Wat doe je met te rijpe bananen in je fruitschaal? Vooral niet weggooien! Vries de stukjes in om er later een lekkere milkshake of smoothiebowl mee te maken. Verwerk ze in lekkere banaan-havermout pannenkoekjes, maak er fruitpap mee of wat dacht je van dit bananenbrood met speculaas. Een gezond receptje dat ideaal is om mee te ontbijten of als tussendoortje en ook nog eens super gemakkelijk om te maken. Dat willen we toch he! Dit bananenbrood is ook nog eens 100% vegan ofwel plantaardig.
We gaan geen speculaaskruiden gebruiken om de “speculaas smaak” in dit broodje te krijgen. We gaan echte speculaas gebruiken en ook nog eens speculaaspasta. Ja, dit bananenbroodje is echt om van te smullen. De koekjes zullen zorgen voor een crunchy toets en de speculaaspasta voor een smeuïg effect.
Hoe maken we dit bananenbrood met speculaas?
We beginnen met de droge ingrediënten te mengen namelijk speltbloem (of gewone bloem), baking soda en kaneel. Dit zet je even opzij.
Plet of pureer de bananen en doe in een mengkom. Hier voeg je (ongezoete) appelmoes aan toe samen agavesiroop, citroensap en vanille. Meng kort tot een gladde massa. Vervolgens doe je hierbij het bloem mengsel en meng nog even kort tot een mooi glad deeg. Verkruimel speculaas koekjes tot kleinere stukjes en voeg toe aan het deeg, meng nog even kort.
Neem een cakevorm en bekleed deze met bakpapier. Giet de helft van het deeg in de vorm. Schep nu enkele koffielepels speculaaspasta en verdeel deze over het deeg in de vorm. Giet de rest van het deeg in de vorm en verdeel er opnieuw enkele koffielepels speculaaspasta over. Zet in de oven en bak het bananenbrood mooi goudbruin in de oven.
Eenmaal gebakken, check dit zeker met een satéprikker, laat het broodje eerst 10min afkoelen in de vorm. Ontvorm dan en laat verder afkoelen op een rooster. Bewaar het bananenbrood luchtdicht.
Bananenbrood met speculaas
Equipment
- Cakevorm
Ingrediënten
- 240 gr speltbloem (of klassieke bloem)
- 4 gr baking soda
- 1 el kaneel
- 4 bananen (heel rijp)
- 125 gr appelmoes (ongezoet)
- 30 ml agavesiroop (of maple syrup)
- 1 el citroensap
- 1 el vanille
- 6 a 7 speculaas koekes
- speculaaspasta
Instructies
- Begin met je cakevorm te bekleden met bakpapier. Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Zeef de bloem en voeg hier de baking soda en kaneel aan toe. Meng en zet even opzij. Verkruimel de speculaas tot kleinere stukjes
- Plet of pureer de banaan en doe in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt). Voeg hier de appelmoes, agavesiroop, citroensap en vanille aan toe. Meng kort tot een mooie gladde massa.Doe hierbij het bloem mengsel en meng/mix kort tot een mooi glad deeg. Voeg als laatste de stukjes speculaas toe en meng nog even kort.
- Schep de helft van het deeg in de cakevorm.Schep nu enkele koffielepels speculaaspasta en verdeel over het deeg in de bakvorm.Giet er het resterende deeg over, spreid goed uit. Schep opnieuw enkele koffielepels speculaaspasta en verdeel over het deeg. Bak het bananenbrood mooi gaar en goudbruin in de oven voor zo'n 45min.
- Check met een satéprikker of het bananenbrood gaar is, haal uit de oven en laat eerst 10min afkoelen in de bakvorm. Ontvorm dan en laat volledig afkoelen op een rooster.Bewaar luchtdicht Smakelijk