Deze makkelijke Orzo in tomatensaus met spek en ricotta is een receptje dat op je weekmenu hoort! Eenvoudig, weinig afwas want we gebruiken maar 1 pan/stoofpot, simpel ingrediënten en gewoon zo veel smaak. Dit is echt een potje vol comfort food want pasta en spek en ricotta en Parmezaanse kaas. Zeg nu zelf, dit wil je toch tijdens de herfst. Je kan deze pasta trouwens al 1 a 2 dagen op voorhand maken. Zo krijgt het nog meer smaak. Dus haal dat boodschappenlijstje al maar boven en zet deze op je weekmenu!
Ik gebruikte hier trouwens mijn eigen homemade tomatensaus. Tijdens het tomatenseizoen maak ik liters van deze saus en steek mijn diepvries vol. Zelfgemaakte tomatensaus is toch altijd dat tikkeltje beter. Je bepaalt zelf de smaken en kruiden. Het geheim van de lekkerste homemade tomatensaus? Je oven! Ja, we maken de saus in de oven door de tomaten en smaakmakers zoals look en ui rustig te bakken in de oven. Geloof mij, probeer het en je zal het verschil zeker proeven. Omdat ik een combi stoomoven heb (meer bepaald AEG SteamPro) gebruik ik de combi functie stoom & hetelucht. Heb je ook die functie, zeker proberen (met de laagste vochtfunctie).
Klik hier voor het recept van mijn homemade tomatensaus uit de oven
TIP! Voor een vegetarische versie, laat je het spek weg.
TIP! Je kan de ricotta ook vervangen door mascarpone
Hoe maken we deze Orzo in tomatensaus met spek en ricotta?
We beginnen met het spek te bakken. Verhit een ruime stoofpot (zonder vetstof) en bak hierin het spek mooi goudbruin. Je zal dit waarschijnlijk in porties moeten doen. Leg het gebakken spek daarna op wat keukenpapier.
Terwijl het spek bakt, kan je de ui en look fijnhakken. Snij de paprika in kleine blokjes. Doe in de stoofpot waar je het spek in hebt gebakken een scheut olijfolie. Je hoeft de pan niet proper te maken. Stoof hierin de ui en paprika eerst aan voor zo’n 5min. Roer regelmatig zodat deze niet te bruin worden. Doe er vervolgens de look en paprikapoeder bij. Laat een minuutje mee bakken. Voeg de orzo pasta toe, roer even en laat nog eens minuutje mee bakken. Blus met de tomatensaus en bouillon. Breng aan de kook en laat dan zo’n 20 a 25min zachtjes sudderen tot de pasta gaar is. Roer regelmatig omdat de pasta snel aan de bodem plakt.
Wanneer de pasta bijna gaar is, voeg de spinazie en gehalveerde kerstomaten toe. Meng even en laat de spinazie rustig slinken door de warmte. Als laatste voeg je de ricotta en Parmezaanse kaas toe. Laat deze rustig smelten. Proef en breng verder op smaak met peper en zout.
Hak het spek nog in kleinere stukjes. Verdeel deze over de pasta en serveer
Orzo in tomatensaus met spek en ricotta
Ingrediënten
- 12 sneetjes gerookt spek (dun gesneden)
- 1 grote ui
- 1 paprika (optioneel)
- 3 teentjes look
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 300 gr orzo pasta
- 600 ml bouillon (kip)
- 300 gr tomatensaus (of kant-en-klare passata)
- 200 gr spinazie
- 200 gr kerstomaten (optioneel)
- 150 gr ricotta
- 20 gr Parmezaanse kaas (fijn geraspt)
- Olijfolie
- Peper en zout
Instructies
- Begin met het bakken van het spek. Neem een ruime stoofpot (zonder vetstof) en leg de plakjes (je zal in porties moeten bakken) op de bodem, bak deze mooi goudbruin. Draai zeker eens om. Eenmaal mooi gebakken, leg op wat keukenpapier. Terwijl het spek aan het bakken is, pel de ui en hak fijn. Pel het teentje look, hak fijn.Snij de paprika in kleine blokjes.
- Eenmaal al het spek gebakken is, maak vooral de stoofpot niet proper. Voeg een royale scheut olijfolie toe. Bak hierin de ui en paprika eerst mooi aan voor zo'n 5min. Roer regelmatig en laat niet bruin worden. Doe er dan de look en gerookt paprikapoeder bij en laat nog een minuutje mee bakken.Doe er de orzo pasta bij, roer even en laat een minuutje mee bakken. Blus met de bouillon en de tomatensaus. Roer goed, breng aan de kook en laat zo'n 20min zachtjes sudderen tot de orzo mooi gaar is. Roer regelmatig aangezien de orzo snel aan aan de bodem kan plakken. Wanneer de pasta bijna gaar is, voeg de spinazie en gehalveerde kerstomaten toe. Roer even en laat de spinazie rustig slinken. Op het laatste voeg je nog de ricotta en de Parmezaanse kaas toe. Roer even zodat deze kunnen smelten. Breng nog op smaak met peper en zoutOp het laatste hak je het spek in kleinere stukjes. Verdeel dit over de pasta. Smakelijk