Pannenkoeken strudel, een heerlijk makkelijk ideetje om op een zondagnamiddag te bakken. Pannenkoeken en een appelstrudel dat smaakt nu eens altijd! We gaan die twee combineren in dit receptje. Met de feestdagen op komst wilde ik mijn klassieke pannenkoeken eens feestelijk pimpen. Wat resulteerde in 2 feestelijke opties die ideaal zijn voor het kerstontbijt of brunch en als kerstdessert. De ene versie serveerde ik de pannenkoeken in een krans met de appel vulling er apart bij. De tweede versie is de strudel versie met gebakken appeltjes als vulling. Dit kan je trouwens ook perfect serveren als dessertje tijdens het kerstdiner. Iedereen gaat fan zijn!
Nog meer ontbijt of brunch inspiratie nodig? Check dan zeker deze receptjes
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Pannenkoeken strudel ?
- Boter
- Patisseriebloem
- Vanillesuiker
- Melk
- Eieren
- Vanille essence
- Appelen : je kan dit ook vervangen door peer of een mix van appel & peer
- Kaneel
- Bruine suiker = cassonade
- Gedroogde veenbessen of rozijnen
Hoe maak je deze pannenkoeken strudel?
We beginnen met het maken van de pannenkoeken. Meng alvast patisseriebloem met vanillesuiker. Daar giet je melk bij samen met eitjes, vanille essence en gesmolten boter. Mix of meng tot een glad deeg. Vervolgens verhit je een pan met wat olie of boter. Bak hierin de pannenkoeken mooi goudbruin langs beide kanten.
Terwijl je de pannenkoeken aan het bakken bent, kan je ook de appeltjes bakken. Schil de appelen, verwijder het klokhuis en snij in kleine blokjes. Verhit een stoofpotje met een klontje boter en stoof hierin de appeltjes. Voeg er kaneel en bruine suiker aan toe. Stoof de appeltjes mooi zacht, dit hoeft geen moes te worden. Op het laatste voeg je gedroogde veenbessen of rozijnen toe.
Serveer je deze pannenkoeken als ontbijt of bij de brunch, dan is het leuk om deze in een krans te serveren. Serveer er de appeltjes apart bij samen met wat nog wat extra’s zoals suiker, choco, confituur of speculaaspasta.
Serveer je ze als dessert, smeer dan wat van de appelvulling op de pannenkoeken en rol op. Serveer met een bolletje ijs en wat gesmolten speculaaspasta.
Pannenkoeken strudel
Ingrediënten
Pannenkoeken
- 40 gr Boter (ik gebruikte Alpro bakken en braden)
- 200 gr patisseriebloem
- 2 zakjes vanillesuiker (+/- 10gr suiker per zakje)
- 500 ml melk
- 2 eieren
- 1,5 tl vanille essence
Appel vulling
- 3 appelen (type Jonagold)
- 1 klontje boter
- 1 tl kaneel
- 1,5 el bruine suiker (= cassonade)
- 1 handvol gedroogde veenbessen of rozijnen
Instructies
- Begin met het maken van het deeg van de pannenkoeken.Smelt alvast de boterMeng bloem en vanillesuiker. Doe hierbij de melk, eitjes, vanille essence en gesmolten boter. Mix of meng goed tot een glad beslag
- Verhit een pan met wat olie of boter. Bak hierin de pannenkoeken mooi goudbruin langs beide kanten
- Terwijl je de pannenkoeken aan het bakken bent, kan je de appel vulling maken. Schil de appelen, verwijder het klokhuis. Snij in kleine blokjes.
- Verhit een kookpotje met een klontje boter. Stoof hierin de blokjes appel. Doe er ook de kaneel en bruine suiker bij. Stoof de appeltjes mooi zacht. Dit hoeft geen moes te worden. Op het laatste voeg je de gedroogde veenbessen of rozijnen toe. Meng goed.
- Je kan de pannenkoeken mooi in een krans op tafel zetten samen met de gebakken appeltjes en eventueel nog wat extra's zoals choco, suiker, confituur, speculaaspasta …Of maak er rolletjes van ofwel pannenkoeken strudels. Smeer wat van de appeltjes op de pannenkoeken en rol op. Werk eventueel af met wat gesmolten speculaaspasta.