Ga terug
Deze makkelijke Panzanella salade met gehaktballetjes is een ideale zomerse maaltijd. Een super simpele salade waar je restjes brood in kan verwerken. Een gezonde salade die bestaat uit tomaten, mozzarella, krokante croutons en zuiderse gehaktballetjes. Simpel, snel klaar en bomvol smaak.

Panzanella salade met gehaktballetjes

Deze makkelijke Panzanella salade met gehaktballetjes is een ideale zomerse maaltijd. Een super simpele salade waar je restjes brood in kan verwerken. Een gezonde salade die bestaat uit tomaten, mozzarella, krokante croutons en zuiderse gehaktballetjes. Simpel, snel klaar en bomvol smaak.
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 1/2 afbak stokbrood (*)
  • 1 teentje look
  • 1 tl Italiaanse kruiden
  • 300 gr kerstomaten (gehalveerd)
  • 200 gr mozzarella
  • Rucola
  • Peper en zout
  • Olijfolie
  • Balsamico crème (**)

Zuiderse gehaktballetjes

  • 600 gr gehakt
  • 40 gr Parmezaanse kaas (fijn geraspt)
  • 1 tl Italiaanse kruiden (gedroogd) (of oregano of basilicum - gedroogd)
  • 1 kl venkelzaadjes (optioneel)
  • 1 ei
  • 35 gr paneermeel
  • Peper en zout

Instructies
 

  • We beginnen met het maken van de gehaktballetjes.
    TIP! Je kan deze al op voorhand rollen en goed afgedekt bewaren in de koelkast. Dan hoef ze enkel nog maar te bakken.
    Meng het gehakt met de Parmezaanse kaas, Italiaanse kruiden, optioneel (gekneusd) venkelzaadjes, peper en zout. Voeg er vervolgens het ei en paneermeel aan toe en meng nog even goed. Rol er balletjes van. Je kan deze meteen gaan bakken of eerst nog zo'n 30min (of langer) laten opstijven in de koelkast.
  • Ondertussen kan je de croutons maken. Verwarm de oven voor op 200 graden.
    Neem het afbakstokbrood (nog niet gebakken) en snij in blokjes.
    Pel het teentje look en pers het uit. Meng met zo'n 4el olijfolie, italiaanse kruiden, peper en zout. Leg de stukjes stokbrood op een beklede bakplaat. Overgiet met de kruidige olijfolie. Meng goed. Bak deze mooi goudbruin in de oven voor zo'n 10 a 12min. Hussel er halverwege even door. Hou goed in de gaten dat ze niet te bruin worden. Haal dan uit de oven, laat afkoelen.
    TIp! De croutons kan je ook al makkelijk op voorhand maken.
  • Verwarm een pan met een royale scheut olijfolie. Bak de gehaktballetjes mooi goudbruin en gaar.
  • Wanneer de balletjes gebakken zijn, kan je gaan serveren.
    Meng rucola met de kerstomaten en een scheutje olijfolie. Leg op een ruim bord. Verdeel er de gehaktballetjes over samen met de croutons, stukjes mozzarella, optioneel wat geschaafde Parmezaanse kaas. Werk af met wat balsamico crème of een pesto-mascarpone sausje (zie notities hieronder).
    Smakelijk

Notities

(*) Je kan ook sneetjes brood (restjes) gebruiken. 
(**) Je kan de salade afwerken met wat balsamico crème. Ik maakte een groene pesto crème met mascarpone. Hiervoor meng je zo'n 200gr mascarpone met zo'n 3el groene pesto, zo'n 2el citroensap, peper en zout. 
Trefwoord gehakt, gehaktballetjes, gemakkelijk recept, kerstomaten, mozzarella, snel klaar, zomer