De lekkerste aspergesoep, een makkelijk en eenvoudig soepje die je nu gewoon moet maken! Ja, want we zijn volop in het aspergeseizoen dus daar moeten we van profiteren. Het geheim van deze heerlijke fluweelzachte aspergesoep zit hem in de schillen. Daar gaan we namelijk eerst een bouillon van trekken. Zo krijgen we echt die lekkere smaak van asperges in onze soep. Verder gaan we niet te veel extra’s meer toevoegen. Keep it basic dat is eigenlijk het tweede geheim. Asperges zijn zo lekker op zich, die hoeven niet veel opsmuk meer te hebben. Nog een klein scheutje room en wat zalm of ham als afwerking. Meer is het niet.
Extra tip! Misschien ga je de komende tijd nog wel wat asperge receptjes maken maar heb je niet meteen zin om soep te maken. Gooi de schillen en harde achterste stukken niet weg. Steek ze in een diepvrieszak en vries in. Wanneer je dan wel eens zin hebt in soep, heb je extra schillen om een bouillon van te maken. Des te meer schillen waar je bouillon van kan trekken des te meer smaak.
Nog meer inspiratie nodig voor lekker makkelijke asperge receptjes? Check dan zeker ook even deze receptjes
Welke ingrediënten heb je nodig voor De lekkerste aspergesoep?
- Witte asperges
- Ui of sjalot
- Prei : Probeer niet te veel van het groen te gebruiken. Een beetje mag wel maar te veel dan krijgt de soep een groene schijn.
- Aardappel
- Bouillonblokje : kip of groente
- Room
- Gerookte zalm : optioneel om af te werken. Je zou ook ham of garnaaltjes kunnen gebruiken
Hoe maak je De lekkerste aspergesoep?
We gaan eerst beginnen met de een bouillon te trekken van de schillen en de harde achterste stukken van de asperges. Schil de asperges en verwijder de harde achterste stukken. Doe deze in een kookpot of stoofpot met ongeveer 1l water. Breng aan de kook en laat dan zachtjes sudderen voor zo’n 15 a 20min (mag ook langer). Haal dan door een zeef en vang het vocht of de bouillon op. De schillen mogen nu weg.
Vervolgens voor de soep gaan we een stoofpot verhitten met wat olijfolie of klontje boter. Stoof hierin blokjes sjalot en prei aan voor zo’n 5min. Roer regelmatig en laat niet bruin worden. Snij ondertussen de geschilde asperges in stukken en schil een aardappel en snij ook in blokjes. Voeg beide toe aan de stoofpot. Roer goed en laat deze ook nog een minuutje mee bakken.
TIP! Als je graag stukjes asperges in de soep hebt, hou enkele blokjes apart. Deze voegen we dan na het mixen toe.
Giet er dan de asperge bouillon bij en voeg een half blokje bouillon toe. Als de groenten niet helemaal onder staan, voeg je nog wat water toe. Breng aan de kook en laat dan zachtjes sudderen voor zo’n 25 a 30min tot de groentjes gaar zijn. Pureer dan tot een gladde soep. Voor mij mag de soep aan de ietwat dikkere kant zijn, wil je ze iets lopender voeg dan nog wat water of bouillon toe.
Voeg nu de room nog toe en eventueel de apart gehouden blokjes asperges (snij deze wel iets fijner). Breng nog even aan de kook. Je kan de soep nu meteen serveren of laat een nachtje staan, dan wordt ze nog lekkerder. Serveer eventueel met wat gerookte zalm of ham
De lekkerste aspergesoep
Ingrediënten
- 2 bussels witte asperges
- 1 sjalot (of uit
- 1 prei
- 1 grote aardappel
- 1/2 bouillonblokje (Kip of groente)
- 100 ml room
- Peper en zout
- Olijfolie of klontje boter
- Gerookte zalm
Instructies
- We gaan beginnen met eerst een bouillon te trekken van de schillen van de asperges. Dit kan je ook al de dag voordien maken.Schil daarvoor de asperges en verwijder ook het harde achterste. Doe de schillen en de harde achterste stukken in een kookpot met zo'n 1l water. Breng dit aan de kook en laat dit zo'n 15 a 20min zachtjes sudderen. Haal dan door het zeef en vang de bouillon op. Met de schillen gaan we nu niets meer doen.
- Ondertussen kan je de rest van de groentjes al voorbereidenPel de sjalot en hak grof (we gaan de soep toch mixen dus hoeft dit niet te fijn te zijn).Was de prei en hak fijn. Gebruik niet te veel van het groen anders gaat je soep een ietwat groene schijn krijgen. Schil de aardappel, snij in blokjes. Snij de geschilde asperges in blokjes. TIP! Je kan 2/3 van de aspergeblokjes apart houden. Deze kan je toevoegen als je de soep hebt gemixt.
- Verhit een stoofpot met een scheut olijfolie of klont boter. Stoof hierin eerst de sjalot en prei aan voor zo'n 5min. Roer regelmatig en laat niet bruin worden. Doe er dan de asperges en aardappel bij, roer goed en laat ook zo'n 2min mee bakken. TIP! Zoals hierboven al vermeld, je kan ook zo'n 2/3 van de aspergeblokjes apart houden en pas toevoegen nadat de soep is gemixt. Deze blokjes mogen wel iets fijner gesneden zijn. Giet er vervolgens de bouillon van de asperges bij. Als de groenten niet helemaal onderstaan, voeg nog wat water toe. Doe er ook het halve blokje bouillon bij. Breng aan de kook en laat dan zachtjes sudderen voor zo'n 25 a 30min tot de groentjes gaar zijn.
- Pureer de soep dan tot hij mooi fluweelzacht is.Doe er dan de room bij en eventueel de apart gehouden stukjes asperges. Roer goed en breng nog even terug aan de kook. Je kan de soep dan meteen gaan serveren met wat gerookte zalm.Of laat ze nog een nachtje staan. Ik vind de soep nog lekkerder als ze een nachtje heeft gestaan;
Simpel en super lekker
Al veel asperge soepjes gemaakt maar dit is echt wel de lekkerste
Dit is inderdaad de lekkerste soep die ik al gemaakt heb
Lang gezocht naar lekker recept en deze is echt top
Dit is inderdaad de lekkerste die ik al gemaakt heb
Dank voor het recept
Dit is echt de lekkerste