Speculaasmousse taart

Lekker makkelijk recept voor Speculaasmousse taart, een heerlijke taart dat je kan maken bij iedere gelegenheid. De taart bestaat uit een mousse van mascarpone en speculaas, meer bepaald speculaaspasta met binnenin nog stukjes Madeleines. De afwerking is nog wat gesmolten speculaaspasta.
Naar recept gaan

Speculaasmousse taart, een super makkelijke taart om vandaag nog een extra dagje te feesten! Yes, 2 januari is hier thuis ook nog een feestdag want dan wordt de verjaardag gevierd van deze blog 😃. Negen jaar, ja lees dat maar goed “negen jaar” post ik hier voor passie en plezier mijn receptjes die ik telkens met heel veel liefde maak en opeet. Aangezien ik het laatste jaar echt in mijn speculaas fase zit, zeg maar lichtjes verslaafd, moest het een feest receptje zijn met deze Belgische lekkernij!

Slechts 8 ingrediënten heb je nodig voor deze taart. Een taart die bestaat uit een simpele mousse op basis van mascarpone en speculaaspasta. Daartussen vind je nog verrassende laagjes (zelfgekochte) Madeleines. Afwerken doen we met gesmolten speculaaspasta. Kortom heel veel yumminess om echt een party te vieren!

Lekker makkelijk recept voor Speculaasmousse taart, een heerlijke taart dat je kan maken bij iedere gelegenheid. De taart bestaat uit een mousse van mascarpone en speculaas, meer bepaald speculaaspasta met binnenin nog stukjes Madeleines. De afwerking is nog wat gesmolten speculaaspasta.

🎉 9 jaar Elien’s Cuisine 🎉

Ik moet het getalletje 9 toch wel een paar keer bekijken hoor. Negen jaar geleden ging deze blog live met 0 verwachtingen. Het enige doel was mijn passie voor lekker koken met iedereen delen. Of er nu 1 persoon mijn blog bekeek of 100 man, dat kon mij eigenlijk niet veel schelen. Het is gewoon gestart als hobby voor mezelf. Het is nog steeds een hobby waar ik mijn hart en ziel in leg en het is heel leuk dat mijn receptjes jullie echt wel smaken. Het afgelopen jaar hebben iets meer dan 600.000 mensen mijn blog bezocht. Iets waarbij ik toch ook even door mijn ogen moest wrijven hoor.

Of ik dit niet beu geraak? Totaal niet 😃, koken en bakken is mijn leven en die passie en liefde deel ik maar al te graag met jullie. En omdat jullie zo laaiende enthousiast zijn over mijn receptjes en deze ook in grote getallen maken, heb ik meer dan genoeg motivatie om door te gaan.

Ook de leuke samenwerkingen met merken waar ik het afgelopen jaar aan heb mogen meewerken, blijf ik toch steeds zeer vereerd over hoor. Daarom een wel gemeende merci aan AEG, Lekker Van Bij Ons, Cru, Alles over Bio, Alpro, Devos & Lemmens, Inex en Le Pain des Fleurs. Eén voor één merken waar ik 100% achtersta en dat is een vereiste om ja te zeggen tegen een campagne.

Natuurlijk ook een MERCI, MERCI, MERCI aan al mijn volgers en ik beloof dat ik ook in dit nieuwe jaar jullie ga blijven inspireren. Inspireren met lekkere simpele doordeweekse receptjes met zo veel mogelijk seizoensproducten en ingrediënten van bij ons. En wees gerust ook de nodige zoetigheden blijven aan bod komen hoor.

Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Speculaasmousse taart?

  • Gelatine : ik gebruik altijd de blaadjes van Dr. Oetker
  • Melk
  • Mascarpone : je zou dit ook met roomkaas kunnen maken
  • Speculaaspasta
  • Poedersuiker
  • Vanille extract
  • Room
  • Madeleines : ik heb deze gewoon gekocht in de winkel, lekker makkelijk 😉

Hoe maak je deze Speculaasmousse taart?

Begin met de gelatine te weken in koud water. Giet ondertussen de melk in een kookpotje en breng tot net onder het kookpunt en haal van het vuur. Doe er de geweekte blaadjes gelatine bij en roer goed zodat deze kunnen oplossen. Zet even opzij.

Doe de mascarpone, speculaaspasta, poedersuiker en vanille extract in een mengkom. Mix dit alvast even los tot een gladde crème. Giet er dan het melk-gelatine mengsel bij en de room. Klop dit op tot een stevige mousse.

Snij de Madeleines dwars doormidden zodat je 2 helften krijgt. Bedek hiermee de bodem van een beklede springvorm. Zorg ervoor dat je nog enkele Madeleine helften overhebt. De bodem hoeft niet perfect bedekt te zijn, er mogen nog wat gaten zijn. Schep hierop de helft van de mousse en spreid mooi egaal uit. Leg hierop dat de resterende Madeleine helften gevolgd door de rest van de mousse. Spreid mooi egaal uit en zet voor minstens 4h (of langer) in de koelkast.

Voor de afwerking, gaan we speculaaspasta au bain-marie smelten. Giet deze dan over de opsteven mousse. Spreid uit zodat je een mooi egaal laagje hebt. Zet nog voor minstens 10min in de koelkast.

Lekker makkelijk recept voor Speculaasmousse taart, een heerlijke taart dat je kan maken bij iedere gelegenheid. De taart bestaat uit een mousse van mascarpone en speculaas, meer bepaald speculaaspasta met binnenin nog stukjes Madeleines. De afwerking is nog wat gesmolten speculaaspasta.
Lekker makkelijk recept voor Speculaasmousse taart, een heerlijke taart dat je kan maken bij iedere gelegenheid. De taart bestaat uit een mousse van mascarpone en speculaas, meer bepaald speculaaspasta met binnenin nog stukjes Madeleines. De afwerking is nog wat gesmolten speculaaspasta.

Speculaasmousse taart

Lekker makkelijk recept voor Speculaasmousse taart, een heerlijke taart dat je kan maken bij iedere gelegenheid. De taart bestaat uit een mousse van mascarpone en speculaas, meer bepaald speculaaspasta met binnenin nog stukjes Madeleines. De afwerking is nog wat gesmolten speculaaspasta.
Totale tijd 30 minuten
Gang dessert
Porties 8

Equipment

  • 1 Springvorm +/- 24cm

Ingrediënten
  

  • 3 blaadjes gelatine (ik gebruik Dr. Oetker)
  • 40 ml melk
  • 250 gr mascarpone
  • 150 gr speculaaspasta + zo'n 3 a 4el extra voor de afwerking
  • 2 el poedersuiker
  • 1 tl vanille extract
  • 350 ml room
  • 8 a 10 stuks madeleines (gewoon gekocht in de winkel)

Instructies
 

  • Bekleed de bodem en zijkanten van springvorm met bakpapier.
  • Begin met de gelatine te weken in koud water.
    Verhit de melk tot net onder het kookpunt. Haal dan van het vuur en voeg de geweekte blaadjes gelatine toe. Roer goed zodat deze kunnen oplossen. Zet even opzij.
  • Doe de mascarpone, speculaaspasta, poedersuiker en vanille extract in een mengkom. Klop deze los tot een gladde massa.
    Giet er dan het melk-gelatine mengsel bij en de room. Klop dit op tot een mooie stevige mousse. Proef even van de mousse, misschien wil je deze nog iets zoeter, voeg dan nog wat poedersuiker toe.
  • Snij de Madeleines dwars doormidden zodat je 2 helften krijgt.
    Bedek de bodem met een deel van de Madeleines. Dit hoeft niet perfect te zijn, er mogen nog wat gaatjes zijn.
    Schep hierop de helft van de mousse en spreid mooi egaal uit. verdeel hierover de rest van de Madeleines en schep er de rest van de mousse over. Spreid mooi egaal uit. Zet minsten 4h of langer in de koelkast.
  • Voor de afwerking gaan we zo'n 3 a 4 volle eetlepels speculaaspasta au bain-marie smelten. Zorg ervoor dat er zeker geen water of vocht bij kan want dan gaat deze meteen schiften.
    Eenmaal gesmolten, giet over de opgesteven mousse. Spreid uit zodat je een mooi egaal laagje hebt. Zet nog voor minstens 10min (mag ook langer) in de koelkast.
  • En dan smullen maar!
Trefwoord dessert, lekker en eenvoudig, mascarpone, no bake, snel klaar, speculaas, speculaaspasta, voor bij de koffie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.