Tomaten galette met ricotta

De tomaten zijn nu op lekkerste dus tijd om deze lekker makkelijke Tomaten galette met ricotta te maken. De korst is een zelfgemaakt hartig kruimeldeeg op basis van yoghurt. Beleggen doen we met kruidige ricotta, gekarameliseerde ui en heel veel tomaten in alle kleuren. Een makkelijke snelle doordeweekse maaltijd of als hapje bij een apéro.
Naar recept gaan

Het tomatenseizoen is nu echt volop in gang geschoten. Een groente waar ik vroeger niets van moest hebben en nu ben ik er verzot op. Gewoon puur natuur in een salade of in een soepje of geroosterd in de oven. Allemaal even lekker en dat bewijst maar weer eens hoe veelzijdig tomaten zijn. In deze makkelijke tomaten galette met ricotta stelen ze ook weer helemaal de show. Een hartige taart met een zalig kruimelig deeg’ske met daarin wat Italiaanse kruiden verwerkt. Binnenin de galette vinden we kruidige ricotta en gekarameliseerde uien. Afwerken doen we met plakjes tomaten. Super simpel, snel klaar, weinig werk, 100% vegetarisch en gewoon bomvol smaak!

TIP! De galette is zo al super lekker. Je kan ze nog een tikkeltje lekkerder maken door ze te serveren met burrata en/of gedroogde ham (=non-veggie versie)

TIP! Geen zin om zelf deeg te maken? Geen probleem, je kan hier ook bladerdeeg voor gebruiken

De tomaten zijn nu op lekkerste dus tijd om deze lekker makkelijke Tomaten galette met ricotta te maken. De korst is een zelfgemaakt hartig kruimeldeeg op basis van yoghurt. Beleggen doen we met kruidige ricotta, gekarameliseerde ui en heel veel tomaten in alle kleuren. Een makkelijke snelle doordeweekse maaltijd of als hapje bij een apéro.

Hoe maken we deze Tomaten galette met ricotta?

We beginnen met het maken van het deeg. Hiervoor meng je bloem met olijfolie, stevige yoghurt (volle of griekse), Italiaanse kruiden (gedroogd), peper en zout. Kneed tot een mooie deegbal, voeg eventueel een klein tikkeltje water toe als het nog iets te droog is. Verpak in plasticfolie en laat zo’n 30min opstijven in de koelkast.

Ondertussen kan je de gekarameliseerde uien maken. Pel de rode uien, halveer ze en snij in halve ringen. Verhit een klontje boter en scheutje olijfolie in een ruime pan en laat ze op een zacht vuurtje bakken. De uien dienen echt traag te bakken, zet je het vuur te hoog dan worden ze te vlug bruin. Reken toch zeker op zo’n 25 a 30min alvorens ze mooi gekarameliseerd zijn. Op het laatste voeg je balsamico azijn, peper en zout toe. Laat even afkoelen.

Meng ricotta met mosterd, fijngeraspte Parmezaanse kaas, (gedroogde) Italiaanse kruiden, zeste van citroen, peper en zout. Snij ook alvast de tomaten in plakjes.

Rol het deeg uit tot een ronde lap. Rol dit meteen uit op een stuk bakpapier. Eenmaal uitgerold kan je het deeg met het bakpapier makkelijk op de bakplaat leggen of schuiven. Smeer het deeg in met het ricotta mengsel, blijf zo’n 2cm weg van de randjes. Verdeel er de gekarameliseerde uien en plakjes tomaten over. Vouw de randjes naar binnen. Wrijf de tomaten in met wat olijfolie en kruid met peper, zout. Giet er ook nog wat honing over. Bak de taart voor zo’n 30min in de oven.

Laat zo’n 10min afkoelen en serveer dan.

De tomaten zijn nu op lekkerste dus tijd om deze lekker makkelijke Tomaten galette met ricotta te maken. De korst is een zelfgemaakt hartig kruimeldeeg op basis van yoghurt. Beleggen doen we met kruidige ricotta, gekarameliseerde ui en heel veel tomaten in alle kleuren. Een makkelijke snelle doordeweekse maaltijd of als hapje bij een apéro.

Tomaten galette met ricotta

De tomaten zijn nu op lekkerste dus tijd om deze lekker makkelijke Tomaten galette met ricotta te maken. De korst is een zelfgemaakt hartig kruimeldeeg op basis van yoghurt. Beleggen doen we met kruidige ricotta, gekarameliseerde ui en heel veel tomaten in alle kleuren. Een makkelijke snelle doordeweekse maaltijd of als hapje bij een apéro.
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

Deeg (*)

  • 200 gr bloem
  • 125 gr yoghurt (stevige – volle of griekse yoghurt)
  • 3 tl olijfolie
  • 1,5 tl Italiaanse kruiden of gedroogde oregano, basilicum, tijm …
  • Peper en zout

Vulling

  • 3 rode uien
  • 1 kl balscamico azijn (optioneel)
  • 250 gr ricotta
  • 1 kl mosterd
  • 2 el Parmezaanse kaas (fijn geraspt)
  • 1,5 tl Italiaanse kruiden of gedroogde oregano, basilicum, tijm …
  • 1/2 tl zeste van citroen (fijn geraspt)
  • 3 a 4 tomaten (**)
  • 1 el honing
  • Peper en zout
  • klontje boter
  • Olijfolie

Instructies
 

  • Begin met het maken van het deeg.
    Doe de bloem, yoghurt, olijfolie, Italiaanse kruiden, peper en zout in een mengkom (van je keukenmachine of gebruik een handmixer). Meng of kneed tot een mooie deegbal.
    Is het deeg nog wat te droog en vormt dit nog geen deegbal. Begin met 1tl water toe te voegen en meng opnieuw tot je een mooie deegbal krijgt. Voeg eventueel nog wat water toe maar steeds met heel kleine porties
    Verpak het deeg in plasticfolie en leg zo'n 30min in de koelkast.
  • Ondertussen kan je de gekarameliseerde uien maken.
    Pel de rode uien en hak in fijne plakjes. Verhit een pan met het klontje boter en een scheutje olijfolie. Voeg de uien toe en en laat ze op een zacht vuurtje bakken. Het vuur mag niet te hoog zijn anders gaan ze te snel kleuren. Ze moeten echt rustig garen. Reken toch op zo'n 25 a 30min. De uien zullen serieus gaan slinken.
    Op het laatste voeg je balsamico azijn (optioneel) en peper en zout toe. Meng goed. Proef en voeg eventueel nog wat zout toe.
    Laat even afkoelen
  • Meng ondertussen ook de ricotta met de mosterd, Parmezaanse kaas, Italiaanse kruiden, zeste van citroen, peper en zout.
    Snij de tomaten in plakjes.
  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
    Rol het deeg uit (probeer dit in een ronde te doen). Ik heb dit meteen op een stuk bakpapier gedaan dan kan je deze na het uitrollen makkelijk met het bakpapier op de bakplaat schuiven.
    Wrijf in met het ricotta mengsel, blijf zo'n 2cm weg van de randjes. Verdeel hierover gekarameliseerde ui en leg er de plakjes tomaten op. Vouw de randjes van het deeg ietwat naar binnen.
    Wrijf de tomaten in met wat olijfolie, kruid ze met wat peper en zout. Giet er nog de honing over.
    Bak de galette voor zo'n 25 a 30min in de oven tot het deeg mooi goudbruin en gaar gebakken is.
    Laat de taart zo'n 10min afkoelen en serveer dan. Je kan er eventueel wat burrata en/of gedroogde ham bij serveren
    Smakelijk

Notities

(*) Je kan hier ook bladerdeeg voor gebruiken. 
(**) ik gebruikte hier een mix van coeur de boeuf en gele tomaten. Je kan hier ook gewone tomaten voor gebruiken. Of ga voor kleurrijke kerstomaten. 
Trefwoord galette, gemakkelijk recept, ricotta, snel klaar, tomaten, uien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.