Wisten jullie het al dat het dit jaar “het jaar van de boon” is? Alleja, meer bepaald het jaar van de peulvruchten en hieronder vallen natuurlijk ook bonen.
Ik hoorde het in Keulen donderen toen ik het las maar wel volledig terecht dat bonen eens in de spotlight worden gezet. Ze zijn misschien de meest aantrekkelijke groenten die er bestaan maar ze zijn wel fantastisch lekker in soepen en stoofpotjes.
Bonen zijn niet enkel lekker maar ook gezond en voedzaam. Ze zijn een bron van eiwitten, vezels en vitaminen. Voor wie eens een dagje vleesvrij wilt eten dan zijn bonen een ideale vervanging. Dus voor al degene die bezig zijn met de 40 dagen zonder vlees … jullie weten nu wat er op het menu kan gezet worden 🙂
Met “het jaar van de boon” in mijn achterhoofd en ook met de “40 dagen zonder vlees” actie, ben ik op zoek gegaan naar leuke vegetarische recepten met bonen. Zo heb ik enkele recepten van burgers met bonen gespot dus heb ik er mijn “draai” aan gegeven en een vegetarische witte bonen burger gemaakt met een lekkere winterse koolsla.
Ik ben dan wel geen vegetariër, deze vegetarische burger smaakte enorm. Zelfs mijn vriend vond ze heerlijk en die is toch wel verknocht aan zijn dagelijkse portie vlees.
Met een smeuige koolsla hoefde er voor mij geen extra sausje bij, mijn vriend heeft er nog een kwak ketchup opgedaan 🙂
Ingrediënten bonenburger ( 4 hamburgers)
- 400gr witte bonen (uit blik)
- 1 ui
- 1 wortel geraspt
- 2 teentjes look
- enkele blaadjes peterselie
- citroensap
- 45gr paneermeel
- 1 ei
- 1tl paprikapoeder
- Peper en zout
- Olijfolie of zonnebloemolie
Ingrediënten coleslaw
- 2 wortelen geraspt
- 2 handvol fijn gesneden witte kool
- 2 handvol fijn gesneden rode kool
- 5 a 6 el griekse yoghurt
- 1 el mayonaise
- citroensap
- Peper en zout
Extra > sla om te serveren + broodjes
Bereidingswijze bonenburger
Pel de ui en look, hak fijn
Verhit een klein stoofpotje met een scheutje olie.
Bak hierin de ui glazig.
Voeg de look en de geraspte wortel toe, laat nog een minuutje meebakken.
Haal van het vuur en zet even opzij.
Doe de bonen uit blik in een vergiet en spoel even met koud water.
Doe de bonen in een blender en mix tot een gladde puree. Je kan dit ook mixen met een staafmixer.
Voeg het mengsel van ui en wortelen toe samen met het ei en paneermeel, meng met een lepel tot een mooie vaste massa. Breng op smaak met paprikapoeder, citroensap, peper en zout.
Zet dit mengsel ongeveer 30min in de koelkast om op te stijven.
Verdeel het bonenmengsel in 4 hoopjes en rol/kneed ze in de vorm van een hamburger.
Leg deze hamburgers nog eens 30min in de koelkast om even op te stijven
Verhit een pan met een ruime bodem olie.
Bak hierin de hamburgers aan beide kanten goudbruin (ongeveer 4 a 5min per kant)
Bereidingswijze coleslaw
Meng de geraspte wortel met de fijngesneden witte kool en rode kool. Doe de griekse yoghurt en mayonaise bij de groenten en meng goed.
Breng de coleslaw op smaak met een beetje citroensap, peper en zout.
TIp > maak deze coleslaw net voor het serveren
Snij de broodjes open, leg hierop een beetje sla met daarop een bonenburger en werk af met de coleslaw
Smakelijk !!!