Ga terug
Lekker makkelijk recept voor Macaroni met kaas, ham en witloof, ideaal voor op je weekmenu. Een heerlijke pasta ovenschotel met kaassaus, ham en verrassende stukjes witloof. Een simpel snel receptje dat je makkelijk op voorhand kan maken.

Macaroni met kaas, ham en witloof

Lekker makkelijk recept voor Macaroni met kaas, ham en witloof, ideaal voor op je weekmenu. Een heerlijke pasta ovenschotel met kaassaus, ham en verrassende stukjes witloof. Een simpel snel receptje dat je makkelijk op voorhand kan maken.
5 van 3 stemmen
Totale tijd 45 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 6 stronkjes witloof
  • 1 klontje boter
  • 450 gr macaroni pasta (of eender welke pasta)
  • 250 gr gekookte ham

Kaassaus

  • 40 gr boter
  • 50 gr bloem
  • 700 ml melk
  • 350 gr geraspte kaas (*)
  • 150 gr zure room
  • 1 el mosterd
  • 1 snuifje nootmuskaat
  • Citroen
  • Peper en zout

Instructies
 

  • We gaan beginnen met het witloof. Verwijder het harde achterste en de harde kern. Snij vervolgens in kleine stukjes. Dit hoeft niet super fijn te zijn want we gaan dit aanstoven en dit zal nog enorm gaan slinken.
    Verhit een ruime stoofpot met een klontje boter. Voeg dan het witloof toe en stoof dit aan. Roer regelmatig en laat het witloof mooi slinken voor zo'n 7 a 8min.
    Schep dan uit de pot en zet het witloof even opzij.
  • Kook ondertussen de pasta al dente.
  • We gaan in dezelfde pot waarin we het witloof hebben gestoofd, de kaassaus maken.
    Smelt hierin de boter. Eenmaal gesmolten, voeg de bloem toe en roer goed tot een droge brokkelige massa. Wanneer dit mooi opgedroogd is, giet je er in delen de melk bij. Blijf nu continu roeren, zet het vuur een klein tikkeltje hoger tot de saus mooi begint in te dikken.
    Haal dan van het vuur en voeg dan 250gr geraspte kaas toe. Roer nu goed zodat de kaas kan smelten. Doe er dan de zure room, mosterd, nootmuskaat en wat peper en zout toe. Meng goed. Proef en breng verder op smaak met citroensap, peper en zout.
    Snij de ham in blokjes en voeg samen met het witloof toe aan de kaassaus. Meng goed.
    Wanneer de pasta al dente is, giet af en voeg toe aan de kaassaus. Meng nog even goed
  • Schep nu alles in een ruime ovenschaal en werk af met de resterende geraspte kaas.
    Zet dit nog zo'n voor zo'n 8 a 10min onder de grill en serveer dan direct
    TIP! Je kan de pasta ook al op voorhand maken, alles in de ovenschaal scheppen en afwerken met de geraspte kaas. Laat dit volledig afkoelen. Zet dit afgedekt in de koelkast. Dan hoef je de ovenschotel enkel nog maar af te bakken. Zet deze dan zo'n 25min in de oven op 180 graden en op het laatste nog even onder de grill
    Smakelijk

Notities

(*) ik gebruikte een mix van Emmental en Gruyere. De gruyère zorgt voor wat meer smaak. Je zou ook Parmezaanse kaas kunnen toevoegen. Gebruik vooral we je graag eet
Trefwoord ham, kaas, kaassaus, macaroni, meal preppen, op voorhand maken, ovenschotel, pasta, weekmenu