Ga terug
Lekker makkelijk recept voor gehaktbrood in bladerdeeg, een simpel ideetje voor op je kerstmenu. Heerlijk smaakvol gehakt in een jasje van krokant bladerdeeg waar je weinig werk mee hebt. Het gehakt brengen we op smaak met spekjes, champignons en veenbessen

Gehaktbrood in bladerdeeg

Lekker makkelijk recept voor gehaktbrood in bladerdeeg, een simpel ideetje voor op je kerstmenu. Heerlijk smaakvol gehakt in een jasje van krokant bladerdeeg waar je weinig werk mee hebt. Het gehakt brengen we op smaak met spekjes, champignons en veenbessen
Gang Hoofdgerecht
Porties 5

Ingrediënten
  

Gehaktbrood

  • 2 sjalotten (of ui)
  • 150 gr spekblokjes (gerookt)
  • 200 gr champignons
  • 850 gr gehakt (gemengd gehakt of kipgehakt)
  • 90 gr gedroogde veenbessen (of rozijnen)
  • 1 snuifje tijm en/of rozemarijn (optioneel) - gedroogd
  • 1 ei (+1 extra om te doreren)
  • 50 gr paneermeel
  • 1 vel bladerdeeg

Optioneel : sausje

  • 350 ml bouillon of fond (*)
  • 1 el Luikse stroop
  • 1 kl mosterd
  • Peper en zout

Instructies
 

  • We gaan beginnen met de sjalotten te pellen en fijn te hakken.
    Maak ook alvast de champignons proper en snij in kleine blokjes.
    Verhit een stoofpotje met een klontje boter of scheutje olie. Stoof hierin de sjalot eerst mooi glazig aan voor zo'n 4 a 5min. Roer regelmatig en laat niet bruin worden. Doe er dan de spekjes en champignons bij en bak dit op een hoog vuur om het vocht uit de champignons te halen. Bak dit toch zeker voor zo'n 5 a 6min. Roer regelmatig zodat alles niet kan aanbakken. Haal dan van het vuur en laat ietwat afkoelen.
    TIP! Wil je er het sausje bij maken. Maak het potje waarin je de sjalot en spekjes hebt gebakken dan niet proper. Met het aanbaksel gaan we de saus maken
  • Doe het gehakt in een ruime kom en roer dit alvast even los. Doe er het sjalot-spek-champignon mengsel bij samen met de veenbessen, tijm, peper en zout. Meng alvast goed.
    Doe er dan het ei en paneermeel bij en meng goed. Laat dit mengsel zo'n 10min of mag ook langer (kan ook al enkele uren van tevoren gemaakt worden)
    TIP! Gebruik je kippengehakt, dan zal je misschien iets meer paneermeel moeten gebruiken.
    TIP om op voorhand te maken! Je kan dit gehakt mengsel al makkelijk enkele uren van tevoren maken en goed afgedekt bewaren in de koelkast
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
    Bekleed een bakplaat met bakpapier en rol hierop het bladerdeeg open.
    Leg het gehakt mengsel in het midden van het bladerdeeg en vorm er een broodje van zodat de gehele midden lengte van het deeg bedekt is. Je kan nu gewoon het deeg rondom het gehaktbrood vouwen.
    Of Maak aan weerszijde van het broodje insnijdingen in het bladerdeeg om de 1,5 cm ongeveer zodat je strookjes krijgt. Vouw de strookjes kruiselings over het gehaktbroodje.
    Wrijf het deeg in met wat losgeklopt ei.
    Bak het gehaktbrood zo'n 40 a 45min in de oven.

Optioneel : sausje

  • Zet het stoofpotje waarin je de sjalot, spekjes en champignons hebt gebakken terug op het vuur. Giet hierin de bouillon of fond en laat zo'n 8min ietwat inkoken. Roer goed in de pan om het aanbaksel los te krijgen want daar zit de meeste smaak. Voeg ondertussen ook de stroop en mosterd toe.
    Je kan eventueel ook nog wat indikken met maizena.
    Proef en breng nog even op smaak met wat peper en zout
  • Snij het gebakken gehaktbrood in plakjes en serveer met het sausje.
    Lekker met kroketjes of gebakken aardappeltjes, worteltjes, gevulde appeltjes met veenbessen ...

Notities

(*) Ik heb gewoon 1 kipbouillon blokjes opgelost in 350ml warm water. Je kan hier ook een potje kip/kalf/vlees fond voor gebruiken. 
Ik serveerde hierbij een traybake van groentjes meer bepaald krieltjes wortelen en pastinaak. Dit zet ik gewoon samen met gehaktbrood in de oven dan is alles samen klaar. 
> Ik gebruikte zo'n 800gr krieltjes (niet schillen, enkel halveren), 600gr wortelen (geschild en in gelijke dunne plakjes), 1 pastinaak (geschild en in kleine gelijke blokjes), 2 rode uien (pel de ui en snij in dunne plakjes), olijfolie, snuifje tijm (gedroogd), 1,5tl honing, peper en zout. 
> Doe alle groentjes op een ruime bakplaat. Probeer ervoor te zorgen voor één laagje en dat ze niet te hard op elkaar liggen. Overgiet royaal met olijfolie, tijm, honing, peper en zout. Zet samen met het gehaktbrood in de oven. Hussel regelmatig even doorheen de groenten. Worden ze te snel bruin, dek dan af met aluminiumfolie. 
Trefwoord bladerdeeg, champignons, feestdagen, feestmenu, gehakt, gehaktbrood, kerstmenu, kerstmis, op voorhand maken, spek, veenbessen