Raffaello tiramisu, een heerlijk makkelijk dessertje op je kerstmenu en kerstdiner mee af te sluiten. Raffaello’s en feestdagen, dat gaat hand in hand. Ook al kan je ze het hele jaar door in de winkelrekken vinden, ze verschijnen toch meestal rond kersttafel op tafel. Vaak bij de koffie maar ik maakte er een heel simpel en snel nagerechtje mee geïnspireerd op een klassieke tiramisu. Geen koffie, geen eitjes dus iedereen zal er van kunnen smullen. De lange vinger koekjes dippen we in een coulis van veenbessen en frambozen. Daarop komt een heerlijke mousse van mascarpone met als surprise stukjes Raffaello’s. Kortom, waanzinnig lekker en feestelijk!
Nog meer inspiratie nodig voor je feestmenu? Check dan zeker deze feestelijke receptjes.
Welke ingredienten heb je nodig voor deze Raffaello tiramisu?
- Frambozen : vers of diepvries. Ik zou voor deze tijd van het jaar voor diepvries gaan (goedkoper en veel meer smaak)
- Veenbessen : vers of diepvries
- Suiker
- Lange vinger koekjes
- Raffaello’s
- Kwark of plattekaas : of vervang door volle of Griekse yoghurt
- mascarpone
- Poedersuiker
- Room
Hoe maak je deze Raffaello tiramisu?
We gaan beginnen met de coulis van frambozen en veenbessen. Doe hiervoor beide in een kookpotje samen met suiker en een scheutje water. Zet op een middelhoog vuur en roer in het begin even om de suiker op te lossen. Laat dit zo’n 25 a 30min zachtjes sudderen tot een compote. Roer af en toe. Haal dan door een zeef en vang het vocht op. Proef nu even voorzichtig en voeg eventueel nog wat extra suiker toe. Hou er rekening mee dat de mousse en de Raffaello’s ook zoet zullen zijn daarom hou ik de coulis liever wat frisser. Laat de coulis volledig afkoelen.
TIP! Je kan de coulis al de dag voordien maken en goed afgedekt bewaren in de koelkast.
Vervolgens gaan we de mousse maken. Hiervoor gaan we eerst de kwark/plattekaas losroeren met de mascarpone en poedersuiker tot een gladde massa. Giet er de room bij en klop op tot een stevige mousse. Nu kunnen we de glaasjes gaan samenstellen.
Dip de lange vinger koekjes even in de afgekoelde coulis en leg op de bodem van een glas of kommetje. Je zal de koekjes waarschijnlijk wel moeten breken om ze mooi te doen passen. Ik gebruikte 2 koekjes per glaasje. Schep hierop een klein laagje van de mousse zodat de koekjes helemaal bedekt zijn. Verbrokkel dan 2 of 3 (afhankelijk hoe verzot je er op bent 😉) Raffaello’s. Schep hierop opnieuw wat van de mousse. Als laatste (wanneer je alle koekjes voor de glaasjes hebt gedipt), verdeel je de coulis over de glaasjes. Werk elk glaasje nog af met een heel Raffaello.
Bewaar de tiramisu afgedekt in de koelkast.
Raffaello tiramisu
Equipment
- 4 dessert glaasjes of kommetjes
Ingrediënten
- 250 gr frambozen (vers of diepvries) *
- 200 gr veenbessen (vers of diepvries)
- 2 el suiker (+ eventueel wat extra)
- +/- 8 lange vinger koekjes
- Raffaello's (*)
Mousse
- 250 gr kwark of plattekaas (of volle yoghurt of Griekse yoghurt)
- 130 gr mascarpone
- 75 gr poedersuiker
- 200 ml room
Instructies
- We beginnen met het maken van de coulis. Doe de frambozen, veenbessen, 2el suiker en een scheutje water in een kookpotje. Zet op een middelhoog vuur. Roer in het begin even zodat de suiker kan oplossen. Laat dit zo'n 25 a 30min sudderen tot een compote. De frambozen zullen snel moes zijn, de veenbessen zal iets langer duren. Haal dan de compote door een zeef en vang het sap op. Duw goed aan zodat je al het sap hebt. Proef van het sap. Is het iets te zuur, voeg nog een beetje suiker toe. Maak de coulis niet te zoet aangezien de mousse met de Raffaello's al redelijk zoet zal zijn. Laat de coulis dan volledig afkoelen.TIP! Je kan de coulis makkelijk al een dag op voorhand maken. Bewaar goed afgedekt in de koelkast
- Dan beginnen we met de mousse. Doe de kwark/plattekaas in een mengkom samen met de mascarpone en poedersuiker. Mix dit alvast even los. Giet er vervolgens de room bij en klop op tot een stevige mousse.
- Nu gaan we de glaasjes samenstellen Dip de lange vinger koekjes in de coulis en leg op de bodem van de glaasjes of kommetjes. Je zal misschien de koekjes in 2 of 3 moeten breken. Ik gebruikte 2 koekjes per glaasje. Lepel op de koekjes een laagje van de mousse. Verbrokkel 2 of 3 Raffaello's (per glaasje) en strooi dit over de mousse. Schep hierop opnieuw wat van de mousse.Giet hierop nog een klein laagje van de coulis. Werk elk glaasje af met een hele Raffaello.TIP! Je kan dit dessertje makkelijk al enkele uren van tevoren maken.
Super lekker dessertje! Gaan we nog maken
Wow wat een lekker dessertje! Iedereen was onder de indruk met Kerst
Dit was onze dessert gisteren! Iedereen was zo onder de indruk. Heb aan iedereen het recept moeten geven 😉♥️
Dit weekend gemaakt
Deze is zo lekker! Gaan we serveren met de feestdagen