Ga terug
Lekker makkelijk recept voor Varkenshaasje met mosterdsaus, een simpel receptje voor op je kerstmenu tijdens de feestdagen. Een sappig stukje varkensvlees gebakken in de oven met de lekkerste en vooral eenvoudigste mosterdsaus. Serveren doen we met geroosterde groentjes

Varkenshaasje met mosterdsaus

Lekker makkelijk recept voor Varkenshaasje met mosterdsaus, een simpel receptje voor op je kerstmenu tijdens de feestdagen. Een sappig stukje varkensvlees gebakken in de oven met de lekkerste en vooral eenvoudigste mosterdsaus. Serveren doen we met geroosterde groentjes
5 van 4 stemmen
Totale tijd 40 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

Varkenshaasje

  • 700 gr varkenshaasje
  • Boter
  • Peper en zout

Mosterdsaus

  • 250 ml room
  • 1,5 el scherpe mosterd (Type Dijon mosterd)
  • 1,5 el graanmosterd
  • 1/2 citroen
  • 1 tl dragon (optioneel) gedroogd
  • Peper en zout

Instructies
 

  • TIP! Haal het varkenshaasje zo'n 30min op voorhand uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen
  • Verwarm de oven voor op 180 graden
    TIP! Als je er de ovengroentjes bij serveert (zoals onderaan de notities staat), dan hoef je gewoon de ovenschaal met het varkenshaasje maar bij in de oven te schuiven.
  • Verhit een pan met een klontje boter.
    Kruid het vlees met peper en zout. Bak het vlees rondom eerst mooi aan, zo'n 2min per kant. Leg dan in een ovenschaal en leg er nu eventueel nog enkele stukjes boter op.
    Zet in de oven voor zo'n 15 a 20min, afhankelijk van de grootte van het vlees. Na 15min zal het nog ietwat rozig zien.
    Haal dan uit de oven, leg het varkenshaasje op een plank of bord en dek goed af met aluminiumfolie. Laat zo'n 5min rusten.
  • Terwijl het varkenshaasje in de oven staat, kan je de saus maken.
    Dit gaan we maken in de pan waarin we het vlees hebben gebakken dus niet afwassen!
    Verhit deze pan opnieuw en giet er de room in. Roer het aanbaksel wat los.
    Voeg ook de scherpe mosterd en graanmosterd toe. Laat de saus ietwat inkoken. Zet het vuur dan uit. Breng verder op smaak wat citroensap, optioneel dragon, peper en zout. Wil je de saus nog iets meer een mosterd smaak geven, voeg nog wat mosterd toe.
  • Snij het varkenshaasje in plakjes en serveer met de saus en de gebakken groentjes
    Smakelijk.

Notities

Ik serveerde er geroosterde groentjes bij & diepvries Pommes Duchess.
> Voor de geroosterde groentjes, gebruikte ik een pastinaak, koolrabi en pompoen. Schil deze, snij in gelijke kleine blokjes. Zo zullen ze gelijk garen. 
> TIP! Je kan de groentjes makkelijk al enkele uren van tevoren snijden. 
> Leg de groentjes op een beklede bakplaat, overgiet royaal met olijfolie. Kruid met peper, zout, tijm en een kleine theelepel honing. Meng goed. 
> Je kan deze op dezelfde temperatuur bakken als het vlees. In totaal zullen ze zo'n 25 a 30min moeten bakken. Reken dit een beetje uit en je kan het vlees ondertussen ook bij in de oven zetten om te bakken. Het vlees moet nog zo'n 5min rusten. Zo kan je ervoor zorgen dat alles gelijk gaar is. 
Trefwoord feestdagen, feestmenu, kerstmenu, kerstmis, koolrabi, mosterd, mosterdsaus, pastinaak, pompoen, snel klaar, varkenshaasje, varkensvlees, weinig werk