Ja, ik hou van mijn oven š. Niet enkel voor mijn baksels maar ook gewoon voor het dagelijkse koken gebruik ik eigenlijk meer mijn oven dan het kookvuur. Ik vind het gewoon makkelijker, vaak een lekkerder resultaat en je kan een bijna constante temperatuur behouden. Als het zou moeten dan kook ik enkel nog maar met mijn oven. Zelfs soep kan je ermee maken, kijk maar naar deze heerlijke geroosterde worstelsoep. Een soepje dat uitblinkt in z’n puurheid, smaak en simpelheid. Eigenlijk heb je maar 4 ingrediĆ«nten nodig plus enkele smaakmakers naar eigen smaak.
Wortelen, sjalot, look en bouillon daarmee kan je al een lekker soepje maken. Doe daar nog wat smaakmakers bij en deze wortelsoep wordt nog lekkerder. Ik gebruikte de “Happy Roots” kruidenmix van Mill & Mortar die perfect matcht bij wortelen. Je zou ook wat (verse) tijm of rozemarijn kunnen gebruiken of ook kerriepoeder zou hier lekker bij passen. Eigenlijk is het gewoon even zien wat er in je kruidenkastje staat.
TIP! Ik maakte hier een maaltijdsoep van door deze te serveren met ravioli/tortellini. Kook deze wel even apart. Je zou ook kunnen serveren met riso pasta of gewone croutons.
Hoe maken we deze Geroosterde wortelsoep?
Begin met het schillen van de wortelen en snij deze in gelijke stukjes/plakjes. Doe in een ovenschaal samen met grof gehakte sjalotten. Voeg ook ongepelde teentjes look toe. Overgiet met wat olijfolie en kruid met wat “Happy Roots” kruidenmix van Mill & Mortar. Of gebruik wat (verse) tijm en/of rozemarijn. Ook een snuifje kerriepoeder zou hier heerlijk bij passen. Hussel alles even goed door elkaar en zet in de oven. Rooster de worteltjes tot deze mooi gaar zijn.
TIP! Heb je een oven met een functie waarmee je zowel hetelucht als stoom kan toevoegen. Gebruik dan zeker deze functie. De stoom zal zorgen dat de worteltjes zullen garen, de hetelucht dat ze kunnen bakken.
TIP! Gebruik je enkel hetelucht functie dan kan het zijn dat je wortelen snel bruin worden maar nog niet gaar zijn. Dek de ovenschaal dan af met aluminiumfolie. De gaartijd zal dan iets langer zijn.
Als de wortelen mooi gaar zijn, doe deze samen met de sjalot in een blender. Duw het vruchtvlees uit de teentjes look en voeg ook toe aan de blender. Giet er de bouillon bij en mix tot een gladde soep.
TIP! Je kan ook alles in een kookpot scheppen en met een handmixer gladmixen
TIP! Voeg eventueel nog wat room of kokosmelk toe
Geroosterde wortelsoep
Ingrediƫnten
- 1 kg wortelen
- 2 grote sjalotten
- 2 teentjes look
- 1,5 tl happy roots kruiden Mill & Mortar (*)
- 1 liter bouillon (kip of groente)
- 400 gr verse ravioli of tortellini
- Olijfolie
- Peper en zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.* Heb je een oven waarmee je een combinatie van stoom en hetelucht kan instellen. Gebruik deze functie dan.Ā Schil deĀ wortelenĀ en snij in gelijke stukjes. Doe in een ovenschaal.Pel deĀ sjalotten, hak deze grof en voeg toe aan de ovenschaal.De teentjesĀ lookĀ gaan we niet pellen of fijnsnijden. We leggen de gehele teentjes look bij in de ovenschaal.Strooi er deĀ kruidenĀ over +Ā peper en zout. Overgiet metĀ olijfolie, hussel even goed en zet dan in de oven voor zo'n 30 a 35min. Hussel tijdens het bakken af en toe doorheen de wortelen.Ā
- TIP! Worden de worteltjes iets te snel bruin, bedek de ovenschaal dan met aluminiumfolie. Vooral als je met een klassieke hetelucht oven werkt, ga je dit moeten doen.
- Als de worteltjes mooi gaar zijn, doe deze samen met de ui in een blender. Duw het vruchtvlees van de teentjes look er dan uit en voeg ook te aan de blender samen met de bouillon. Mix tot een gladde soep. Breng nog verder op smaak met peper en zout.
- TIP! Het kan zijn als je met een klassieke hetelucht oven werkt, dat je de worteltjes toch niet helemaal gaar krijgt of dat ze te donker worden. Geen probleem, haal ze uit de oven en doe alles in een kookpot (wortelen, sjalotten en vruchtvlees van de look) en voeg de bouillon toe. Breng aan de kook en laat zachtjes koken tot de wortelen mooi gaar zijn. Mix dan tot een gladde soep. Je kan nu eventueel ook nog wat room of kokosroom toevoegen.
- Kook ondertussen de ravioli of tortellini gaar.Serveer de soep met de pasta.