«

»

Bericht afdrukken

Blauwe bessen taart

Elke nadeel heeft z’n voordeel of het nuttige aan het aangename koppelen daar ben ik een expert in.
Toen ik enkele weken geleden met griep in bed lag, had ik eindelijk eens wat tijd om nieuwe tv programma’s te ontdekken. Een hele dag TLC en E dat is iets te veel van het goede en met wat zappen heb ik zo een nieuw programma ontdekt op FOOD network nl. Bake with Anna Olson. Een zeer leerrijk programma voor iedereen die houdt van bakken en graag de “tips & tricks” van een echte patissier wilt te weten komen.

Eén van de tips & tricks was het maken van een mooie “lattice pie” ofwel een vruchtentaart met bovenop een rooster van deeg. Je ziet ze vaak op Pinterest voorbijkomen maar mij daaraan wagen, was toch iets te hoog gegrepen dacht ik. Toch zeker als je zelf niet echt handig bent.
Maar dankzij Anna Olson heb ik die angst overwonnen en ben ik erin gevlogen. En als onhandige kan ik jullie meedelen, dat dit echt voor iedereen haalbaar is, gewoon even de techniek zoeken en je bent vertrokken. Ik kan jullie ook meedelen dat in deze “lattice pie” wel een foutje zit in het rooster maar je moet al goed kijken waar die is
:-), mij was het pas opgevallen na het bakken dus geen correctie meer mogelijk …
Tja, niemand is perfect en foutjes horen nu eenmaal bij het leerproces. Door dat foutje te maken, heb ik nu wel de techniek beet. Dus durf in de fout te gaan 🙂

Blauwe bessen taart-17Ik heb het mezelf wel iets makkelijker gemaakt door taartdeeg uit de winkel te gebruiken (OEPS). Als je het jezelf makkelijk kan maken, gewoon doen zou ik zeggen 🙂 en de rest van de taart is wel homemade :-). De vulling bestaat uit blauwe bessen en appel. En hier komt ook weer een tip van Anna Olson bij te pas. Ik zou gewoon de blauwe bessen en appel ongekookt in de taart steken, niet doen! Dan pas zou de taart wak worden. Eerste de bessen en appel tot moes koken, laten indikken met maizena, afkoelen en daarmee de taart vullen.

Ingrediënten

 • 2 vellen taartdeeg
 • 400gr blauwe bessen
 • 1 appel
 • 2el citroensap
 • 1kl zeste van citroen
 • 1/2kl kaneel
 • 2el maizena
 • 3 a 4el havermout
 • 200gr rietsuiker (of gewone suiker) + 1 extra el
 • 1 ei

Extra > taartvorm

Bereidingswijze

Begin met het maken van de vulling.
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij in kleine blokjes.
Doe de blokjes appel in een stoofpot samen met de blauwe bessen, rietsuiker, kaneel, citroensap en zeste van citroen. Meng even en zet op een zacht vuurtje.
Roer regelmatig doorheen de bessen tot ze allemaal mooi zijn opgebarsten.
Meng de maizena met een beetje water en voeg al roerend toe aan de blauwe bessen. Laat kort inkoken tot de saus indikt.
Haal van het vuur en laat afkoelen.

Eenmaal afgekoeld, kan je de taart gaan samenstellen.
Verwarm alvast de oven voor op 200 graden.
Blauwe bessen taart-1

Vet en bebloem een taartvorm in.
Leg hierin de eerste vel taartdeeg en duw lichtjes aan. Snij het overtollige deeg langs de zijkanten weg.
Strooi de havermout over de bodem, dit zal ervoor zorgen dat de bodem niet wak wordt.
Schep het mengsel van blauwe bessen en appel in de taartvorm.
Blauwe bessen taart-2

Je kan nu hierop een rasterwerk zoals ik maken. Of snij bijvoorbeeld rondjes, hartjes of sterretjes uit van het tweede vel taartdeeg en leg dit bovenop de vulling, laat zeker wat spatie dan.

Bak de taart eerst 10min op 200 graden en verlaag de temperatuur dan naar 180 graden en bak nog eens 20 a 25min. Haal dan uit de oven en laat afkoelen.

Wil je ook zo’n rasterwerk? Zie dan hieronder op basis van de foto’s (opgelet > er zit dus een foutje in bij het laatste horizontale strookje deeg). Snij de twee vel taartdeeg in gelijke strookjes en je begint met 5 strookjes verticaal te leggen op de taart met spatie ertussen.
Plooi voorzichtig strookje 1, 3  & 5 naar boven iets over de helft en leg een strookje deeg horizontaal (foto 2) en plooi strook 1-3-5 naar beneden (foto 3). Plooi strook 2 & 4 voorzichtig naar boven (foto 4) en leg weer horizontale strook en plooi terug naar beneden. Plooi opnieuw strook 2 & 4 maar nu naar beneden (foto 5) en leg weer een horizontale strook en plooi strook 2 & 4 terug naar boven (foto 6). En nu ben ik in de fout gegaan … ik heb strook 2 & 4 terug genomen en naar boven geplooid (foto 7) en hier een horizontale strook gelegd MAAR ik had strook 1, 3 & 5 naar boven moeten plooien om een juist rooster te hebben. Ook in foto 9 heb ik strook 2 & 4 genomen maar had 1, 3 & 5 moeten geweest zijn.
Eenmaal het roost klaar is, snij de raden bij en duw iets aan. Klop een ei los en wrijf hiermee het deeg in en strooi een beetje suiker erover. Bak de taart.

Blauwe bessen taart-3 Blauwe bessen taart-4 Blauwe bessen taart-5
Blauwe bessen taart-6 Blauwe bessen taart-8 Blauwe bessen taart-9
Blauwe bessen taart-10 Blauwe bessen taart-11 Blauwe bessen taart-12
Blauwe bessen taart-13 Blauwe bessen taart-14 Blauwe bessen taart-15
Blauwe bessen taart-16

Permanente koppeling naar dit artikel: http://elienscuisine.be/recepten/dessert/blauwe-bessen-taart/

1 ping

 1. Galette met nectarine - Elien's cuisine

  […] Mijn persoonlijk favorieten van dit jaar zijn zonder twijfel de blauwe bessen taart (zie),de olijfoliecake bomvol zomerfruit (zie) en deze lekker simpele galette met nectarine. Dus draai […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML-tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*