Ga terug
Lekker makkelijk recept voor Raffaello tiramisu, ideaal voor je kerstmenu en kerstdiner. Een simpel en snel dessertje in een glaasje met lange vinger koekjes, een mousse van mascarpone, krokante stukjes Raffaello en een coulis van frambozen en veenbessen.

Raffaello tiramisu

Lekker makkelijk recept voor Raffaello tiramisu, ideaal voor je kerstmenu en kerstdiner. Een simpel en snel dessertje in een glaasje met lange vinger koekjes, een mousse van mascarpone, krokante stukjes Raffaello en een coulis van frambozen en veenbessen. Een tiramisu zonder ei en koffie!
5 van 4 stemmen
Gang dessert
Porties 4

Equipment

  • 4 dessert glaasjes of kommetjes

Ingrediënten
  

  • 250 gr frambozen (vers of diepvries) *
  • 200 gr veenbessen (vers of diepvries)
  • 2 el suiker (+ eventueel wat extra)
  • +/- 8 lange vinger koekjes
  • Raffaello's (*)

Mousse

  • 250 gr kwark of plattekaas (of volle yoghurt of Griekse yoghurt)
  • 130 gr mascarpone
  • 75 gr poedersuiker
  • 200 ml room

Instructies
 

  • We beginnen met het maken van de coulis.
    Doe de frambozen, veenbessen, 2el suiker en een scheutje water in een kookpotje. Zet op een middelhoog vuur. Roer in het begin even zodat de suiker kan oplossen. Laat dit zo'n 25 a 30min sudderen tot een compote. De frambozen zullen snel moes zijn, de veenbessen zal iets langer duren.
    Haal dan de compote door een zeef en vang het sap op. Duw goed aan zodat je al het sap hebt.
    Proef van het sap. Is het iets te zuur, voeg nog een beetje suiker toe. Maak de coulis niet te zoet aangezien de mousse met de Raffaello's al redelijk zoet zal zijn. Laat de coulis dan volledig afkoelen.
    TIP! Je kan de coulis makkelijk al een dag op voorhand maken. Bewaar goed afgedekt in de koelkast
  • Dan beginnen we met de mousse.
    Doe de kwark/plattekaas in een mengkom samen met de mascarpone en poedersuiker. Mix dit alvast even los. Giet er vervolgens de room bij en klop op tot een stevige mousse.
  • Nu gaan we de glaasjes samenstellen
    Dip de lange vinger koekjes in de coulis en leg op de bodem van de glaasjes of kommetjes. Je zal misschien de koekjes in 2 of 3 moeten breken. Ik gebruikte 2 koekjes per glaasje.
    Lepel op de koekjes een laagje van de mousse.
    Verbrokkel 2 of 3 Raffaello's (per glaasje) en strooi dit over de mousse. Schep hierop opnieuw wat van de mousse.
    Giet hierop nog een klein laagje van de coulis.
    Werk elk glaasje af met een hele Raffaello.
    TIP! Je kan dit dessertje makkelijk al enkele uren van tevoren maken.

Notities

(*) Ik kies nu voor diepvries. Goedkoper en hebben een lekkerdere smaak dan de verse (buiten seizoen dus duurder & weinig smaak)
(**) De hoeveelheid Raffaello's, reken zeker al op 4 balletjes om het dessertje mee af te werken. In de mousse, verwerkte ik 2 balletjes per glaasje. Ben je echt verzot op Raffaello's, gebruik dan 3 balletjes. Dus ofwel heb je er 12 of 16 nodig. 
Trefwoord dessert, dessert in een glaasje, feestdagen, feestmenu, frambozen, gedroogde veenbessen, kerstdessert, kerstmenu, kerstmis, lange vinger koekjes, mascarpone, op voorhand maken, raffaello, snel klaar, tiramisu, weinig werk