk en snel om te maken en je hebt er geen oven voor nodig. De bodem bestaat uit speculaaskoekjes, de vulling is een mix van roomkaas en mascarpone. Helemaal in het midden vind je een lekker laagje kriekjes en als afwerking is er speculaaspasta

cheesecake met speculaas en krieken

Met deze cheesecake met speculaas en krieken ga je iedereen zo gelukkig maken! Lekker makkelijk en snel om te maken en je hebt er geen oven voor nodig. De bodem bestaat uit speculaaskoekjes, de vulling is een mix van roomkaas en mascarpone. Helemaal in het midden vind je een lekker laagje kriekjes en als afwerking is er speculaaspasta
Totale tijd 40 minuten
Gang dessert
Porties 8

Equipment

  • 1 Springvorm (22 a 24cm)

Ingrediënten
  

Kriekjes laagje

  • 700 gr krieken of kersen op sap (in een bokaaltje)
  • 10 gr vanillesuiker
  • 1 el suiker
  • 2 el maizena of vanille puddingpoeder

Cheesecake

  • 80 gr boter
  • 150 gr speculaas koekjes
  • 2 blaadjes gelatine
  • 300 gr mascarpone
  • 200 gr roomkaas
  • 50 gr poedersuiker
  • 1 tl vanille extract
  • 375 ml room
  • 4 el speculaaspasta

Instructies
 

  • Omdat de kriekjes volledig afgekoeld dient te zijn, begin je best hiermee. Of je kan deze ook al makkelijk de dag voordien maken. 
    Doe de krieken/kersen en het sap in een kookpotje. Schep zo'n 5el van het sap in een kommetje apart. Voeg ook de vanille suiker en suiker toe aan het kookpotje en breng dit zachtjes aan de kook. Roer af en toe zodat de suiker kan oplossen.
    Roer het puddingpoeder of maizena los in kommetje met het sap. Voeg vervolgens al roerend toe aan het kookpotje. Laat zachtjes koken en blijf roeren tot dit begint in te dikken. Haal dan van het vuur en laat volledig afkoelen.
    Door het afkoelen, zal dit een vrij vaste massa worden. Dat is oke omdat dit laagje mooi in het midden van de cheesecake moet blijven liggen.
  • Bekleed de bodem en zijkanten van een springvorm met bakpapier
  • Voor de koekjes bodem, beginnen we met de boter te smelten en de speculaas koekjes fijn te malen.
    Meng de gesmolten boter met de fijngemalen koekjes. Stort dit op de bodem van je springvorm, spreid mooi egaal uit en duw goed aan. Je moet een mooi egaal vlak krijgen. Zet in de koelkast om op te stijven en ondertussen kan je de vulling maken.
  • Voor de vulling. 
    Week de blaadjes gelatine in koud water
    Doe 75ml van de room in een kookpotje en breng dit tot net onder het kookpunt. Haal dan van het vuur en voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Roer goed zodat deze kunnen oplossen. Laat dit ook ietwat afkoelen.
  • Doe de roomkaas, mascarpone, poedersuiker en vanille in een mengkom. Mix dit tot een gladde crème.
    Voeg het  room-gelatine mengsel en 300ml aan toe. Mix opnieuw tot je een mooie stevige mousse hebt.
  • Schep de helft van de cheesecake mousse op de koekjesbodem. Spreid mooi egaal.
    Roer de afgekoelde kriekjes los. Schep dit op de cheesecake mousse en spreid ook weer mooi egaal uit. Schep er de resterende mousse op en spreid ook mooi uit.
    Zet dit minstens 4h (of langer) in de koelkast om op te stijven.
  • Als de mousse mooi is opgesteven. Smelt je de speculaaspasta au bain-marie. Zorg ervoor dat er geen water of vocht bij de pasta kan komen.
    Giet de gesmolten speculaaspasta over de taart (laat de taart nog in z'n springvorm zitten). Zorg dat de hele bovenkant bedekt is met speculaaspasta. Zet nog voor zo'n 15min in de koelkast
    Serveer dan
Trefwoord cheesecake, dessert, kaastaart, kriekjes, mascarpone, roomkaas, snel klaar, speculaas, speculaaspasta