Back to work of to school wordt top dit jaar! Toch zeker als je deze Havermout muffins met bessen en chocolade meeneemt als ontbijt of tussendoortje. Glutenvrije cakejes om iedereen jaloers mee te maken 😃. De yoghurt in het beslag zorgt ervoor dat ze lekker luchtig zijn binnenin. Door de combinatie van de bessen en stukjes chocolade zijn ze gewoon onweerstaanbaar lekker. Ik gebruikte nu bessen omdat deze nog volop in het seizoen zijn. Wanneer binnenkort de appelen en peren weer in het seizoen zijn, kan je ook deze gebruiken. Gewoon spelen met wat er in het seizoen is.

Hoe maken we deze Havermout muffins met bessen en chocolade?
Begin met het fijnhakken van de chocolade. Hak de stukjes vooral niet te groot, anders zullen deze naar de bodem zakken. Zet dit even opzij.
Maal havermout fijn in een blender en meng deze met bakpoeder en een snuifje kaneel. Zet deze droge ingrediënten ook even opzij.
Doe Griekse yoghurt, eitjes, olijfolie, kokosbloesemsuiker en paar druppeltjes amandelextract in een mengkom. Roer dit los tot een gladde massa. Voeg er dan de droge ingrediënten aan toe, meng dit goed. Als laatste voeg je de fijngehakte chocolade toe. Meng nog even en verdeel het deeg over de vormpjes. Duw nu zo’n 3 a 4 bessen (per cakeje) in het deeg. Bak vervolgens de muffins mooi goudbruin en gaar in de oven
TIP! Waarom ik de bessen niet onder het deeg meng. Dan ga je in bepaalde cakejes een heleboel bessen hebben en andere slechts een paar. Te veel bessen in één cakeje zal er voor zorgen dat het deeg te nat wordt.
Eenmaal gebakken, haal uit de oven. Laat ze zo’n 10min afkoelen in de vorm. Ontvorm dan en laat verder volledig afkoelen.
Bewaar de cakejes luchtdicht


Havermout muffins met bessen en chocolade
Equipment
- Muffin of cupcake bakvorm – indien metalen vorm > + papieren vormpjes
Ingrediënten
- 70 gr pure chocolade (liefst 70% pure chocolade)
- 150 gr havermout
- 6 gr bakpoeder
- 1 snuifje kaneel
- 110 gr griekse yoghurt (of stevige volle yoghurt)
- 2 eieren
- 50 ml olijfolie
- 50 gr kokosbloesemsuiker (of gewone suiker)
- 3 a 4 druppeltjes amandelextract (optioneel)
- verse frambozen, bramen en/of blauwe bessen
Instructies
- Indien je met een metalen muffin/cupcake bakvorm werkt, bekleed deze dan eerst met papieren vormpjes. Bij siliconen vormpjes hoeft dit niet. Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Begin met de pure chocolade fijn te hakken. Probeer de stukjes niet te groot te hakken anders zullen deze tijdens het bakken naar beneden zakken. Zet even opzij.
- Doe de havermout in een blender en maal deze fijn. Je gaat dit niet perfect tot bloem of meel kunnen mixen maar probeer zo fijn mogelijk. Meng dit havermeel met bakpoeder en kaneel. Zet even opzij.
- Neem een ruime mengkom. Doe hierin de yoghurt, eieren, olijfolie, kokosbloesemsuiker en optioneel wat amandelextract. Roer of mix dit even los tot een gladde massa. Voeg er de droge ingredienten (mengsel van havermout). Meng dit goed. Als laatste voeg je hier de fijngehakte chocolade aan toe. Meng nog even goed. Verdeel het deeg over de vormpjes. Duw in elk vormpje zo'n 2 a 3 bessen in het deeg.TIP! Waarom ik de bessen niet onder het deeg meng. Dan ga je in bepaalde cakejes een heleboel bessen hebben en andere slechts een paar. Te veel bessen in één cakeje zal er voor zorgen dat het deeg te nat wordt.
- Bak de muffins zo'n 25min mooi goudbruin in de oven. Eenmaal gebakken haal uit de oven, laat zo'n 10min afkoelen in de vorm. Ontvorm dan en laat verder volledig afkoelen. Bewaar ze luchtdicht