Gastblog > MaximaalMinderen.nl: paasbrood

paasbrood

Vandaag wil ik jullie laten kennismaken met de Nederlandse foodblog van Janneke en Rutger van  Maximaal Minderen. Hieronder stellen ze zich voor aan jullie en vind je hun recept voor heerlijk Paasbrood.

Maximaal Minderen
We gaan het anders doen! Tot die conclusie kwamen wij begin 2013. We zaten niet lekker in ons vel.
Zakelijk gezien was het haardvuur langzaam een waakvlammetje geworden.
‘En als het vuur gedoofd is, komen de wolven…..’ Onze Nederlandse onderneming moest na 6 jaar de deuren sluiten, en onze gezondheid liet te wensen over.
Zakelijk succesvol zijn had op persoonlijk vlak zijn tol geëist.
Dit merkten we pas toen we gedwongen rustiger aan moesten doen.
We zaten in een sneltrein die alleen maar door denderde met ons erin.
Om te kunnen uitstappen moesten we een moeilijk, drastisch besluit nemen; Minder verzamelen, minder consumeren, minder verbruiken, minder calorieën, minder bankhangen, minder verspillen. Bewust leven is ons nieuwe doel! Soms een flinke uitdaging met 4 kleine kinderen, maar het geeft een goed gevoel en we zijn enorm blij met de resultaten.
In 1,5 jaar zijn wij flink in gewicht afgevallen (samen meer dan 60 kilogram) door ons eetpatroon aan te passen.
We zijn nog nooit eerder als gezin zo sportief geweest.
En waar we eerst als groot gezin met 2 afvalbakken iedere twee weken het afval aan de kant van de weg zetten, kunnen we het nu met één af.
We durven eigenlijk wel te zeggen dat we gelukkiger zijn dan ooit. Met het blog www.maximaalminderen.nl willen we lezers meenemen op deze ontdekkingstocht met hoogtepunten en missers.
Lekkere bewuste recepten en tips om meer te doen met minder.
We willen niet de wereld veranderen, maar hopen wel een inspiratie te kunnen zijn voor anderen.
Liefs,
Rutger en Janneke

Het paasbrood

paasbrood

De verleiding met Pasen……. al die lekkere chocolade paaseitjes, koekjes enzovoort, enzovoort. Ik dacht laat ik dan in ieder geval wel een ‘gezond’ Paasbrood maken. 🙂 Het brood is lactosevrij en vrij van geraffineerde suikers.

Wat heb je nodig:

Voor het deeg:

 • 500 gr. Volkorenbloem
 • 30 gr. Gist
 • 2 Eieren
 • 10 gr. Honing
 • 100 gr. Kokosolie
 • 100 ml. Sojamelk
 • 100 ml. Lauw water
 • 8 gr. Zout

Voor de vulling:

 • 200 gr. Rozijnen (geweekt in warm water of rum)
 • 50 gr. Sukade
 • 50 gr. Sinaasappelschil geraspt
 • Als optie: 100 gram gehakte gemengde noten. en/of 400 amandelspijs.

Als je amandelspijs gaat verwerken, kluts dan 1 ei en meng dit met je handen door de amandelspijs heen. Je kunt er eventueel ook een beetje citroensap doorheen mengen. Let op! Hierdoor wordt het spijs wel wat plakkeriger en natter.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Omdat ik vanwege mijn fibromyalgie niet goed lang en stevig kan kneden, laat ik mijn broodbakmachine het zware werk doen. (Kneed je het deeg zelf, kneed het dan ruim 10 minuten goed. Laat de deegbal in een beslagkom ruim 45 minuten om te rijzen.) Ik laat de machine ook de eerste rijs doen. Als het brood voor de eerste keer gerezen is, doe ik de vulling erbij en laat hem dan nog een minuut of 10 alles goed door elkaar kneden. (Dit geldt ook als je het zelf kneed) Als de vulling goed door het deeg is gekneed stort ik de deegbal op mijn aanrecht wat ik van te voren bestoven heb met wat bloem. Ik maak van de bal een mooie platte ovale koek. Nu maak ik van mijn amandelspijs een lange rol en leg deze in de lengte van het deeg neer. Sla nu de kant van het deeg die het meest dichtbij je buik ligt over de rol met spijs heen. Druk het iets aan. Vorm nu de rest van het deeg totdat het een mooi ovaal gevormd brood wordt.

Leg een vel bakpapier op een bakplaat of vet de plaat goed in. Leg nu het brood in het midden van de bakplaat en dek hem af met plastic folie.

Laat hem nu nog een dik half uur rijzen. Het brood moet bijna twee keer zo groot worden op de bakplaat. Als het half uur om is, smeer dan een geklutst ei over het brood.

Schuif de bakplaat met het brood in het midden van de oven voor ongeveer 35 minuten. Het brood is gaar als de onderkant van het brood hol klinkt als je erop klopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.