Zalmballetjes in tomatensaus

Deze makkelijke en snelle Zalmballetjes in tomatensaus is een lekker alternatief op de klassieke "balletjes in tomatensaus". Een super eenvoudig receptje bomvol smaak ideaal als doordeweekse maaltijd of hapje. De zalm wordt fijngemalen en tot balletjes gerold met daarbij een lekker tomatensausje met een beetje curry/kerrie.
Naar recept gaan

“Balletjes in tomatensaus”, wie lust dat nu niet? Een ware “crowd pleaser” dat op ieder moment van de week smaakt. Wil je eens net iets anders, een leuk en vooral lekker alternatief. Wel dan stel ik voor om heel snel dit receptje voor Zalmballetjes in tomatensaus eens op je weekmenu te zetten. Een gerechtje dat zich ideaal leent tot meal preppen. De balletjes bestaan niet enkel en alleen uit zalm, we verwerken er ook zoete aardappel en gewone aardappelen in. Dus we verstoppen er ineens wat groentjes in. Een heerlijke combinatie met daarbij een lekker tomatensausje dat we op smaak brengen met wat kerriepoeder of curry madras (heeft iets meer smaak).

TIP! Deze zalmballetjes zijn ideaal als doordeweekse maaltijd maar je kan ze ook serveren als hapje bij een gezellige borrel of apéro.

Deze makkelijke en snelle Zalmballetjes in tomatensaus is een lekker alternatief op de klassieke "balletjes in tomatensaus". Een super eenvoudig receptje bomvol smaak ideaal als doordeweekse maaltijd of hapje. De zalm wordt fijngemalen en tot balletjes gerold met daarbij een lekker tomatensausje met een beetje curry/kerrie.

Hoe maken we deze Zalmballetjes in tomatensaus?

Voor de zalmballetjes, gaan we eerst zoete aardappelen en gewone aardappelen gaar koken of stomen. Ondertussen kan je zalmfilet(s) bakken of ook stomen. Deze dient echt gaar te zijn binnenin. Pureer de aardappelen samen met een klontje boter. Trek de gare zalmfilet(s) in kleiner stukjes en voeg toe aan de puree. Meng even. Laat dit mengsel ietwat afkoelen. Voeg er vervolgens fijngehakte lente-ui, (gerookt) paprikapoeder, ei, paneermeel, peper en zout aan toe. Meng goed. Ik raad aan om dit mengsel even in de koelkast te zetten om op te stijven. Je kan dit aardappel-zalm mengsel ook al uren van tevoren maken en goed afgedekt bewaren in de koelkast. Dan hoef je er enkel nog balletjes van te rollen en te bakken.

Ondertussen kan je het tomatensausje maken. Hiervoor stoof je sjalotten aan in wat olijfolie. Roer regelmatig en laat deze niet bruin worden. Voeger er vervolgens fijngehakte look en curry madras poeder of kerriepoeder aan toe. Roer even en laat een minuutje mee bakken. Giet er de passata bij samen met een snuifje suiker, peper en zout. Laat dit zachtjes sudderen voor zo’n 15min, mag ook langer voor nog meer smaak. Op het laatste giet je er nog room bij, breng even aan de kook en de saus is klaar.
TIP! Je kan de saus makkelijk al 1 a 2 dagen op voorhand maken en afgedekt bewaren in de koelkast

Rol balletjes van het aardappel-zalm mengsel. Verhit een pan met een royale scheut olijfolie en bak hierin de balletjes mooi goudbruin langs alle kanten. Serveer dan direct met de tomatensaus en wat gekookte rijst, pasta of noodles.

Deze makkelijke en snelle Zalmballetjes in tomatensaus is een lekker alternatief op de klassieke "balletjes in tomatensaus". Een super eenvoudig receptje bomvol smaak ideaal als doordeweekse maaltijd of hapje. De zalm wordt fijngemalen en tot balletjes gerold met daarbij een lekker tomatensausje met een beetje curry/kerrie.
Deze makkelijke en snelle Zalmballetjes in tomatensaus is een lekker alternatief op de klassieke "balletjes in tomatensaus". Een super eenvoudig receptje bomvol smaak ideaal als doordeweekse maaltijd of hapje. De zalm wordt fijngemalen en tot balletjes gerold met daarbij een lekker tomatensausje met een beetje curry/kerrie.

Zalmballetjes in tomatensaus

Deze makkelijke en snelle Zalmballetjes in tomatensaus is een lekker alternatief op de klassieke "balletjes in tomatensaus". Een super eenvoudig receptje bomvol smaak ideaal als doordeweekse maaltijd of hapje. De zalm wordt fijngemalen en tot balletjes gerold met daarbij een lekker tomatensausje met een beetje curry/kerrie.
Gang hapje, Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

Zalmballetjes

  • 2 middelgrote zoete aardappelen
  • 2 middelgrote aardappelen
  • +/- 300 gr zalmfilets
  • 1 klontje boter
  • 3 lente-uitjes (fijngehakt)
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 ei
  • 50 gr paneermeel
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Tomatensaus

  • 2 sjalotten (of 1 grote ui)
  • 2 teentjes look
  • 1 kl curry madras kruiden (of kerriepoeder) *
  • 500 gr passata
  • 1 snuifje suiker
  • 150 ml room
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Instructies
 

  • Voor de zalmballetjes, schil de zoete aardappelen en de gewone aardappelen. Snij in stukken en kook ze of stoom ze gaar.
    Ondertussen kan je ook de zalmfilets gaar bakken in een pan met wat vetstof of stoom deze. De zalm dient echt gaar te zijn.
    Als de aardappelen gaar zijn, giet af en pureer ze meteen samen met het klontje boter. Als de zalm gaar is, trek deze dan in kleinere stukjes en voeg toe aan de puree. Meng goed. Laat dit even wat afkoelen. (Ondertussen kan je bijvoorbeeld de saus al voorbereiden)
    Als de puree met de zalm ietwat is afgekoeld, voeg de fijngehakte lente-ui en paprikapoeder toe en kruid goed af met peper en zout . Meng even. Doe er het ei bij en meng opnieuw goed. Als laatste doe je er het paneermeel bij en meng goed
    Je kan hier nu direct al balletjes van gaan rollen. Maar je kan dit mengsel ook al even op voorhand maken om vervolgens afgedekt te bewaren in de koelkast. Zo kan het aardappel-zalm mengsel ietwat opstijven en zo zal je er makkelijker balletjes van kunnen rollen. Dan hoef je de balletjes enkel nog te rollen en direct bakken.
  • Voor de tomatensaus, pel de sjalotten en look en hak fijn.
    Verhit een stoofpotje met een scheut olijfolie en stoof hierin de sjalot eerst mooi aan voor enkele minuten. Roer regelmatig zodat de sjalot niet bruin kan worden. Doe er vervolgens de fijngehakte look en curry madras (of kerriepoeder) bij. Roer goed en laat nog een minuutje meebakken. Giet er de passata bij samen met een snuifje suiker en wat peper en zout. Laat dit nu zo'n 15min zachtjes sudderen. Dit mag ook langer, des te langer des te meer smaak. Op het laatste voeg je de room toe, breng nog even terug aan de kook en je saus is dan klaar.
    TIP! De saus kan je makkelijk 1 a 2 dagen op voorhand al maken. Des te langer deze staat des te meer smaak.
  • Rol balletjes van het aardappel-zalm mengsel.
    Verhit een pan (je kan het best 2 pannen gebruiken of bak in porties) met een royale scheut olijfolie. Bak hierin de balletjes mooi goudbruin langs alle kanten.
    Serveer dan direct met de tomatensaus.Lekker met wat gekookte rijst, noodles of pasta.
    Smakelijk

Notities

(*) ik gebruik altijd curry madras kruiden, dit heeft iets meer smaak dan het klassieke kerriepoeder. 
Trefwoord curry, doordeweeks recept, hapje, tomatensaus, zalm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.