Panzanella salade met gehaktballetjes

Deze makkelijke Panzanella salade met gehaktballetjes is een ideale zomerse maaltijd. Een super simpele salade waar je restjes brood in kan verwerken. Een gezonde salade die bestaat uit tomaten, mozzarella, krokante croutons en zuiderse gehaktballetjes. Simpel, snel klaar en bomvol smaak.
Naar recept gaan

Heerlijke Italiaanse vibes met deze Panzanella salade met gehaktballetjes! Oke, de Italianen zullen dit geen 100% panzanella noemen en ik geef ze gelijk. Het is op gebaseerd maar heb er zelf nog wat extraatjes aan toegevoegd. Moet kunnen, toch? Een klassieke panzanella bestaat eigenlijk uit oud brood met tomaten, ui en een dressing van olijfolie en azijn. Super simpel, snel klaar en heel weinig werk, kortom een ideale zomerse maaltijd. Ik voegde nog wat lekkere extraatjes toe zoals kruidige gehaktballetjes met wat Parmezaanse kaas en mozzarella. Het oude brood toverde ik om tot kruidige croutons. Afwerken kan je doen met ofwel wat balsamico crème of maak er een snel pesto-mascarpone sausje bij.

TIP! Aangezien ik geen oud brood meer had, gebruikte ik hier een afbakstokbrood (nog niet gebakken)

Deze makkelijke Panzanella salade met gehaktballetjes is een ideale zomerse maaltijd. Een super simpele salade waar je restjes brood in kan verwerken. Een gezonde salade die bestaat uit tomaten, mozzarella, krokante croutons en zuiderse gehaktballetjes. Simpel, snel klaar en bomvol smaak.

Hoe maken we deze Panzanella salade met gehaktballetjes?

We beginnen met het maken van de gehaktballetjes. Hiervoor meng je gehakt met Parmezaanse kaas, Italiaanse kruiden, optioneel wat gekneusde venkelzaadjes, peper en zout. Voeg er vervolgens een ei en paneermeel aan toe. Meng goed en rol er dan balletjes van. Je kan deze direct bakken of zo’n 30min (mag langer) laten opstijven in de koelkast
TIP! Je kan de balletje al enkele uren van tevoren rollen en goed afgedekt bewaren in de koelkast.

Ondertussen kan je de croutons maken. Je kan hiervoor oud brood gebruiken, ik gebruikte een afbakstokbrood (nog niet gebakken). Snij deze in kleine blokjes en leg op een beklede bakplaat. Meng olijfolie met een uitgeperst teentje look, Italiaanse kruiden, peper en zout. Giet dit over de stukjes brood, meng goed en bak deze mooi goudbruin in de oven. Hou goed in de gaten dat deze niet te bruinen worden. Haal uit de oven en laat afkoelen.

Bak ondertussen de gehaktballetjes mooi goudbruin en gaar in een pan. Wanneer deze gebakken zijn, kan je de salade gaan samenstellen. Men gehalveerde kerstomaten met rucola en een beetje olijfolie. Leg op een ruim bord. Verdeel er de gehaktballetjes over, de croutons en stukjes mozzarella. Werk af met wat balsamico crème of maak een snel sausje op basis van groene pesto en mascarpone (zie notities).

TIP! Je kan de gehaktballetjes ook volledig laten afkoelen en zo serveren bij de salade.

Deze makkelijke Panzanella salade met gehaktballetjes is een ideale zomerse maaltijd. Een super simpele salade waar je restjes brood in kan verwerken. Een gezonde salade die bestaat uit tomaten, mozzarella, krokante croutons en zuiderse gehaktballetjes. Simpel, snel klaar en bomvol smaak.
Deze makkelijke Panzanella salade met gehaktballetjes is een ideale zomerse maaltijd. Een super simpele salade waar je restjes brood in kan verwerken. Een gezonde salade die bestaat uit tomaten, mozzarella, krokante croutons en zuiderse gehaktballetjes. Simpel, snel klaar en bomvol smaak.

Panzanella salade met gehaktballetjes

Deze makkelijke Panzanella salade met gehaktballetjes is een ideale zomerse maaltijd. Een super simpele salade waar je restjes brood in kan verwerken. Een gezonde salade die bestaat uit tomaten, mozzarella, krokante croutons en zuiderse gehaktballetjes. Simpel, snel klaar en bomvol smaak.
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 1/2 afbak stokbrood (*)
  • 1 teentje look
  • 1 tl Italiaanse kruiden
  • 300 gr kerstomaten (gehalveerd)
  • 200 gr mozzarella
  • Rucola
  • Peper en zout
  • Olijfolie
  • Balsamico crème (**)

Zuiderse gehaktballetjes

  • 600 gr gehakt
  • 40 gr Parmezaanse kaas (fijn geraspt)
  • 1 tl Italiaanse kruiden (gedroogd) (of oregano of basilicum – gedroogd)
  • 1 kl venkelzaadjes (optioneel)
  • 1 ei
  • 35 gr paneermeel
  • Peper en zout

Instructies
 

  • We beginnen met het maken van de gehaktballetjes.
    TIP! Je kan deze al op voorhand rollen en goed afgedekt bewaren in de koelkast. Dan hoef ze enkel nog maar te bakken.
    Meng het gehakt met de Parmezaanse kaas, Italiaanse kruiden, optioneel (gekneusd) venkelzaadjes, peper en zout. Voeg er vervolgens het ei en paneermeel aan toe en meng nog even goed. Rol er balletjes van. Je kan deze meteen gaan bakken of eerst nog zo'n 30min (of langer) laten opstijven in de koelkast.
  • Ondertussen kan je de croutons maken. Verwarm de oven voor op 200 graden.
    Neem het afbakstokbrood (nog niet gebakken) en snij in blokjes.
    Pel het teentje look en pers het uit. Meng met zo'n 4el olijfolie, italiaanse kruiden, peper en zout. Leg de stukjes stokbrood op een beklede bakplaat. Overgiet met de kruidige olijfolie. Meng goed. Bak deze mooi goudbruin in de oven voor zo'n 10 a 12min. Hussel er halverwege even door. Hou goed in de gaten dat ze niet te bruin worden. Haal dan uit de oven, laat afkoelen.
    TIp! De croutons kan je ook al makkelijk op voorhand maken.
  • Verwarm een pan met een royale scheut olijfolie. Bak de gehaktballetjes mooi goudbruin en gaar.
  • Wanneer de balletjes gebakken zijn, kan je gaan serveren.
    Meng rucola met de kerstomaten en een scheutje olijfolie. Leg op een ruim bord. Verdeel er de gehaktballetjes over samen met de croutons, stukjes mozzarella, optioneel wat geschaafde Parmezaanse kaas. Werk af met wat balsamico crème of een pesto-mascarpone sausje (zie notities hieronder).
    Smakelijk

Notities

(*) Je kan ook sneetjes brood (restjes) gebruiken. 
(**) Je kan de salade afwerken met wat balsamico crème. Ik maakte een groene pesto crème met mascarpone. Hiervoor meng je zo’n 200gr mascarpone met zo’n 3el groene pesto, zo’n 2el citroensap, peper en zout. 
Trefwoord gehakt, gehaktballetjes, gemakkelijk recept, kerstomaten, mozzarella, snel klaar, zomer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.