Wat vliegt de tijd toch snel “when you’re having fun”, mensen we zijn gewoon al juli! Euhm “when you’re having fun” … heb jij op een andere planeet gezeten de afgelopen maanden/weken denken jullie nu misschien :-). Nee totaal niet, ik ben ook heel braafjes in mijn kot gebleven, ben minder moeten gaan werken (slechts 1 dag in de week) maar dit resulteerde in heel veel vrije tijd en heel veel vrije tijd dat wil zeggen extra veel uren in mijn keuken, lekker veel receptjes ontwikkelen en testen en heel veel smullen van bijvoorbeeld deze lichte yoghurttaart met blauwe bessen.
Een taartje dat niet bestaat uit de klassieke boter-ei-bloem-suiker mix. De bodem van de taart bestaat uit een mix van dadels, amandelmeel en havermout. De topping is niet meer dan yoghurt, blauwe bessencoulis, agavesiroop als zoetmiddel, wat zeste van citroen, vanille en gelatine. Inderdaad, veel heb je echt niet nodig om dit taartje te maken, ideaal toch!
Ingrediënten bodem
- 5 (Medjoul) dadels
- 60gr amandelmeel
- 30gr havermout
- 20gr kokosolie
- 1kl cacaopoeder
- Extra : springvorm +/- 18 a 20cm
Ingrediënten vulling
- 500gr griekse yoghurt (*)
- 100gr blauwe bessen
- 30gr agavesiroop (of honing of maple syrup)
- 1tl vanille essence
- 4 blaadjes gelatine
- Extra om af te werken : blauwe bessen
(*) Je kan ook perfect amandelyoghurt of kokosyoghurt gebruiken
Bereidingswijze
Begin met het maken van de bodem.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier, voor een mooi resultaat kan je het best ook de randen bekleden met bakpapier.
Smelt de kokosolie.
Ontpit de dadels.
Doe de ontpitte dadels, kokosolie, amandelmeel, havermout en cacao in een blender en mix tot een plakkerig deeg.
Schep dit in de springvorm en duw goed zodat de bodem mooi egaal bedekt is.
Bak zo’n 8min in de oven, haal dan uit de oven en laat afkoelen.
Voor de vulling.
Week de blaadjes gelatine in koud water.
Doe de bessen in een kookpotje en breng zachtjes aan de kook. Laat zo’n 10min zachtjes sudderen zodat de bessen open poffen.
Haal door een zeef en vang het sap op.
Wring de gelatine goed uit en voeg al roerend toe aan het warme bessensap. Laat 5min afkoelen en meng dan samen met de yoghurt, agavesiroop en vanille tot een mooie gladde massa.
Giet dit yoghurtmengsel over de afgekoelde bodem en laat zo’n 2h of langer opstijven in de koelkast.
Werk de taart verder af met nog wat verse blauwe bessen
Smakelijk!