Het weekend ingaan met taart, dat belooft een super weekend! Geen zoete taart deze keer, wel deze hartige bladerdeegtaart met zalm. Een feestelijk taartje dat je perfect op een doodnormale vrijdag op tafel kan zetten maar even goed ook met Pasen. Ja Pasen komt er aan voor het geval je het nog niet gemerkt zou hebben 🙂 dus ik start alvast met wat inspiratie!
Simpelheid & smaak daar draait het om met een feestdag. Lekkere, originele en feestelijke gerechtjes op tafel toveren zonder daar al te lang voor in de keuken te hoeven staan. Gerechtjes waarbij je het meeste werk al op voorhand kan doen … ahja want “Preparation is the key to success”.
Deze bladerdeegtaart met zalm bevat daarom ook alle criteria om te serveren op een feestdag (maar ook op eender welke doordeweeks dag hoor).
Wat je kan verwachten van deze taartjes? Heel veel 😀
Je hebt natuurlijk die zalige krokante blanderdeegkorst, daarin komt een romige vulling op basis van zure room & kruiden, een kruidig en licht pittig stukje zalm. En als afwerking een frisse salsa op basis van mango & komkommer. Een heerlijke combi van smaken & texturen waarmee je kan uitpakken als voorgerechtje met Pasen of als hapje op de Paasbrunch.
Bladerdeegtaart met zalm
Equipment
- Kleine taarvormpjes
Ingrediënten
Zalm
- 250 gr zalmfilet
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 1/2 tl komijnpoeder
- 1/2 tl korianderpoeder
- 1/2 tl oregano
- 1/2 tl oregano
- snuifje Zout
- 1/2 teentje look
- Olijfolie
Taart
- 4 bladerdeeg plakjes of 1 grote vel
- 125 gr zure room
- 50 gr griekse yoghurt
- 2 el fijngehakte petserselie
- 1 el fijngehakte bieslook
- 1/2 mango
- 1/2 komkommer
- 1 tl suiker
- 1 el limoensap
- 1 tl vissaus
- 1/2 rode chili
- 1/2 sjalot
- Peper en zout
Instructies
Voor de zalm
- Hak de look heel fijn en meng met de rest van de kruiden en 2el olijfolie.Wrijf de zalmfilet in met de marinade en laat zo'n 30min marineren in de koelkast.(ondertussen kan je de bladerdeegtaartjes bakken)
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de zalm in een ovenschaal en bak de zalm mooi gaar in de oven voor zo'n 12 a 15min (hangt af van hoe groot of dik je stuk vis is)Eenmaal mooi gebakken, haal uit de oven en laat ietwat of helemaal afkoelen.
Voor de taartjes
- Verwarm de oven voor op 200 graden.Beleg de taartvormpjes met bladerdeeg, duw goed aan en verwijder het resterende deeg.Bak het deeg mooi goudbruin & gaar in de oven voor zo'n 12 a 15min Haal uit de oven en laat volledig afkoelen.
- Voor de vulling.Meng de zure room met de yoghurt, 1el peterselie, 1el bieslook, peper en zout. Zet even opzij.
- Voor de salsa.Snij de komkommer in heel fijne blokjes.Schil de mango en hak ook in heel fijne blokjes. Hak de sjalot en rode peper heel fijn.Meng de komkommer met de mango, sjalot, suiker, limoensap, vissaus, rode peper en snuifje zout.
- Vul de taartje met wat van het zure room mengsel, leg hierop een kleine stukje zalm en werk af met de salsa.Smakelijk !