«

»

Bericht afdrukken

Lamskroon met geitenkaas-tomaten korstje en aardappel gevuld met bloemkoolpuree

Easter is coming!!!
Zondag is het weer zo ver … Kerstmis is precies nog maar net gedaan en het is al Pasen 🙂
Ik werk dan wel 4/5, de laatste weken heb ik amper tijd gehad om tijd te steken in mijn Paasmenu, daarom komt er dit jaar iets heel simpel maar toch lekker op tafel.
En wat hoort er meer bij Pasen (naast de traditionele Paaseieren) ??? Lamsvlees natuurlijk.

lamskroontje met korstje aardappelen gevuld met bloemkoolpuree

Helaas ligt lamsvlees niet echt in mijn “comfort zone” … Nog maar één keer heb ik het klaargemaakt en dat in een stoofpotje. Je hoeft dan niet echt rekening te houden met de cuisson dus je kan weinig misdoen.
Nu had ik het plan om een heel stuk lamsvlees klaar te maken in de oven dus nu moest de cuisson wel op punt zijn.
Alvorens het toch wel dure vlees in de oven te schuiven, heb ik het besmeerd met een mengsel van geitenkaas en zongedroogde tomaten … heel makkelijk en vlug klaar… ongeveer 50min in de oven (hangt af van de grootte) en hup het is klaar.
Geen fan van lamsvlees? Vervang het dan door een varkenskroontje of zelfs op een kalkoengebraadje zal het lekker zijn.

lamskroontje met korstje aardappelen gevuld met bloemkoolpuree

Ik serveerde er deze heerlijke gevulde aardappeltjes bij die ik eerst 8min had gegaard in microgolfoven, uitgehold en gevuld met bloemkoolpuree. Nog eventjes in de oven en hupsakee KLAAR! Serveer er nog wat boontjes of broccoli bij voor je portie groenten.

Net nadat ik de foto nam van het vlees en de gevulde patatjes, dacht ik van … er mist hier iets … SAUS.
Vlug ben ik op zoek gegaan naar een gepast sausje, even in elkaar flansen en hop terug naar mijn fotografie kamertje. Persoonlijk vind ik de foto van het bord met saus iets minder dan de foto zonder saus maar kom … zolang het maar lekker is.

lamskroontje met korstje aardappelen gevuld met bloemkoolpuree

Nog een leuk weetje … ik bestelde dus bij de slager in de buurt een lamskroontje. Mijn vriend gaat de bestelling ophalen, viel bijna flauw van de prijs (71eur), de hoeveelheid vlees was bij voor een half leger. Ik haal het vlees uit de verpakking … maar zag niet de uitstekende botten die bij een kroontje horen. Dus tot op de dag van vandaag ben ik geen 100% zeker of dit een lamskroontje was :-), nochtans op het kassaticket staat van wel … Maar bon, het was een lekker sappig stukje lamsvlees
.

Tip > begin eerst met de aardappelen te garen in de microgolfoven daarna kan je het vlees garen. De afwerking van de aardappels en saus kan je dan doen wanneer het vlees in de oven staat.

Ingrediënten lamskroon (6 personen)

  • 1 lamskroon (1,2kg) of bout of filet
  • 150gr zachte geitenkaas
  • 70gr zongedroogde tomaten
  • zeste van 1 citroen
  • enkele blaadjes peterselie en munt
  • 70gr panko
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Ingrediënten gevulde aardappelen

  • 10 a 12 middelgrote aardappelen
  • 200gr bloemkool
  • 70gr geraspte kaas (cheddar of gruyere)
  • Bieslook
  • Peper en zout

Ingrediënten saus

  • 1/2 ui (fijngehakt)
  • 1dl porto
  • 2dl kippenbouillon (of fond)
  • enkele takjes rozemarijn (fijngehakt)
  • klontje boter

Bereidingswijze aardappelen

Doe de bloemkoolroosjes in een kookpot met gezouten water en kook ze gaar.
Giet af en zet even opzij.

Was de aardappelen en doorprik ze meerdere malen met een vork. Leg ze in een ovenschaal en zet in de microgolfoven.
Zet de microgolfoven op 600 a 700 watt voor 4min. Draai daarna de aardappelen en gaar ze nog eens 4min.
Normaal is 2x4min genoeg, gebruik je iets grotere aardappelen dan moet je ze iets langer garen.
Haal de aardappelen uit de oven en laat ze even afkoelen op een rooster.

Halveer de afgekoelde aardappelen en hol ze iets uit. Hol ze niet helemaal uit anders blijven ze niet meer staan.

lamskroontje met korstje aardappelen gevuld met bloemkoolpuree

Pureer het uitgeholde aardappelmengsel met de bloemkool. Voeg 2 handjes vol geraspte kaas en bieslook toe en kruid met peper en zout.
Vul de uitgeholde aardappelen met de bloemkoolpuree en strooi er een beetje geraspte kaas over.

Als het vlees uit de oven is, verhoog de temperatuur naar 200 graden.
Schuif de aardappelen in de oven en bak ongeveer 5 a 10min, zodat ze lekker warm zijn en de kaas mooi gesmolten is.

Bereidingswijze vlees

Haal het vlees op tijd uit de oven.
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Leg het vlees in een ingevette braadschaal en kruid met peper en zout.

Doe de geitenkaas, zongedroogde tomaten, peterselie, munt en citroenzeste in een blender. Mix tot een gladde massa (er mogen nog kleine stukjes tomaat inzitten). Voeg op het laatste de panko toe en meng nog even.
Smeer de bovenkant van het vlees in met dit mengsel. Dit mag een redelijk dik laagje zijn.

lamskroontje met korstje aardappelen gevuld met bloemkoolpuree

Bak het vlees ongeveer 50a 60min in de oven. De gaartijd hangt af van de grootte/dikte van het vlees + de geprefereerde cuisson.
Zet na de gaartijd de oven uit en laat het vlees in de oven ongeveer 15 a 20min rusten.
Haal daarna het vlees uit de oven en bedek het vlees met een stuk aluminiumfolie zodat deze warmt blijft wanneer de aardappelen in de oven bakken.

Bereidingswijze saus.

Verhit een kookpotje met een scheut olie of boter.
Fruit hierin de fijngehakte ui glazig. Roer regelmatig.

Giet de porto bij de bakkende ui en laat even goed doorkoken.
Giet er daarna de bouillon bij en voeg ook de fijngehakte rozemarijn toe.
Laat de saus nog 2 a 3min doorkoken.

Zeef de saus en voeg op het laatste nog een klontje boter toe. Roer nog even door zodat de boter kan smelten en je een mooie glanzende saus verkrijgt.

Afwerking

Versnij het vlees in plakjes, leg op de borden en werk af met de aardappeltjes

Alvast een zalig pasen en smakelijk !!

Permanente koppeling naar dit artikel: http://elienscuisine.be/recepten/hoofdgerechten/lamskroon-met-geitenkaas-tomaten-korstje-en-aardappel-gevuld-met-bloemkoolpuree/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML-tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


(verplicht)