Varkenshaasje met mosterdsaus, een heerlijk makkelijk gerechtje voor op je kerstmenu. Extreem simpel, geen eindeloos lange lijst met ingrediënten en toch zo veel smaak. Je hoeft niet altijd speciallekes, “gellekes” of “mousse’kes” te maken om uit te pakken tijdens het kerstdiner. Hou het simpel en daar geniet iedereen van en je maakt het jezelf lekker makkelijk. Een gewoon stukje varkenshaasje (gebakken in de oven) dat smaakt altijd en heeft toch ook een “feestelijk” kantje. Daar komt de lekkerste en vooral simpelste mosterdroomsaus “ever” met als “secret ingredient” dragon. Geloof mij dragon en mosterd is gewoon waanzinnig. Geen fan van dit kruid, laat deze dan achterwege en je hebt nog altijd een “goei saus”ke”.
Nog meer inspiratie nodig voor op je kerstmen? Check dan zeker ook even deze feestelijke receptjes
TIP! Je kan het varkenshaasje ook vervangen door een stukje kip, kalkoen of varkensgebraad.
Welke bijgerechten kan je erbij serveren?
Je hebt hier wel wat opties qua bijgerechten. Je kan het heel klassiek houden met kroketten, boontjes omwikkeld met spek, gestoofd witloof, gestoofde worteltje, een gevuld appeltje. Allemaal klassiekers maar het past perfect bij dit lekkere varkenshaasje.
Ik koos voor geroosterde wintergroentjes namelijk een mix van koolrabi, pastinaak en pompoen. Deze kan je perfect al enkele uren van tevoren schillen en in blokjes snijden. Probeer ze niet te groot en in dezelfde grootte te snijden voor een gelijke en niet te lange garing. De groentjes moeten zo’n 25 a 30min in de oven dus je kan het varkenshaasje er gewoon bijschuiven in de oven. Zo is alles tegelijk klaar. Zie notities voor ingrediënten en bereiding
Welke ingrediënten heb je nodig voor dit Varkenshaasje met mosterdsaus?
- Varkenshaasje
- Boter
- Room
- Scherpe mosterd : type Dijon mosterd
- Graanmosterd
- Citroen
- Dragon : gedroogd – dit is optioneel maar is wel heel lekker in de saus
Hoe maak je dit Varkenshaasje met mosterdsaus?
TIP! Haal het varkenshaasje zo’n 30min op voorhand uit om op kamertemperatuur te komen.
Verhit een pan met een klontje boter en bak het varkenshaasje rondom eerst mooi aan. Reken op zo’n 2min per kant. Leg dan in een ovenschaal en leg eventueel nog wat stukjes boter op het varkenshaasje. Zet in een voorverwarmde oven (of deze staat misschien al op voor de ovengebakken groentjes) en bak het vlees zo’n 15 a 20min. Het is echt afhankelijk van de grootte van je stuk vlees. Na zo’n 15min zal het nog vrij rozig zien en na 20min nog een beetje rozig. Haal dan uit de oven, leg het vlees op een bord of plak. Dek goed af met aluminiumfolie en laat zo’n 5min rusten.
Terwijl het vlees in de oven staat, kan je de saus maken. Hiervoor gebruik je de pan waarin je het varkenshaasje hebt gebakken, dus niet afwassen 😃. Verwarm de pan opnieuw en giet er de room in. Roer het aanbaksel even los dat gaat voor lekker veel smaak zorgen. Voeg nu de scherpe mosterd en graanmosterd toe en roer goed los. Laat de saus enkele minuten inkoken en haal dan van het vuur. Breng verder op smaak met wat citroensap, optioneel dragon, peper en zout.
Snij het vlees dan in plakjes en serveer direct met de saus, gebakken groentjes en kroketten of Pommes duchesse.
Varkenshaasje met mosterdsaus
Ingrediënten
Varkenshaasje
- 700 gr varkenshaasje
- Boter
- Peper en zout
Mosterdsaus
- 250 ml room
- 1,5 el scherpe mosterd (Type Dijon mosterd)
- 1,5 el graanmosterd
- 1/2 citroen
- 1 tl dragon (optioneel) gedroogd
- Peper en zout
Instructies
- TIP! Haal het varkenshaasje zo'n 30min op voorhand uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen
- Verwarm de oven voor op 180 gradenTIP! Als je er de ovengroentjes bij serveert (zoals onderaan de notities staat), dan hoef je gewoon de ovenschaal met het varkenshaasje maar bij in de oven te schuiven.
- Verhit een pan met een klontje boter. Kruid het vlees met peper en zout. Bak het vlees rondom eerst mooi aan, zo'n 2min per kant. Leg dan in een ovenschaal en leg er nu eventueel nog enkele stukjes boter op. Zet in de oven voor zo'n 15 a 20min, afhankelijk van de grootte van het vlees. Na 15min zal het nog ietwat rozig zien. Haal dan uit de oven, leg het varkenshaasje op een plank of bord en dek goed af met aluminiumfolie. Laat zo'n 5min rusten.
- Terwijl het varkenshaasje in de oven staat, kan je de saus maken. Dit gaan we maken in de pan waarin we het vlees hebben gebakken dus niet afwassen!Verhit deze pan opnieuw en giet er de room in. Roer het aanbaksel wat los. Voeg ook de scherpe mosterd en graanmosterd toe. Laat de saus ietwat inkoken. Zet het vuur dan uit. Breng verder op smaak wat citroensap, optioneel dragon, peper en zout. Wil je de saus nog iets meer een mosterd smaak geven, voeg nog wat mosterd toe.
- Snij het varkenshaasje in plakjes en serveer met de saus en de gebakken groentjes Smakelijk.
Gemaakt voor Kerst en wat was dit lekker! En die saus, zo heerlijk
Elien, die mosterdsaus is gewoon te lekker! Ook heel lekker met kip
De lekkerste saus gewoon!
Super lekker receptje en die mosterdsaus, te lekker voor woorden