Gehaktbrood in bladerdeeg

Lekker makkelijk recept voor gehaktbrood in bladerdeeg, een simpel ideetje voor op je kerstmenu. Heerlijk smaakvol gehakt in een jasje van krokant bladerdeeg waar je weinig werk mee hebt. Het gehakt brengen we op smaak met spekjes, champignons en veenbessen
Naar recept gaan

Gehaktbrood in bladerdeeg, dat is een feestelijk receptje voor op het kerstmenu waarmee je bij iedereen gewoon gaat scoren. Gehakt, dat noem ik nu eenmaal een topscorer. Het klinkt niet meteen iets voor op je kerstmenu en toch kan het perfect! We kan een lekker gehaktbrood met lekker veel smaakmakers zoals sjalot, spekjes, champignons en veenbessen inpakken in bladerdeeg. Dat korstje maakt het meteen echt iets voor op de kersttafel. Een receptje dat je ook weer perfect al op voorhand kan voorbereiden waardoor je op de moment zelf niet in de keuken hoeft te kamperen. Want op zo’n dagen wil je de gezelligheid aan tafel toch echt niet missen.

Wat we bij dit gehaktbroodje eten? Wel scroll maar even naar beneden want daar heb ik enkele opties neergezet. Maar je kan hier eigenlijk eender wat bij maken van puree tot kroketten, van gevulde appeltjes tot worteltjes.

Nog meer inspiratie nodig voor op je kerstmenu? Check dan hier alle inspiratie

Lekker makkelijk recept voor gehaktbrood in bladerdeeg, een simpel ideetje voor op je kerstmenu. Heerlijk smaakvol gehakt in een jasje van krokant bladerdeeg waar je weinig werk mee hebt. Het gehakt brengen we op smaak met spekjes, champignons en veenbessen

Welke ingrediënten heb je nodig voor dit gehaktbrood?

  • Sjalot
  • Spekjes : gerookt
  • Champignons
  • Gehakt : ik gebruikte kipgehakt maar kan ook met gemengd gehakt
  • Gedroogde veenbessen : je kan hier ook rozijnen gebruiken
  • Tijm en of rozemarijn : gedroogd
  • Ei
  • Paneermeel
  • Bladerdeeg

Welk bijgerechten serveren we bij dit gehaktbrood?

Je heb hier heel wat opties. Je kan dit gehaktbrood serveren met kroketjes (homemade of zelfgekocht) of puree. Ook lekker hierbij is een klassiek gevuld appeltje met veenbessen. Qua groentjes heb je ook een hele resem mogelijkheden zoals boontjes, gestoofde worteltjes of witloof … Eigenlijk alles kan wat je lekker vind.

Ik maakte een traybake van krieltjes, wortelen en pastinaak dan heb je meteen alles en je hebt er weinig afwas mee. Dit zette ik trouwens samen met gehaktbrood in de oven dus alles is dan tezamen klaar. Alleen maar WIN-WIN-WIN. Zie notities voor de ingrediënten van deze traybake

En het sausje dat maakte ik met het aanbaksel van de gebakken sjalotten, spekjes en champignons voor in het gehaktbrood.

Hoe maken we dit Gehaktbrood in bladerdeeg?

We gaan beginnen met een fijngehakte sjalot aan te stoven in wat boter of olijfolie. Vervolgens doe je er gerookte spekblokjes en fijngehakte champignons bij. Bak dit op een vrij hoog vuur aangezien de champignons vrij veel vocht vrijlaten. Roer regelmatig tot de spekjes mooi goudbruin gebakken zijn. Haal dan van het vuur en laat ietwat afkoelen.

Roer alvast het gehakt even los en voeg er de gedroogde veenbessen, tijm, peper, zout en het sjalot-champignon-spek aan toe. Meng goed. Doe er dan het ei en paneermeel bij en meng goed. Zet dit mengsel zo’n 10min (of mag ook langer) afgedekt in de koelkast.
TIP! Je kan dit al enkele uren van van tevoren maken en bewaren in de koelkast.
TIP! Maak het stoofpotje waarin je de sjalot, champignons en spekjes hebt gebakken niet meteen proper. Je kan met het aanbaksel nog een lekker sausje maken.

Rol dan het bladerdeeg open op een beklede bakplaat. Vorm een broodje van het gehakt en leg in midden van het bladerdeeg zodat de gehele lengte in het midden bedekt is met het gehakt mengsel. Vouw dan het bladerdeeg rond het gehaktbrood zodat deze helemaal bedekt is. Of maak aan weerszijde van het broodje insnijdingen in het bladerdeeg om de 1,5 cm ongeveer zodat je strookjes krijgt. Vouw de strookjes kruiselings over het gehaktbroodje. Wrijf het deeg in met losgeklopt ei. Bak het gehaktbrood zo’n 40 a 45min in de oven.

In het stoofpotje waarin we de sjalotten, spekjes en champignon hebben gebakken, gaan we terug verhitten. Blus met bouillon of fond. Laat dit inkoken samen met wat mosterd en Luikse stroop. Breng op smaak met peper en zout.

Snij het gehaktbrood in plakjes en serveer met het sausje.

Lekker makkelijk recept voor gehaktbrood in bladerdeeg, een simpel ideetje voor op je kerstmenu. Heerlijk smaakvol gehakt in een jasje van krokant bladerdeeg waar je weinig werk mee hebt. Het gehakt brengen we op smaak met spekjes, champignons en veenbessen
Lekker makkelijk recept voor gehaktbrood in bladerdeeg, een simpel ideetje voor op je kerstmenu. Heerlijk smaakvol gehakt in een jasje van krokant bladerdeeg waar je weinig werk mee hebt. Het gehakt brengen we op smaak met spekjes, champignons en veenbessen

Gehaktbrood in bladerdeeg

Lekker makkelijk recept voor gehaktbrood in bladerdeeg, een simpel ideetje voor op je kerstmenu. Heerlijk smaakvol gehakt in een jasje van krokant bladerdeeg waar je weinig werk mee hebt. Het gehakt brengen we op smaak met spekjes, champignons en veenbessen
Gang Hoofdgerecht
Porties 5

Ingrediënten
  

Gehaktbrood

  • 2 sjalotten (of ui)
  • 150 gr spekblokjes (gerookt)
  • 200 gr champignons
  • 850 gr gehakt (gemengd gehakt of kipgehakt)
  • 90 gr gedroogde veenbessen (of rozijnen)
  • 1 snuifje tijm en/of rozemarijn (optioneel) – gedroogd
  • 1 ei (+1 extra om te doreren)
  • 50 gr paneermeel
  • 1 vel bladerdeeg

Optioneel : sausje

  • 350 ml bouillon of fond (*)
  • 1 el Luikse stroop
  • 1 kl mosterd
  • Peper en zout

Instructies
 

  • We gaan beginnen met de sjalotten te pellen en fijn te hakken.
    Maak ook alvast de champignons proper en snij in kleine blokjes.
    Verhit een stoofpotje met een klontje boter of scheutje olie. Stoof hierin de sjalot eerst mooi glazig aan voor zo'n 4 a 5min. Roer regelmatig en laat niet bruin worden. Doe er dan de spekjes en champignons bij en bak dit op een hoog vuur om het vocht uit de champignons te halen. Bak dit toch zeker voor zo'n 5 a 6min. Roer regelmatig zodat alles niet kan aanbakken. Haal dan van het vuur en laat ietwat afkoelen.
    TIP! Wil je er het sausje bij maken. Maak het potje waarin je de sjalot en spekjes hebt gebakken dan niet proper. Met het aanbaksel gaan we de saus maken
  • Doe het gehakt in een ruime kom en roer dit alvast even los. Doe er het sjalot-spek-champignon mengsel bij samen met de veenbessen, tijm, peper en zout. Meng alvast goed.
    Doe er dan het ei en paneermeel bij en meng goed. Laat dit mengsel zo'n 10min of mag ook langer (kan ook al enkele uren van tevoren gemaakt worden)
    TIP! Gebruik je kippengehakt, dan zal je misschien iets meer paneermeel moeten gebruiken.
    TIP om op voorhand te maken! Je kan dit gehakt mengsel al makkelijk enkele uren van tevoren maken en goed afgedekt bewaren in de koelkast
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
    Bekleed een bakplaat met bakpapier en rol hierop het bladerdeeg open.
    Leg het gehakt mengsel in het midden van het bladerdeeg en vorm er een broodje van zodat de gehele midden lengte van het deeg bedekt is. Je kan nu gewoon het deeg rondom het gehaktbrood vouwen.
    Of Maak aan weerszijde van het broodje insnijdingen in het bladerdeeg om de 1,5 cm ongeveer zodat je strookjes krijgt. Vouw de strookjes kruiselings over het gehaktbroodje.
    Wrijf het deeg in met wat losgeklopt ei.
    Bak het gehaktbrood zo'n 40 a 45min in de oven.

Optioneel : sausje

  • Zet het stoofpotje waarin je de sjalot, spekjes en champignons hebt gebakken terug op het vuur. Giet hierin de bouillon of fond en laat zo'n 8min ietwat inkoken. Roer goed in de pan om het aanbaksel los te krijgen want daar zit de meeste smaak. Voeg ondertussen ook de stroop en mosterd toe.
    Je kan eventueel ook nog wat indikken met maizena.
    Proef en breng nog even op smaak met wat peper en zout
  • Snij het gebakken gehaktbrood in plakjes en serveer met het sausje.
    Lekker met kroketjes of gebakken aardappeltjes, worteltjes, gevulde appeltjes met veenbessen …

Notities

(*) Ik heb gewoon 1 kipbouillon blokjes opgelost in 350ml warm water. Je kan hier ook een potje kip/kalf/vlees fond voor gebruiken. 
Ik serveerde hierbij een traybake van groentjes meer bepaald krieltjes wortelen en pastinaak. Dit zet ik gewoon samen met gehaktbrood in de oven dan is alles samen klaar. 
> Ik gebruikte zo’n 800gr krieltjes (niet schillen, enkel halveren), 600gr wortelen (geschild en in gelijke dunne plakjes), 1 pastinaak (geschild en in kleine gelijke blokjes), 2 rode uien (pel de ui en snij in dunne plakjes), olijfolie, snuifje tijm (gedroogd), 1,5tl honing, peper en zout. 
> Doe alle groentjes op een ruime bakplaat. Probeer ervoor te zorgen voor één laagje en dat ze niet te hard op elkaar liggen. Overgiet royaal met olijfolie, tijm, honing, peper en zout. Zet samen met het gehaktbrood in de oven. Hussel regelmatig even doorheen de groenten. Worden ze te snel bruin, dek dan af met aluminiumfolie. 
Trefwoord bladerdeeg, champignons, feestdagen, feestmenu, gehakt, gehaktbrood, kerstmenu, kerstmis, op voorhand maken, spek, veenbessen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.