Macaroni met kaas, ham en witloof

Lekker makkelijk recept voor Macaroni met kaas, ham en witloof, ideaal voor op je weekmenu. Een heerlijke pasta ovenschotel met kaassaus, ham en verrassende stukjes witloof. Een simpel snel receptje dat je makkelijk op voorhand kan maken.
Naar recept gaan

Macaroni met kaas, ham en witloof, een leuke twist op 2 klassiekers. Witloofrolletjes met ham en kaassaus en macaroni met ham en kaas, klassiekers van jewelste. Alle elementen van deze receptjes heb ik in deze heerlijke ovenschotel met pasta gestoken. Het witloof gaan we eerst goed aanstoven, zo krijgt dit veel meer smaak. Vervolgens maken we de lekkerste kaassaus met heel veel kaas want dat hoort nu eenmaal 😃. Mijn geheim voor de lekkerste kaassaus is wat zure room, mosterd en wat citroensap toevoegen. Dan is het gewoon alles mengen met de paste en ook nog wat blokjes ham, in een ovenschaal “kieperen”, nog wat meer kaas als afwerking en dan bakken maar.

Je kan deze pasta ovenschotel trouwens makkelijk de dag voordien al volledig maken. Je hoeft deze alleen nog maar even af te bakken in de oven. Ideaal dus voor op je weekmenu.

Nog meer inspiratie nodig voor lekker makkelijke ovenschotel. Check dan zeker deze receptjes even.

Lekker makkelijk recept voor Macaroni met kaas, ham en witloof, ideaal voor op je weekmenu. Een heerlijke pasta ovenschotel met kaassaus, ham en verrassende stukjes witloof. Een simpel snel receptje dat je makkelijk op voorhand kan maken.

Welke ingrediënten heb je nodig voor deze macaroni?

  • Witloof
  • Boter
  • Macaroni pasta : Je kan hier eigenlijk eender welke pasta voor gebruiken
  • Gekookte ham
  • Bloem
  • Melk
  • Geraspte kaas : ik koos voor een mix van Emmental en Gruyère. Je kan eender welke geraspte kaas kiezen, zorg wel zeker voor één kaas die een beetje pit heeft.
  • Zure room
  • Mosterd
  • Nootmuskaat
  • Citroen

Hoe maak je deze Macaroni met kaas, ham en witloof?

We gaan beginnen met het witloof. Deze gaan we in kleine stukjes snijden en aanstoven in wat boter. Stoof dit aan tot dit mooi geslonken is. Roer regelmatig. Schep dan uit de pot.

Kook ondertussen rustig de pasta al dente.

We gaan in de stoofpot waarin we het witloof hebben gestoofd, de kaassaus maken. Hiervoor smelten we eerst wat boter en daar voegen we bloem aan toe. Roer goed tot een droge brokkelige massa. Giet er vervolgens de melk bij en roer nu goed met een garde en laat de saus rustig indikken. Eenmaal je een mooie witte saus hebt, haal dan van het vuur. Doe er dan geraspte kaas bij en roer goed zodat deze kan smelten. Voeg er dan zure room, mosterd, nootmuskaat, peper en zout aan toe. Meng goed en proef. Breng verder op smaak met citroensap, peper en zout.

Voeg stukjes ham toe en het gestoofde witloof aan de kaassaus. Meng goed. Wanneer de pasta gaar is, voeg ook toe aan de saus. Schep alles in een ruime ovenschaal, werk nog af met extra geraspte kaas en zet dit nu nog even onder de grill zodat de kaas mooi kan smelten en een krokant korstje vormt.

Lekker makkelijk recept voor Macaroni met kaas, ham en witloof, ideaal voor op je weekmenu. Een heerlijke pasta ovenschotel met kaassaus, ham en verrassende stukjes witloof. Een simpel snel receptje dat je makkelijk op voorhand kan maken.
Lekker makkelijk recept voor Macaroni met kaas, ham en witloof, ideaal voor op je weekmenu. Een heerlijke pasta ovenschotel met kaassaus, ham en verrassende stukjes witloof. Een simpel snel receptje dat je makkelijk op voorhand kan maken.

Macaroni met kaas, ham en witloof

Lekker makkelijk recept voor Macaroni met kaas, ham en witloof, ideaal voor op je weekmenu. Een heerlijke pasta ovenschotel met kaassaus, ham en verrassende stukjes witloof. Een simpel snel receptje dat je makkelijk op voorhand kan maken.
5 van 3 stemmen
Totale tijd 45 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 6 stronkjes witloof
  • 1 klontje boter
  • 450 gr macaroni pasta (of eender welke pasta)
  • 250 gr gekookte ham

Kaassaus

  • 40 gr boter
  • 50 gr bloem
  • 700 ml melk
  • 350 gr geraspte kaas (*)
  • 150 gr zure room
  • 1 el mosterd
  • 1 snuifje nootmuskaat
  • Citroen
  • Peper en zout

Instructies
 

  • We gaan beginnen met het witloof. Verwijder het harde achterste en de harde kern. Snij vervolgens in kleine stukjes. Dit hoeft niet super fijn te zijn want we gaan dit aanstoven en dit zal nog enorm gaan slinken.
    Verhit een ruime stoofpot met een klontje boter. Voeg dan het witloof toe en stoof dit aan. Roer regelmatig en laat het witloof mooi slinken voor zo'n 7 a 8min.
    Schep dan uit de pot en zet het witloof even opzij.
  • Kook ondertussen de pasta al dente.
  • We gaan in dezelfde pot waarin we het witloof hebben gestoofd, de kaassaus maken.
    Smelt hierin de boter. Eenmaal gesmolten, voeg de bloem toe en roer goed tot een droge brokkelige massa. Wanneer dit mooi opgedroogd is, giet je er in delen de melk bij. Blijf nu continu roeren, zet het vuur een klein tikkeltje hoger tot de saus mooi begint in te dikken.
    Haal dan van het vuur en voeg dan 250gr geraspte kaas toe. Roer nu goed zodat de kaas kan smelten. Doe er dan de zure room, mosterd, nootmuskaat en wat peper en zout toe. Meng goed. Proef en breng verder op smaak met citroensap, peper en zout.
    Snij de ham in blokjes en voeg samen met het witloof toe aan de kaassaus. Meng goed.
    Wanneer de pasta al dente is, giet af en voeg toe aan de kaassaus. Meng nog even goed
  • Schep nu alles in een ruime ovenschaal en werk af met de resterende geraspte kaas.
    Zet dit nog zo'n voor zo'n 8 a 10min onder de grill en serveer dan direct
    TIP! Je kan de pasta ook al op voorhand maken, alles in de ovenschaal scheppen en afwerken met de geraspte kaas. Laat dit volledig afkoelen. Zet dit afgedekt in de koelkast. Dan hoef je de ovenschotel enkel nog maar af te bakken. Zet deze dan zo'n 25min in de oven op 180 graden en op het laatste nog even onder de grill
    Smakelijk

Notities

(*) ik gebruikte een mix van Emmental en Gruyere. De gruyère zorgt voor wat meer smaak. Je zou ook Parmezaanse kaas kunnen toevoegen. Gebruik vooral we je graag eet
Trefwoord ham, kaas, kaassaus, macaroni, meal preppen, op voorhand maken, ovenschotel, pasta, weekmenu

3 thoughts on “Macaroni met kaas, ham en witloof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.