Quiche met witloof, prei en zalm

quiche met witloof, prei en zalm

Ja, weer eens een receptje voor een quiche … ik kan er niets aan doen maar een quiche is nu
eenmaal fantastisch lekker en ook lekker makkelijk.
Ook al hou ik enorm van koken en kan ik uren in mijn keuken doorbrengen, soms heb ik zo van die dagen dat ik inspiratieloos ben en niet veel zin heb om uitgebreid te koken. Ofwel haal ik dan een pakje zelfgemaakte spaghettisaus uit de diepvries ofwel maak ik een snelle wrap ofwel maak ik een quiche.

Deze quiche met witloof, prei en zalm had ik overlaatst op zo’n inspiratieloze dag gemaakt en wat was die lekker!! Normaal heb ik altijd nog wat overschot voor de volgende dag om als lunch te kunnen eten, wel deze keer hebben we hem in één keer opgesmuld. Dat bewijst maar weer eens dat je het soms niet te ingewikkeld hoeft te maken om toch iets lekker & vooral voedzaam op tafel te toveren.

Voor deze quiche gebruik ik filodeeg, dat is veel lichter dan het vettige (maar ook wel lekker) bladerdeeg.

quiche met witloof, prei en zalm

Ingrediënten Quiche

  • 5 a 6 filodeeg bladeren (ontdooid indien uit de diepvries)
  • 2 a 3 stronkjes witlof
  • 1 prei
  • 150gr verse zalm
  • 4 eieren
  • 100gr ricotta
  • 100ml melk
  • Olijfolie / Boter
  • Peper en zout

Bereidingswijze

Verhit een pan met een goede scheut olijfolie of boter
Verwijder de buitenste bladeren van het witloof en snij de stronkjes middendoor.
Bak het witloof ongeveer 10 a 15min in de pan gaar. Draai regelmatig om.
Tip > Ik heb het harde onderste van het witloof nog niet weggesneden anders zou het witloof tijdens het bakken helemaal uit elkaar vallen.
Als het witloof gaar is, haal uit de pan, snij voorzichtig het harde onderste deel weg en laat het witloof even uitlekken op keukenpapier. In je quiche mag zo weinig mogelijk vocht komen, anders krijg je zo’n natte bodem.

Wanneer het witloof aan het bakken is, kan je de prei wassen en fijn snijden.
Verhit een stoofpotje met een beetje olie of boter en bak hierin de prei (ongeveer3 a 4min). Kruid met peper en zout.  Laat ook nu weer de prei even uitlekken op keukenpapier.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snij de zalm in kleinere blokjes.

Kluts de eieren, ricotta, melk, peper en zout tot een gladde massa.

Neem een quichevorm of een springvorm, vet deze in met wat olie)
Leg hierin voorzichtig een vel filodeeg (filodeeg scheurt en breekt vlug). Smeer het filodeeg een beetje in met olie en leg hierop opnieuw een fel filodeeg. Vet terug in en werk zo verder met de overige vellen filodeeg.
Zorg ervoor dat de randen en bodem van de bakvorm helemaal bekleed zijn.

Verdeel de stronkjes witloof over de bodem, gevolgd door de stukjes prei. Verdeel hierover de blokjes zalm en overgiet met het eiermengsel.

Bak de quiche ongeveer 30min in de oven tot het ei mooi gestold is.

Haal uit de oven en serveer direct

Smakelijk !

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.