Ijstaart met speculaas, dat is een super makkelijk dessertje om te scoren bij groot en klein tijdens de feestdagen. Deze feestelijke taart heeft eigenlijk heel veel weg van de bekende Viennetta, een typisch kerstdessert. In deze versie geen chocolade, wel speculaas. Deze ijstaart is trouwens perfect om op je kerstmenu te zetten. Je kan deze makkelijk al enkele dagen op voorhand maken, iets waar ik toch altijd op zoek naar ben tijdens de kerstdagen. Ze is klaar in minder dan 30min en je hebt er eigenlijk maar 6 ingrediënten voor nodig. Dus nogmaals, perfect voor tijdens de feestdagen!
Als je ijs ziet staan, dan denk je misschien meteen aan een ijsmachine. Die heb je dus niet nodig voor dit recept. Het enige wat je nodig hebt, is mascarpone, gecondenseerde melk, vanille extract en room. Deze kloppen we op tot een heerlijke mousse en deze zal geen grote ijsklomp worden.
Nog meer feestelijke inspiratie nodig voor je kerstmenu? Check dan zeker deze receptjes.
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze IJstaart met speculaas?
- Mascarpone : je zou ook kunnen kiezen voor roomkaas of een mix van roomkaas en mascarpone. Zo krijg je een cheesecake effect.
- Gecondenseerde melk : dit zit in een blikje
- Vanille extract
- Room
- Speculaas koekjes : je zou dit ook met andere koekjes kunnen maken
- Speculaaspasta
- Kriekjes/kersen : op sap in een bokaaltje. We gaan dit laten indikken met wat maizena/puddingpoeder en alsook wat suiker toevoegen.
Hoe maak je deze ijstaart met speculaas?
Begin met de binnenkant van een cakevorm of springvorm te bekleden met bakpapier. Zo ga je de taart makkelijker kunnen ontvormen.
Doe mascarpone, gecondenseerde melk en vanille extract in een mengkom. Mix dit los tot een gladde massa. Giet er de room bij en klop dit op tot een stevige mousse. Bedek de bodem van de bakvorm met een laagje van de mousse. Bedek ook alvast wat van de zijkanten met de mousse. Schik nu de speculaas koekjes rechtopstaand en met een lange kant in de mousse. Er mag een paar millimeter tussen de koekjes zijn, hier moet namelijk nog wat mousse tussen kunnen.
Schep nu wat van de mousse op de koekjes en duw ietwat aan zodat de mousse ook tussen koekjes kan komen. Schep dan de rest van de mousse in de vorm en spreid mooi uit. Zet in de diepvries voor minstens 6u of mag ook langer.
TIP! Je kan dit makkelijk al enkele dagen van tevoren maken.
Haal de ijstaart zo’n 15min voor het serveren uit de diepvries en zet in de koelkast. Ondertussen kan je nog speculaaspasta smelten au bain-marie.
Ontvorm de ijstaart en leg op een serveerplank of een groot bord. Giet er de speculaaspasta over. Door de koude zal de pasta meteen hard worden. Snij in plakjes en serveer direct.
Serveertip! Ik maakte hierbij wat kriekjes/kersen (in een bokaaltje op sap) – zie notities
IJstaart met speculaas
Equipment
- 1 Cakevorm of kan ook in ronde springvorm
Ingrediënten
- 250 gr mascarpone
- 1 blik gecondenseerde melk (+/- 397gr)
- 1 tl vanille extract
- 350 ml room
- +/- 15 speculaas koekjes (*)
- 2 el speculaaspasta
- kriekjes (**)
Instructies
- Bekleed de binnenkant & bodem van je cakevorm met bakpapier en laat aan lange zijkanten wat overhangen. Zo ga je ijstaart makkelijker kunnen ontvormen.
- Doe de mascarpone, gecondenseerde melk en vanille extract in een mengkom. Klop dit los tot een gladde massa.Giet er vervolgens de room bij en klop tot een luchtige ietwat stevige mousse.
- Bedek de bodem met een laagje van deze mousse en smeer ook al wat langs de zijkanten. Schik nu de speculaaskoekjes rechtopstaand en met een lange kant in de mousse. Er mag een paar millimeter tussen de koekjes zijn, hier moet namelijk nog wat mousse tussen kunnen. Zorg dat de koekjes over zo goed al de gehele vorm verdeeld zijn. Schep dan wat van de mousse op de speculaas en duw wat aan zodat de mousse tussen de koekjes kan komen. Schep dan de rest van de mousse in de vorm en strijk mooi glad. Zet dit nu voor minstens 6h (mag ook langer) in de diepvries.
- Haal de ijstaart zo'n 15min voor te serveren uit de diepvries en zet in de koelkast. Smelt ondertussen de speculaaspasta au bain-marie. Zorg ervoor dat er zeker geen vocht bij de pasta kan want dan gaat ie meteen schiften.
- Ga dan met een mes een beetje langs de zijkanten. Ontvorm de ijstaart dan met behulp van het bakpapier. Leg deze op een serveerplank of een groot bord.Giet er wat van de speculaaspasta over. Door de koude, zal deze meteen hard worden. Snij de ijstaart in plakjes en serveer direct. Serveertip! Heel lekker met kriekjes/kersen (zie notities)
Notities
Wat heb je nodig? 350gr kersen/krieken in bokaaltje + 1,5el suiker + 1 zakje vanillesuiker (= +/- 10gr) + 1,5el maizena of vanille puddingpoeder.
Hoe maak je ze? Doe de krieken/kersen en het sap in een kookpotje. Schep zo’n 5el van het sap in een kommetje apart. Voeg ook de vanille suiker ensuiker toe aan het kookpotje en breng dit zachtjes aan de kook. Roer af en toe zodat de suiker kan oplossen. Roer het puddingpoeder of maizenalos in kommetje met het sap. Voeg vervolgens al roerend toe aan het kookpotje. Laat zachtjes koken en blijf roeren tot dit begint in te dikken. Haal dan van het vuur en laat afkoelen. Ik vind ze het lekkerste als ze nog lauw zijn bij deze ijstaart. Tip! Je kan deze kriekjes/kersen al een dag op voorhand maken en dan gewoon nog even zachtjes opwarmen.
Zalig receptje! IJstaart zonder ijsmachine en makkelijk op voorhand te maken
Dit was ons dessert voor Kerst! Iedereen was onder de indruk van zowel de smaak als de looks.
Heerlijk gewoon !!
Heerlijk gewoon! En super makkelijk omdat je het al enkele dagen van tevoren kan maken
Dit is de lekkerste dessert ooit! En zo makkelijk om te maken
Fijne feestdagen