Ga terug
De tomaten zijn nu op lekkerste dus tijd om deze lekker makkelijke Tomaten galette met ricotta te maken. De korst is een zelfgemaakt hartig kruimeldeeg op basis van yoghurt. Beleggen doen we met kruidige ricotta, gekarameliseerde ui en heel veel tomaten in alle kleuren. Een makkelijke snelle doordeweekse maaltijd of als hapje bij een apéro.

Tomaten galette met ricotta

De tomaten zijn nu op lekkerste dus tijd om deze lekker makkelijke Tomaten galette met ricotta te maken. De korst is een zelfgemaakt hartig kruimeldeeg op basis van yoghurt. Beleggen doen we met kruidige ricotta, gekarameliseerde ui en heel veel tomaten in alle kleuren. Een makkelijke snelle doordeweekse maaltijd of als hapje bij een apéro.
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

Deeg (*)

  • 200 gr bloem
  • 125 gr yoghurt (stevige - volle of griekse yoghurt)
  • 3 tl olijfolie
  • 1,5 tl Italiaanse kruiden of gedroogde oregano, basilicum, tijm ...
  • Peper en zout

Vulling

  • 3 rode uien
  • 1 kl balscamico azijn (optioneel)
  • 250 gr ricotta
  • 1 kl mosterd
  • 2 el Parmezaanse kaas (fijn geraspt)
  • 1,5 tl Italiaanse kruiden of gedroogde oregano, basilicum, tijm ...
  • 1/2 tl zeste van citroen (fijn geraspt)
  • 3 a 4 tomaten (**)
  • 1 el honing
  • Peper en zout
  • klontje boter
  • Olijfolie

Instructies
 

  • Begin met het maken van het deeg.
    Doe de bloem, yoghurt, olijfolie, Italiaanse kruiden, peper en zout in een mengkom (van je keukenmachine of gebruik een handmixer). Meng of kneed tot een mooie deegbal.
    Is het deeg nog wat te droog en vormt dit nog geen deegbal. Begin met 1tl water toe te voegen en meng opnieuw tot je een mooie deegbal krijgt. Voeg eventueel nog wat water toe maar steeds met heel kleine porties
    Verpak het deeg in plasticfolie en leg zo'n 30min in de koelkast.
  • Ondertussen kan je de gekarameliseerde uien maken.
    Pel de rode uien en hak in fijne plakjes. Verhit een pan met het klontje boter en een scheutje olijfolie. Voeg de uien toe en en laat ze op een zacht vuurtje bakken. Het vuur mag niet te hoog zijn anders gaan ze te snel kleuren. Ze moeten echt rustig garen. Reken toch op zo'n 25 a 30min. De uien zullen serieus gaan slinken.
    Op het laatste voeg je balsamico azijn (optioneel) en peper en zout toe. Meng goed. Proef en voeg eventueel nog wat zout toe.
    Laat even afkoelen
  • Meng ondertussen ook de ricotta met de mosterd, Parmezaanse kaas, Italiaanse kruiden, zeste van citroen, peper en zout.
    Snij de tomaten in plakjes.
  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
    Rol het deeg uit (probeer dit in een ronde te doen). Ik heb dit meteen op een stuk bakpapier gedaan dan kan je deze na het uitrollen makkelijk met het bakpapier op de bakplaat schuiven.
    Wrijf in met het ricotta mengsel, blijf zo'n 2cm weg van de randjes. Verdeel hierover gekarameliseerde ui en leg er de plakjes tomaten op. Vouw de randjes van het deeg ietwat naar binnen.
    Wrijf de tomaten in met wat olijfolie, kruid ze met wat peper en zout. Giet er nog de honing over.
    Bak de galette voor zo'n 25 a 30min in de oven tot het deeg mooi goudbruin en gaar gebakken is.
    Laat de taart zo'n 10min afkoelen en serveer dan. Je kan er eventueel wat burrata en/of gedroogde ham bij serveren
    Smakelijk

Notities

(*) Je kan hier ook bladerdeeg voor gebruiken. 
(**) ik gebruikte hier een mix van coeur de boeuf en gele tomaten. Je kan hier ook gewone tomaten voor gebruiken. Of ga voor kleurrijke kerstomaten. 
Trefwoord galette, gemakkelijk recept, ricotta, snel klaar, tomaten, uien