Dit gerechtje doet mij steeds terugdenken aan onze grote USA reis van vorig jaar. Het is al bijna 1 jaar geleden, toch lijkt het of we nog maar pas terug zijn. Elke week scroll ik wel eens door het online foto album en droom ik weer weg … ons fietstochtje over de Golden Gate Bridge, het waanzinnig mooie Yosemite Park, de dodelijke hitte van Death Valley, het “over the top” Las Vegas, het “no words needed” prachtige Grand Canyon en natuurlijk ook de foto’s van al wat we hebben gegeten …
Ja, gegeten hebben we daar wel … van supervettige hamburgers tot superhealthy acai smoothie bowl. Wat me nu nog steeds bijblijft en waarvan ik het water steeds terug in de mond krijg, waren de eggs benedict die we tijdens onze reis enkel keren hebben gegeten.
Eggs benedict is een typisch Amerikaans ontbijtgerecht dat bestaat uit een broodje (in Amerika een muffin genaamd) daarop een sneetje ham, gevolgd door een heerlijk smeuig gepocheerd eitje afgewerkt met een rijkelijk volle hollandaise saus. Je kan dit onmogelijk “healthy” noemen maar het was wel elke keer smullen!
Met Pasen in het vooruitzicht, leek het mij wel leuk om dit gerechtje eens zelf te maken maar dan een iets gezondere versie :-).
De vette hollandaise saus die normaal met boter, eieren en citroensap wordt gemaakt, heb ik nu gemaakt met griekse yoghurt en eieren. Natuurlijk is de smaak niet zo rijkelijk als wanneer je boter gebruikt, maar deze versie met griekse yoghurt is voor mij even lekker en fris.
Het enige moeilijke aan dit gerechtje is misschien wel de eieren pocheren. Ik heb deze keer ook serieus aan het sukkelen geweest en de enige tip die ik jullie kan geven voor een perfect gepocheerd ei is om super verse eieren te gebruiken + dit filmpje van Jamie Oliver te bekijken. Onze Jamie legt hier duidelijk uit wat je dient te doen waardoor het zeker zal lukken
Ingrediënten hollandaise saus
- 190gr griekse yoghurt
- 2 eierdooiers
- 1el citroensap
- bieslook (fijngehakt)
- Peper en zout
Ingrediënten overig (4 personen)
- 4 ronde broodjes/pistolets
- 4 (verse) eieren
- 12 dunne sneetjes spek
- Optioneel > avocado, spinazie, groene asperges
Bereidingswijze hollandaise saus
Doe de griekse yoghurt samen met de eierdooiers en citroensap in een kookpotje. Zet het vuur op een middelhoog vuur.
Ofwel klop je met een garde of met de kloppers van je handmixer tot je een mooie schuimige gebonden saus krijgt. Blijf continu kloppen. Zowel met een garde als met je handmixer duurt het ongeveer 10 a 15min tot de saus mooi gebonden is.
Haal de saus van het vuur, voeg de fijngehakte bieslook toe en breng op smaak met peper en zout.
Afwerking
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Beleg een ovenrooster of bakplaat met een stuk bakpapier.
Leg hierop de sneetjes spek en bak ze ongeveer 7min. Haal uit de oven en laat iets afkoelen zodat ze lekker krokant worden.
Pocheer 4 eieren ongeveer 2 a 3min. Laat even uitlekken op een stukje keukenpapier.
Je kan natuurlijk ook gewoon een eitje zacht koken.
Halveer de broodjes.
Indien je groene asperges gebruikt, blancheer deze dan even in gezouten water. Indien je avocado gebruikt, halveer deze, verwijder de pit en snij in dunne plakjes.
Beleg het onderste deel van het broodje met avocado of spinazie of asperges, leg hierop 3 sneetjes spek gevolgd door het gepocheerde ei en lepel hierover een beetje van de hollandaise saus.
Smakelijk !