Maak je deze espresso-chocolade koekjes, dan creëer je de heerlijke geur die bij Starbucks hangt gewoon bij je thuis. Toen ik het deeg van deze koekjes aan het maken was, hing er zo’n heerlijk aroma in mijn keuken. Ik kon het niet direct plaatsen maar het was een vertrouwd aroma. Na 10min mijn brein te pijnigen, schoot het mij te binnen. Er hing hetzelfde aroma als wanneer je een Starbucks binnenstapt namelijk de combinatie van koffie, koekjes en chocolade. Kortom het beste van het beste, eentje dat mij altijd doet watertanden.
Deze koekjes ruiken niet alleen goed, ze zijn ook waanzinnig van smaak. Wederom die combinatie van koffie en pure chocolade blijft gewoon zo goed. Hoe we die koffiesmaak in deze koekjes krijgen, niet door vloeibare espresso toe te voegen. Wel oploskoffie, fijne oploskoffie in poedervorm om precies te zijn. Dus geen korrels, tenzij je deze zelf tot poeder kan malen. Ik gebruikte hier de Nescafé Gold espresso oploskoffie, die heb ik trouwens altijd standaard in huis want die is top! Dit is geen #spon trouwens, gewoon een lekkere tip die ik wil delen met jullie 😉
Nog een tip die ik jullie kan geven, gebruik pure chocolade. Met melkchocolade zou het ook lukken maar dan wordt het naar mijn mening allemaal iets te zoet. Pure chocolade matcht naar mijn mening nog veel beter met koffie dan de gewone melkversie. Je kan trouwens een gewone reep chocolade gebruiken die je in kleinere stukjes hakt of je kan voor chocoladedruppels kiezen.
Hoe maken we deze espresso-chocolade koekjes?
Begin alvast met de pure chocolade in kleinere stukjes te hakken. Hak ze vooral niet te fijn aangezien je de chocolade nog wilt kunnen proeven. Je zou hier ook voor chocoladedruppels kunnen kiezen deze hoef je dan niet meer fijn te hakken.
Doe vervolgens de zachte boter in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) samen met de bruine suiker (=cassonade) en gewone witte suiker. Mix dit al even op hoge snelheid. Voeg er dan de eitjes en vanille extract aan toe en mix romig en luchtig op hoge snelheid voor zo’n 3 a 4min. Zet je mixer dan op de laagste snelheid. Voeg de bloem, baking soda, oploskoffie (poeder) en snuifje zout toe. Mix tot je een mooi vast deeg hebt. Als laatste voeg je de chocolade toe en mix nog even kort.
Rol kleine balletjes van het deeg of gebruik een ijsschep. Gebruik je deze laatste, vul deze dan niet volledig want dan gaan de koekjes te groot zijn. Leg de balletjes op een beklede bakplaat, laat een beetje ruimte tussen. Je zal sowieso in porties moeten bakken. Duw de balletjes ook iets platter met je hand. Bak de koekjes zo’n 12 a15min tot de randjes beginnen kleuren. Haal uit de oven, de koekjes zijn nu nog heel wak. Laat ze zo’n 5min afkoelen op de bakplaat zo zullen ze nog wat garen maar ook uitharden. Daarna kan je ze verder op een rooster laten afkoelen
TIP! Het is soms moeilijk in te schatten hoe groot je de balletjes moet rollen voor de koekjes. Je hebt namelijk geen zicht hoe groot ze zullen worden. Wat ik meestal doe, is bij mijn eerste portie die ik ga afbakken, verschillende groottes gebruiken. Leg je bakplaat niet te vol bij je eerste baksel dan kan je bij de volgende baksels beter inschatten.
Espresso-chocolade koekjes
Ingrediënten
- 250 gr pure chocolade
- 225 gr boter (op kamertemperatuur)
- 145 gr bruine suiker (=cassonade)
- 100 gr suiker
- 2 eieren
- 2 tl vanille extract
- 285 gr patisseriebloem
- 3 gr baking soda
- 2 el oploskoffie (poeder geen korrels)
- 1 snuifje zout
Instructies
- Begin met de chocolade in kleinere stukjes te hakken. Hak deze niet te fijn want je wilt de chocolade nog goed kunnen proeven. Leg even opzijJe zou ook chocolate chips of chocolade druppels kunnen gebruiken deze hoef je niet kleiner te hakken.
- Doe de zachte boter, bruine suiker en gewone witte suiker in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt). Mix dit alvast los op hoge snelheid voor zo'n 2min.Voeg dan de eitjes en vanille toe en mix op hoge snelheid tot een romig mengsel voor zo'n 3 a 4min.Zet je mixer nu op de laagste snelheid en voeg de bloem, baking soda, oploskoffie en snuifje zout toe. Mix tot je een stevig deeg krijgt. Als laatste voeg je de stukjes chocolade toe en meng nog even kort.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.Beleg 1 of 2 bakplaten met bakpapier. Je zal sowieso in delen moeten bakken.Rol balletjes van het deeg of je kan een ijsschep gebruiken. Gebruik je een ijsschep, vul deze dan niet volledig dan zullen de koekjes te groot worden.Leg de balletjes op de plaat en laat tussen elk een beetje plaats. Tijdens het bakken zullen ze namelijk nog een beetje uitzetten. Duw de balletje een beetje platter met je hand.Bak de koekjes zo'n 12 a 15min in de oven tot de randjes mooi goudbruin beginnen kleuren.Haal uit de oven, de koekjes zijn nu nog heel wak, laat ze daarom nog zeker 5min op de bakplaat liggen. Ze zullen nog wat verder garen en zullen harder worden. Leg daarna op een rooster om verder af te koelen en je kan je bakplaat opnieuw gebruiken voor een nieuwe lading koekjes.Smakelijk