Ga terug
Deze makkelijke en snelle Zalmballetjes in tomatensaus is een lekker alternatief op de klassieke "balletjes in tomatensaus". Een super eenvoudig receptje bomvol smaak ideaal als doordeweekse maaltijd of hapje. De zalm wordt fijngemalen en tot balletjes gerold met daarbij een lekker tomatensausje met een beetje curry/kerrie.

Zalmballetjes in tomatensaus

Deze makkelijke en snelle Zalmballetjes in tomatensaus is een lekker alternatief op de klassieke "balletjes in tomatensaus". Een super eenvoudig receptje bomvol smaak ideaal als doordeweekse maaltijd of hapje. De zalm wordt fijngemalen en tot balletjes gerold met daarbij een lekker tomatensausje met een beetje curry/kerrie.
Gang hapje, Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

Zalmballetjes

  • 2 middelgrote zoete aardappelen
  • 2 middelgrote aardappelen
  • +/- 300 gr zalmfilets
  • 1 klontje boter
  • 3 lente-uitjes (fijngehakt)
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 ei
  • 50 gr paneermeel
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Tomatensaus

  • 2 sjalotten (of 1 grote ui)
  • 2 teentjes look
  • 1 kl curry madras kruiden (of kerriepoeder) *
  • 500 gr passata
  • 1 snuifje suiker
  • 150 ml room
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Instructies
 

  • Voor de zalmballetjes, schil de zoete aardappelen en de gewone aardappelen. Snij in stukken en kook ze of stoom ze gaar.
    Ondertussen kan je ook de zalmfilets gaar bakken in een pan met wat vetstof of stoom deze. De zalm dient echt gaar te zijn.
    Als de aardappelen gaar zijn, giet af en pureer ze meteen samen met het klontje boter. Als de zalm gaar is, trek deze dan in kleinere stukjes en voeg toe aan de puree. Meng goed. Laat dit even wat afkoelen. (Ondertussen kan je bijvoorbeeld de saus al voorbereiden)
    Als de puree met de zalm ietwat is afgekoeld, voeg de fijngehakte lente-ui en paprikapoeder toe en kruid goed af met peper en zout . Meng even. Doe er het ei bij en meng opnieuw goed. Als laatste doe je er het paneermeel bij en meng goed
    Je kan hier nu direct al balletjes van gaan rollen. Maar je kan dit mengsel ook al even op voorhand maken om vervolgens afgedekt te bewaren in de koelkast. Zo kan het aardappel-zalm mengsel ietwat opstijven en zo zal je er makkelijker balletjes van kunnen rollen. Dan hoef je de balletjes enkel nog te rollen en direct bakken.
  • Voor de tomatensaus, pel de sjalotten en look en hak fijn.
    Verhit een stoofpotje met een scheut olijfolie en stoof hierin de sjalot eerst mooi aan voor enkele minuten. Roer regelmatig zodat de sjalot niet bruin kan worden. Doe er vervolgens de fijngehakte look en curry madras (of kerriepoeder) bij. Roer goed en laat nog een minuutje meebakken. Giet er de passata bij samen met een snuifje suiker en wat peper en zout. Laat dit nu zo'n 15min zachtjes sudderen. Dit mag ook langer, des te langer des te meer smaak. Op het laatste voeg je de room toe, breng nog even terug aan de kook en je saus is dan klaar.
    TIP! De saus kan je makkelijk 1 a 2 dagen op voorhand al maken. Des te langer deze staat des te meer smaak.
  • Rol balletjes van het aardappel-zalm mengsel.
    Verhit een pan (je kan het best 2 pannen gebruiken of bak in porties) met een royale scheut olijfolie. Bak hierin de balletjes mooi goudbruin langs alle kanten.
    Serveer dan direct met de tomatensaus.Lekker met wat gekookte rijst, noodles of pasta.
    Smakelijk

Notities

(*) ik gebruik altijd curry madras kruiden, dit heeft iets meer smaak dan het klassieke kerriepoeder. 
Trefwoord curry, doordeweeks recept, hapje, tomatensaus, zalm