Kerstkransjes koekjes

Zijn ze niet schattig deze makkelijke Kerstkransjes koekjes? Je zou ze in je kerstboom kunnen hangen maar daar zijn ze veel te lekker voor. Deze koekjes zijn heerlijk van smaak door de vanille, kaneel, gember en zeste van citroen. Perfect voor bij de koffie en leuk om samen met de kinderen te bakken
Naar recept gaan

Je zou deze makkelijk te maken kerstkransjes koekjes perfect in de kerstboom kunnen hangen. Maar daar vind ik ze nu veel te lekker voor. Dus in plaats van ze te zien schitteren in de boom, zie ik ze schitteren bij de koffie. Onder dat lekkere laagje glazuur, zit er een koekje verstopt bomvol smaak. We gebruiken zowel de nodige vanille in deze kerstkoekjes als een snuifje kaneel, gember, kardemom en wat zeste van citroen. Kruidig maar niet in het extreme zoals bij een typisch gingerbread cookie.

Vanille en kaneel zijn kruiden die de meeste onder jullie zeker in huis hebben. Heb je geen gemberpoeder of kardemom? Geen probleem, dan laat je deze gewoon weg. Het blijven super lekkere koekjes.

TIP! Je kan ook andere uitstekers gebruiken (gewoon ronde uitsteker, ander kerstfiguurtje, …). Ik gebruikte hiervoor een ronde gekartelde uitsteker en een klein rondje om er een kransje van te maken.

Zijn ze niet schattig deze makkelijke Kerstkransjes koekjes? Je zou ze in je kerstboom kunnen hangen maar daar zijn ze veel te lekker voor. Deze koekjes zijn heerlijk van smaak door de vanille, kaneel, gember en zeste van citroen. Perfect voor bij de koffie en leuk om samen met de kinderen te bakken

Hoe maken we deze Kerstkransjes koekjes?

Begin alvast met de zachte boter samen met suiker, bruine suiker, zeste van citroen en vanille op hoge snelheid romig en luchtig te kloppen. Schraap af en toe de zijkanten los. Zet je mixer op het laagste niveau en voeg de droge ingrediënten (bloem, zout, kaneel, gember en kardemom) toe. Mix tot je een mooi deegbal verkrijgt. Indien nodig, kan je nog een scheutje melk toevoegen als het deeg nog iets te droog is. Verpak het deeg in plasticfolie en laat zo’n 20min opstijven in de koelkast.

Enkele tips om verder te gaan
* Je zal sowieso in porties moeten bakken
* Gebruik bakplaten die in je diepvries passen. Na het uitrollen en uitsteken van het deeg, dienen deze nog even op te stijven op de bakplaat in de diepvries. Of gebruik een snijplank(en) (meestal iets kleiner), bekleed deze met bakpapier, leg hierop de uitgestoken koekjes en zet zo in de diepvries. Dan kan je het opstijven met behulp van het bakpapier alles gewoon verschuiven naar de bakplaat.

Neem een deel van het deeg, rol het uit op een bebloemd werkoppervlak tot zo’n 6mm dikte. Steek de kransjes uit met behulp van de uitsteekvormpje. Leg op een beklede bakplaat (check de tips hierboven) en laat ze nog eerst 15min opstijven in de diepvries. Bak ze vervolgens mooi goudbruin in de oven. Eenmaal gebakken, zijn ze nog vrij wak dus laat ze eerst op de bakplaat ietwat afkoelen en vervolgens op een rooster.

Voor de glazuur, meng je poedersuiker, vanille en melk. Zorg dat je glazuur aan de vrij vaste kant is. Doop je koekjes in de glazuur en laat uitharden op bakpapier. Versier eventueel met blaadjes rozemarijn en rode chocoladeballetjes.

Zijn ze niet schattig deze makkelijke Kerstkransjes koekjes? Je zou ze in je kerstboom kunnen hangen maar daar zijn ze veel te lekker voor. Deze koekjes zijn heerlijk van smaak door de vanille, kaneel, gember en zeste van citroen. Perfect voor bij de koffie en leuk om samen met de kinderen te bakken
Zijn ze niet schattig deze makkelijke Kerstkransjes koekjes? Je zou ze in je kerstboom kunnen hangen maar daar zijn ze veel te lekker voor. Deze koekjes zijn heerlijk van smaak door de vanille, kaneel, gember en zeste van citroen. Perfect voor bij de koffie en leuk om samen met de kinderen te bakken

Kerstkransjes koekjes

Zijn ze niet schattig deze makkelijke Kerstkransjes koekjes? Je zou ze in je kerstboom kunnen hangen maar daar zijn ze veel te lekker voor. Deze koekjes zijn heerlijk van smaak door de vanille, kaneel, gember en zeste van citroen. Perfect voor bij de koffie en leuk om samen met de kinderen te bakken
Gang voor bij de koffie
Porties 6

Equipment

  • 1 gekartelde uitsteekvorm (+/- 10cm) & klein ronde uitsteekvorm (2,5cm)

Ingrediënten
  

Koekjes

  • 350 gr patisseriebloem
  • 1 snuifje zout
  • 1/2 tl gemberpoeder (optioneel)
  • 1 snuifje kaneel
  • 1 snuifje kardemompoeder (optioneel)
  • 225 gr boter (zacht)
  • 50 gr suiker
  • 55 gr bruine suiker (=cassonade)
  • 1,5 tl zest van citroen (fijn geraspt)
  • 2 el vanille extract

Glazuur

  • 240 gr poedersuiker
  • 1 el vanille extract
  • 2 el melk
  • Rozemarijn
  • Rode chocoladeballetjes

Instructies
 

Koekjes

  • Begin met de bloem te mengen met het zout, gemberpoeder, kaneel en kardemom. Zet even opzij.
  • Doe de zachte boter in een mengkom (van je keukenmachine of gebruik je handmixer) samen met suiker, bruine suiker, zeste van citroen en vanille. Mix dit op hoge snelheid romig en luchtig voor zo'n 4 a 5min. Schraap af en toe de zijkanten even los.
    Zet je mixer op de laagste stand en voeg de droge ingrediënten toe. Mix of kneed tot je een mooie deegbal krijgt. Is het nog iets te droog, voeg dan 1 of 2el melk toe.
    Verpak het deeg in plasticfolie en let het zo'n 20 a 30min opstijven in de koelkast. Laat het ook niet te lang in de koelkast liggen anders wordt het te hard om uit te rollen.
  • TIP! Je zal sowieso in porties moeten bakken
    TIP! Na het uitsteken van de vormpjes, moet je ze nog 10min in de diepvries kunnen steken. Neem dus een bakplaat die in je diepvries past 😉
  • Neem een deel van het deeg en rol dit uit op een bebloemd werkoppervlak. (ongeveer 6mm dikte)
    Steek de kransjes uit met behulp van de twee uitsteekvormen en leg ze op een beklede bakplaat (die ook in de diepvries past). Je hoeft ze niet al te ver uit mekaar te leggen aangezien ze amper zullen uitzetten tijdens het bakken.
    Zet de bakplaat nu zo'n 10 a 15min in de diepvries.
    Verwarm de oven ondertussen op 175 graden.
    Bak de koekjes mooi goudbruin in de oven voor zo'n 12 a 14min. Haal uit de oven, ze zijn nu nog heel wak. Laat ze zo'n 5min afkoelen op de bakplaat, ze zullen nu ook uitharden. Laat ze verder volledig afkoelen op een rooster.
    Doe hetzelfde met de rest van het deeg.

Glazuur

  • Doe de poedersuiker en vanille extract in een kommetje. Voeg hier alvast 1el melk aan toe. Roer goed. Die zal in het begin heel droog zijn maar na even roeren wordt het iets vloeibaarder. Is het nog iets te vast, begin dan met 1tl melk toe te voegen en meng opnieuw. Voeg je te veel vloeistof toe dan wordt de glazuur te lopend. Hij mag nog vrij vast zijn aangezien deze mooi op de koekjes moet blijven plakken.
    Dip de koekjes in de glazuur en laat ze uitharden op wat bakpapier.
    Je zal nog wat glazuur overhebben op het laatste, dit kan je als lijm gaan gebruiken om de blaadjes van de rozemarijn en chocoladeballetjes te laten plakken op de koekjes.
    Bewaar de koekjes luchtdicht
Trefwoord feestdagen, gember, kaneel, kerstmis, kerstrecept, koekjes, vanille

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.