Ontbijten met cake, ja ik ben fan en dat weten jullie ondertussen wel! Met deze gezonde ontbijtcake met perzik zet je meteen je dag goed in. Dit glutenvrije cakeje op basis van havermout kan je makkelijk in het weekend of de dag ervoor al bakken. Zo heb je gegarandeerd een lekker voedzaam ontbijtje bij de hand en je kan wat langer in je bed blijven liggen. Alleen maar WIN-WIN-WIN!
Het leuke aan dit receptje is dat je deze makkelijk als basis kan gebruiken. Zijn de perziken uit het seizoen dan kan je deze eenvoudig gaan vervangen door eender welk fruit dat je voorhanden hebt. Voeg eventueel nog wat noten of gedroogd fruit toe. Kortom spelen maar met die ingrediënten!
Hoe maken we deze ontbijtcake met perzik?
Beginnen doen we met de perzik in kleine blokjes te snijden. Zet even opzij.
Vervolgens gaan we de eitjes loskloppen in een mengkom. Hier voegen we dan appelmoes, vanille en zeste van citroen aan toe. Meng nog even kort tot een mooi glad deeg. Doe er het havermeel, kokosrasp en bakpoeder bij en mix kort tot een glad deeg. Spatel er nog kort de stukjes perzik onder.
TIP! Havermeel maak je makkelijk zelf door havermout fijn te malen tot meel in een blender.
TIP! Vervang de perziken door ander fruit zoals abrikozen, nectarine, bessen, appel, peer, mango …
Verdeel het deeg over de beklede bakvormpjes (zowel bodem als zijkanten). Zelf gebruikte ik 4 kleine springvormen van zo’n 10cm diameter. Je kan ook één springvorm van zo’n 20cm gebruiken of een gewone cakevorm. Let wel op dat de baktijd iets langer zal zijn dan bij de kleine vormpjes.
Bak de ontbijtcake(jes) mooi goudbruin in de oven. Check met een satéprikker of ze gaar zijn binnenin. Haal uit de oven en laat dan volledig afkoelen. Bewaar de ontbijtcake(jes) luchtdicht zo kan je ze makkelijke enkele dagen bewaren.
Ontbijtcake met perzik
Equipment
- 4 kleine individuele springvormpjes (+/- 10cm) of 1 springvorm (20cm) of cakevorm
Ingrediënten
- 2 perziken
- 4 eieren
- 130 gr appelmoes (ongezoet)
- 2 el agavesiroop (of honing)
- 1 tl vanille extract
- 1/2 tl zeste van citroen
- 160 gr havermeel (*)
- 2 el kokosrasp
- 2 tl bakpoeder
Instructies
- Begin met je bakvormen in te vetten en te bekleden met bakpapier.Ik gebruikte hiervoor 4 kleine springvormen van zo'n 10cm diameter. Bekleed hiervaan zowel de bodem als zijkanten.Je kan ook 1 grotere springvorm (+/- 20cm) of cakevorm gebruiken. Bekleed ook deze met bakpapier. Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Begin met de perziken in kleine blokjes te snijden en zet even opzij.
- Kluts de eieren los in een mengkom.Voeg hier de appelmoes, agavesiroop, vanille en zeste van citroen aan toe en mix tot een gladde massa. Doe er het havermeel, kokosrasp en bakpoeder bij en meng of mix tot een glad deeg. Als laatste voeg je de blokjes perzik toe en spatel dit even kort doorheen het deeg. Verdeel het deeg over de vormpjes of giet gewoon in je bakvorm als je één grote gebruikt.
- Bak de ontbijtcake mooi goudbruin in de oven.Als je net zoals mij kleine vormpjes gebruikt, reken dan op een baktijd van zo'n 20 a 25min.Gebruik je een grotere vorm dan zal de baktijd iets langer zijn. Check met een satéprikker of de cake gaar is binnenin.Haal uit de oven en laat volledig afkoelen. Bewaar dan luchtdicht.
- Serveer de ontbijtcake eventueel nog met wat yoghurt, blokjes perzik en wat honing of agaveisroopSmakelijk!